Hier leest u hoe u het Windows 10-register veilig kunt opschonen

Het Windows-register beheert alles op uw pc: alle instellingen voor het besturingssysteem, hardware, gebruikersprofielen en software. Het is zowel belangrijk als delicaat, vergelijkbaar met elke echte database. Elke verkeerde beweging die u erin uitvoert, kan een trapsgewijs effect hebben.

Net zoals een echte database van tijd tot tijd moet worden bijgewerkt om overbodige en verkeerde vermeldingen te verwijderen, kan het register in Windows semi-regelmatig onderhoud gebruiken. Langdurig gebruik van het systeem, inclusief installaties en verwijderingen, updates en upgrades en hardwarewijzigingen, bezoedelt het register uiteindelijk met tientallen, zo niet honderden of duizenden ongebruikte sleutels.

In deze handleiding wordt uitgelegd wat het register is en waarom periodiek onderhoud een goed idee kan zijn. U leert ook hoe u het register opschoont in Windows 10.

Hoe het register werkt in Windows 10

Het register in Windows is niet veel veranderd in de verschillende versies van het besturingssysteem. Het functioneert nog steeds als het opslagcentrum voor configuraties en instellingen van het systeem. Het registreert elke wijziging die door en op systemen en apps op de pc wordt aangebracht. Bovendien houdt het het gebruik van bronnen bij.

Alles, van desktop- en taakbalkveranderingen tot thema- en achtergrondveranderingen, wordt opgeslagen in het register. Alle wijzigingen die u aanbrengt wanneer u een app gebruikt die gebruikmaakt van het register, worden ook in die database opgeslagen. Kortom, het register wordt voortdurend bijgewerkt en aangepast volgens de bewerkingen die op uw computer worden uitgevoerd.

Het register heeft een hiërarchische organisatie op vrijwel dezelfde manier als iedereen zijn bestanden in mappen beheert. In het register bevatten hives sleutels die subsleutels behouden die waarden bevatten. De waarden zijn individuele informatie, configuraties en instellingen voor de gebruikers, het systeem en de hardware.

Heb ik een registeropruimer nodig voor Windows 10?

Hoewel het verleidelijk is om deze vraag in een negatieve hoek te beantwoorden, is de waarheid dat dit meer van uw individuele situatie afhangt. Op nieuwere computers is het niet de vraag of u het register wilt opschonen. Als u echter al veel kilometers uit uw pc hebt gehaald, moet u misschien een registerscan uitvoeren om opgehoopte rommel te verwijderen.

De meeste registervermeldingen worden gemaakt wanneer u apps en programma's installeert of gebruikt. Hoe meer programma's u gebruikt, hoe meer sleutels er aan het register worden toegevoegd. Elke keer dat u een van deze programma's verwijdert, moeten de programmabestanden, snelkoppelingen, koppelingen en registersleutels ook worden verwijderd. Sommige van deze sleutels blijven echter achter. De ingebouwde verwijderingshulpprogramma in Windows is immers niet krachtig genoeg om elke keer resterende bestanden te verwijderen.

Over een lange periode, en als u geen verwijderprogramma van derden gebruikt, kunnen deze lege sleutels zich ophopen en waardevolle registerruimte in beslag nemen. Ze kunnen ook conflicten veroorzaken met geïnstalleerde programma's en storingen veroorzaken wanneer Windows denkt dat de bijbehorende programma's nog op de computer staan.

Daarom is het de moeite waard om het register zo nu en dan op te schonen. Door dit te doen, onderneemt u preventief actie tegen mogelijke registerfouten. U kunt zelfs de bonus krijgen van een merkbare verbetering van de systeemprestaties.

Dat gezegd hebbende, het type registry cleaner dat u voor deze taak selecteert, is iets dat u zorgvuldig moet overwegen. Het is niet voldoende om achteloos een registerhulpprogramma te gebruiken en het alles te laten verwijderen dat het ontdekt. Het kan belangrijke sleutels verwijderen die het systeem nodig heeft om optimaal te functioneren.

Wat is de beste registeropruimer voor Windows 10?

Als u vastbesloten bent om uw register op te schonen, zou u steevast de beste producten op de markt hiervoor willen weten. Uw enthousiasme voor de taak heeft geen zin als u een slecht programma installeert dat er een complete puinhoop van maakt. U kunt zelfs spijt krijgen van uw keuze.

Registeropruimers zijn een delicaat onderwerp vanwege het belang van de Windows-component waarop ze zich richten. Zoals eerder uitgelegd, is het register niet een plek om mee te spelen of dingen lukraak toe te voegen en te verwijderen. U moet uitkijken naar software die een bewezen staat van dienst heeft in het bieden van alle voordelen van het opschonen van het register met weinig risico's.

Een goede registry cleaner zou minimaal een optie moeten hebben om een ​​back-up te maken van uw huidige registerconfiguratie voordat er wijzigingen worden aangebracht. Hiermee bent u zekerder van een ontsnappingsplan als de schoonmaak niet verloopt zoals gepland.

Een ander ding om op te letten is de optie om alleen veilige delen van het register te scannen en op te schonen. Sommige delen van het register bevatten zeer belangrijke sleutels en als u ze achteloos verwijdert, kan uw pc in het slechtste geval in een kostbaar stuk metaal veranderen. De door u gekozen registersoftware moet een schakelaar hebben om de actie te beperken tot alleen veilige gebieden. Natuurlijk, als je de gewaagde soort bent, kun je nog steeds alles uit de kast halen en overal in het register opschonen.

De optie om individuele sleutels te selecteren of te deselecteren om te repareren, is ook leuk om te hebben. Na een scan wilt u wellicht bepaalde sleutels behouden die aan bepaalde programma's zijn gekoppeld, zelfs als de software ze als "fouten" vermeldt. U zou dit gemakkelijk moeten kunnen doen, anders heeft u waarschijnlijk een nieuwe registry cleaner nodig.

Een software voor het opschonen van het register dat alle bovenstaande vakjes aanvinkt, is Auslogics Registry Cleaner. Het is getest en vertrouwd door experts om problematische registervermeldingen te vinden en te verwijderen die mogelijk de fouten veroorzaken die u probeerde op te lossen.

Hoe u het Windows 10-register veilig kunt opschonen

Dat gezegd hebbende, de efficiëntie van een programma hangt sterk af van de juiste manier om het te gebruiken. Zelfs zeer nuttige software kan problemen voor u veroorzaken als u gewoon lukraak scant en opruimt zonder op te letten wat u doet. Daarom zal deze handleiding duidelijk uitleggen hoe u Auslogics Registry Cleaner gebruikt om ongeldige registervermeldingen en frauduleuze sleutels zorgvuldig te analyseren en te verwijderen. Het zal u ook laten zien hoe u de wijzigingen die in het register zijn aangebracht, kunt terugdraaien, mocht het opschonen extra problemen opleveren.

Installeer de software

Ga naar de downloadpagina van Registry Cleaner en sla het installatiebestand op uw computer op. Wanneer u de installatie uitvoert, selecteert u Aangepaste installatie en vinkt u "Install Auslogics BoostSpeed" uit als u alleen Registry Cleaner wilt gebruiken.

Klik op de knop "Klik om te installeren" om de software te installeren. Zodra dat is gebeurd, wordt Registry Cleaner op uw pc geïnstalleerd.

Maak een herstelpunt

Een systeemherstel geeft u de mogelijkheid om snel wijzigingen ongedaan te maken die in het systeem zijn aangebracht door apps, stuurprogramma's en andere systeemprogramma's. Als de resultaten van een installatie of scan u niet bevallen, kunt u een herstelpunt gebruiken om terug te keren naar een eerdere staat.

Aangezien u op het punt staat het register op te schonen, zijn de resultaten mogelijk niet naar wens. Maak daarom een ​​herstelpunt voordat u Registry Cleaner gaat gebruiken.

  • Open het Startmenu, typ "systeem" (geen aanhalingstekens) en selecteer "Maak een herstelpunt" in de resultaten.
  • Selecteer het C-station, het station met de Windows-installatie, en klik op Maken.
  • Typ een naam voor uw herstelpunt in het dialoogvenster "Systeembescherming" en klik op Maken.

U hebt nu een momentopname van het systeem waarnaar u kunt terugkeren als de zaken naar het zuiden gaan.

Selecteer Veilige gebieden om te scannen

Open nu Auslogics Registry Cleaner. Aan de linkerkant ziet u een lijst met categorieën. Deze categorieën worden op geen enkele manier verwijderd of anderszins beïnvloed. Ze zijn slechts stand-ins voor de registersleutels die eraan zijn gekoppeld.

De checklist bevat zowel veilige gebieden van het register als belangrijke gebieden die niet meteen gecontroleerd hoeven te worden. Om ervoor te zorgen dat het opschonen van het register veilig verloopt, klikt u met de rechtermuisknop op het controlelijstgedeelte en selecteert u "Alleen veilig controleren".

Ga je gang en klik op de knop Nu scannen en de tool begint het register te controleren op corrupte sleutels en andere problemen. Als u in plaats daarvan op de pijl Nu scannen klikt, heeft u twee opties:

  • Scan . Deze optie scant gewoon het register en doet verder niets.
  • Scannen en oplossen . Deze optie scant het register en begint onmiddellijk ontdekte problemen op te lossen.

We raden aan om alleen de scanoptie te gebruiken, zodat u de kans krijgt om ontdekte problemen te bekijken voordat u het opschoont.

Bekijk de scanresultaten

Registry Cleaner scant uw pc en presenteert het resultaat voor uw beoordeling. Maakt u zich geen zorgen over het aantal "problemen" dat het vindt of zelfs over de ernst ervan - de meeste kunnen veilig onbehandeld blijven en hebben geen merkbare invloed op de stabiliteit of prestaties van uw pc.

U kunt elke categorie grondig onderzoeken om individuele "fouten" te ontdekken en ze te bestuderen. Als je enige kennis hebt van de specifieke fout waarop je vist, is dit een goed moment om in de subcategorieën te duiken. Met een beetje geluk vindt u het en markeert u het voor verwijdering.

Als u gewoon gebroken, ongeldige of corrupte sleutels uit uw register wilt verwijderen, kunt u ze allemaal herstellen. Onthoud dat je eerder de optie hebt geselecteerd om alleen veilige gebieden te controleren, dus het komt wel goed.

Herstel het register

Klik op de knop "Back-up van wijzigingen" zodat de tool uw huidige registerconfiguratie kan opslaan in het Auslogics Rescue Center. Klik daarna op de knop Herstellen om alle geselecteerde vermeldingen te verwijderen.

Wanneer de reparatie is voltooid, klikt u op de link "Bekijk gedetailleerd rapport" om te controleren welke vermeldingen uit het register zijn verwijderd. Het is echter aan u of u verwijderde registeritems wilt bekijken.

Bonustip: herstel het register

Als u de stappen hier heeft gevolgd, zou u uw registerproblemen zonder problemen moeten hebben opgelost. In het zeldzame geval dat er iets gebeurt dat u niet bevalt na het opschonen van het register, biedt Auslogics Registry Cleaner een snelle en gemakkelijke manier om uw register te herstellen. Alles gaat terug naar hoe het was voordat u de opschoning toepaste.

  • Start Auslogics Registry Cleaner en selecteer Bestand.
  • Selecteer Back-up.
  • Klik met de rechtermuisknop op de registerback-up en selecteer Herstellen.
  • Klik op de knop Ja om het herstel te starten.

Met deze tips wordt u snel een professional in het selecteren van items uit uw register om op te ruimen wanneer zich een storing voordoet. Regelmatig registeronderhoud helpt u om frauduleuze vermeldingen te verwijderen, ook die welke door malware zijn geschreven.