Hoe gereserveerde opslag te gebruiken in Windows 10?

<

Als het gaat om het downloaden en installeren van updates op Windows 10, moet het beheren van schijfruimte uw eerste zorg zijn. Het punt is dat als er niet genoeg ruimte is voor updates op je pc, ze niet werken zoals verwacht en je systeem behoorlijk turbulent maken - we weten allemaal maar al te goed dat dit vaak het geval is wanneer Microsoft grote verbeteringen en ontwikkelingen doorvoert. Het probleem heeft vaak ernstige gevolgen, zoals gegevensverlies, Blue Screen of Death-fouten en vertragingen, en met dit in gedachten heeft de techgigant eindelijk een stap gezet om dingen gemakkelijker te maken door een nieuwe functie genaamd Reserved Storage te introduceren. Omdat het er veelbelovend uitziet, is het tijd om erachter te komen hoe u Windows 10 Reserved Storage in 2019 kunt gebruiken.

Wat is gereserveerde opslag in Windows 10?

Moderne pc's zitten vol met talloze apps, functies en opties, Windows 10-gebruikers hebben vaak geen schijfruimte meer. Aangezien het besturingssysteem up-to-date moet worden gehouden om correct te functioneren, is het essentieel om het probleem zo effectief mogelijk aan te pakken en ervoor te zorgen dat kritieke updates, apps en functies altijd voldoende toegang hebben tot systeembronnen.

In het licht van deze situatie beweert Microsoft dat gereserveerde opslag de oplossing is voor de opslagproblemen van Windows 10. Met deze functie krijgt u ongeveer 7 GB aan waardevolle ruimte voor belangrijke updates, tijdelijke bestanden en systeemcaches. Dit maakt uw pc meer geoptimaliseerd en betrouwbaar, en dit is hoe dit wordt bereikt:

Tijdelijke bestanden en caches die door uw apps en systeemprocessen zijn gemaakt, worden in gereserveerde opslag geplaatst. Omdat een deel van de schijfruimte speciaal voor dit doel wordt gereserveerd, kunnen uw pc-componenten probleemloos werken.

Storage sense verwijdert automatisch tijdelijke bestanden die in het gereserveerde gebied worden bewaard wanneer ze niet meer nodig zijn. Als de opslagreserve vol raakt en alle bestanden die daar nog in gebruik zijn, gebruikt uw besturingssysteem tijdelijk een deel van de vrije ruimte buiten het gedeelte met gereserveerde ruimte.

Wanneer een Windows-update onderweg is, zal uw systeem het reservegebied opruimen om ruimte te maken voor het nieuwe. Dit zorgt ervoor dat updates altijd wat ruimte gereserveerd hebben om naadloos te kunnen settelen en te doen waarvoor ze zijn ontworpen.

Op deze manier hoeft u niet handmatig te controleren of u voldoende schijfruimte heeft toegewezen voor cruciale maar vaak onverwachte systeemscenario's.

Hoeveel ruimte neemt gereserveerde opslag in?

Het hangt er vanaf. De hoeveelheid gereserveerde ruimte zal naar verwachting beginnen bij ongeveer 7 GB in de aankomende Windows 10 1903-versie. Ondertussen zijn er twee variabelen waarmee u rekening moet houden, aangezien deze van invloed zijn op de werking van de tool:

 • Geïnstalleerde talen

Hoewel de meeste Win 10-gebruikers hun besturingssysteem eentalig houden, geven sommigen er de voorkeur aan om tussen talen te wisselen. Als er meerdere talen op uw pc worden gebruikt, heeft Windows meer gereserveerde ruimte nodig om ervoor te zorgen dat u ze allemaal kunt gebruiken wanneer er updates arriveren. Om de vereiste hoeveelheid gereserveerde ruimte te verminderen, verwijdert u de talen die u niet nodig hebt.

 • Optionele kenmerken

Uw besturingssysteem wordt geleverd met een aantal speciale functies die u wellicht erg handig vindt. Wat u precies heeft, hangt grotendeels af van welke versie van Windows 10 u gebruikt, maar de meest gebruikelijke opties zijn onder meer virtualisatie en grafische tools, speciale servers, geavanceerde instellingen, enz. Het probleem is dat hoe meer optionele functies u gebruikt, hoe meer gereserveerd er is ruimte nodig om updates te installeren. Dus als u de hoeveelheid gereserveerde opslagruimte wilt verminderen, moet u een aantal van die extra functies afschaffen.

Voer de volgende stappen uit om te controleren hoeveel opslagruimte op uw computer is gereserveerd:

 • Start het zoekvak, voer 'opslaginstellingen' in en druk op Enter om verder te gaan.
 • Ga naar Meer categorieën weergeven en open het gedeelte Systeem en gereserveerd.
 • Navigeer naar Gereserveerde opslag.

Hoe gebruik je Windows 10 gereserveerde opslag in 2019?

De functie wordt in april 2019 officieel uitgebracht met Windows 10 versie 1903 (19H1). Op het moment van schrijven moet je, om meteen gebruik te kunnen maken van gereserveerde opslag, een Windows-insider zijn in de Fast-ring.

Zorg ervoor dat uw stuurprogramma's up-to-date zijn voordat u zich inschrijft (anders kunt u meerdere compatibiliteitsproblemen tegenkomen). Om dingen snel en effectief voor elkaar te krijgen, rekruteert u een speciale tool om het werk voor u te doen. Auslogics Driver Updater zal bijvoorbeeld automatisch de nieuwste door de fabrikant aanbevolen stuurprogramma's op uw computer installeren.

Nu u over de beste stuurprogramma's voor uw systeem beschikt, kunt u zich aanmelden voor het Windows Insider-programma en als een van de eerste gebruikers over de nieuwste Windows-functies beschikken:

 • Zorg ervoor dat u beheerdersrechten op uw pc heeft. Als dit niet het geval is, schakelt u over naar uw beheerdersaccount.
 • Open Instellingen door op het tandwielpictogram in het menu Start te klikken.
 • Zodra de app Instellingen actief is, selecteert u Update en beveiliging.
 • Navigeer naar het menu aan de linkerkant en scrol omlaag totdat u de optie Windows Insider-programma tegenkomt. Klik op Aan de slag.
 • Klik vervolgens op Account koppelen. Haal uw Microsoft- of werkaccount op.
 • Klik op Doorgaan om door te gaan.
 • Selecteer onder 'Wat voor soort inhoud wilt u ontvangen?' De optie Actieve ontwikkeling van Windows. Klik op de knop Bevestigen.
 • Zorg ervoor dat de 'In welk tempo wilt u preview-builds ontvangen?' optie is ingesteld op 'Snel'. Klik op Bevestigen.
 • Klik op Bevestigen om akkoord te gaan met de voorwaarden.
 • Klik ten slotte op Nu opnieuw opstarten.

Zodra uw pc opnieuw is opgestart, start u de app Instellingen en gaat u naar Update en beveiliging. Klik in het menu Windows Update op de knop Controleren op updates. Op deze manier krijgt u de nieuwste Insider Preview-build. De functie Gereserveerde opslag zou er moeten zijn. Gelukkig hoef je het ding niet te activeren - het wordt automatisch op de achtergrond uitgevoerd.

Hoe Windows 10 gereserveerde opslag uitschakelen?

Als uw harde schijf bijna geen vrije ruimte meer heeft, wilt u de instelling misschien uitschakelen. De goede oude Microsoft beweert dat gereserveerde opslag niet kan worden uitgeschakeld, terwijl dit niet zo is. En hier is de truc:

Maak een back-up van uw belangrijke gegevens. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een externe harde schijf of een cloudoplossing, uw bestanden migreren naar een andere pc of Auslogics BitReplica gebruiken om uw kostbare spullen te beveiligen tegen permanent verlies.

Nu is het tijd om een ​​back-up te maken van uw systeemregister. Met het betreffende onderdeel mag nooit worden gegokt: als het wordt misbruikt, kan uw besturingssysteem in de war raken. Laten we daarom voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Open de app Uitvoeren (druk op de Windows-logotoets + R-snelkoppeling).
 • Voer regedit in het gebied Uitvoeren in.
 • Druk op de Enter-knop op je toetsenbord.
 • Ga naar het tabblad Bestand en kies voor Exporteren.
 • Klik op Exportbereik en selecteer Alles.
 • Kies waar u een back-up van uw register wilt maken.
 • Geef uw back-upbestand een naam en klik op Opslaan.
 • Ga in de Register-editor naar HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ ReserveManager.
 • Navigeer in het rechterdeelvenster naar ShippedWithReserves. Dubbelklik erop.
 • Voer 0 in in het vak Waardegegevens.
 • Sluit het Register-editorprogramma en start uw computer opnieuw op.

Kort samengevat, gereserveerde opslag is over het algemeen een vrij handige functie die naar verwachting het schijfruimtebeheer en de dagelijkse prestaties van uw computer zal verbeteren. Dat gezegd hebbende, wordt het ding nog steeds getest. Hopelijk zal het een echte zegen zijn voor Windows 10-gebruikers, maar alleen de tijd zal het leren. Om uw systeem aan te passen, kunt u voorlopig een betrouwbare en gepolijste tool gebruiken: Auslogics BoostSpeed ​​wordt door miljoenen mensen vertrouwd en is wereldberoemd om zijn unieke optimalisatietechnieken.

Heeft u vragen over gereserveerde opslag op Windows 10?

Stel ze in de comments hieronder, zodat wij u kunnen helpen!