Deze bug is voorbij Microsoft verdwenen in de update van Win 10 oktober 2018

<

'Alles is ontworpen.

Er zijn maar weinig dingen die goed zijn ontworpen. '

Brian Reed

Wat is er gebeurd met de update voor Windows 10, oktober 2018?

Als we grote updates van Microsoft krijgen, verwachten we allemaal naadloze ervaringen, geen verwoestende bugs die met het bestandssysteem van onze computers knoeien. Dit laatste is echter precies wat er gebeurde toen de bouw in 1809 in oktober arriveerde. Er werd veel haar gescheurd toen de nieuwste ontwikkeling van de technologiegigant ervoor zorgde dat gebruikersbestanden op een groot aantal computers in het niets verdwenen. De meeste slachtoffers slaagden er niet in hun belangrijke gegevens te herstellen, ondanks al hun schreeuw om hulp en het bombarderen van Microsoft met klachten. Dit dwong het bedrijf om de uitrol van de update van oktober te stoppen om de problemen op te lossen die de nieuwe build teisteren. Nu is het er weer - het werd opnieuw uitgebracht op 13 november, maar vandaag kan men niet anders dan vragen: "Zal de Windows 10 oktober-update mijn bestanden verwijderen?"

Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te begrijpen waarom het probleem in de eerste plaats kwam. De techgigant heeft een leger testers in de buurt en niets mag er langs glippen. Waarom wist Microsoft niets van de bug voor het verwijderen van bestanden? Het punt is dat ze het wisten. Het probleem was door een groot aantal insiders gemeld voordat de buggy-update openbaar werd uitgebracht, maar het probleem was niet verholpen. Het is tijd om erachter te komen hoe dat is gebeurd.

Hoe kwam de bug voor het verwijderen van bestanden in de definitieve versie terecht?

Kortom, Microsoft heeft de boel verknoeid. De nieuwe build werd vol met bugs uitgerold en Windows-insiders kwamen veel problemen tegen, waaronder ontbrekende bestanden, tijdens het testen ervan. Bestandsverlies werd gerapporteerd in de Feedback Hub, dus de technici van Microsoft kwamen eindelijk op de hoogte van het probleem met het verwijderen van bestanden en begonnen met graven.

En dat is waar het mis ging: sommige gebruikers die beweerden dat hun gegevens ontbraken, gebruikten een tijdelijk account om de build te installeren en konden hun bestanden gewoon niet zien omdat ze in hun eigen account waren opgeslagen. In een dergelijk scenario hoefde men alleen maar terug te schakelen naar hun permanente account. Microsoft gaf instructies om dat te doen, en dat was het dan. Het zag er mooi en gemakkelijk uit en het probleem werd aangekondigd als opgelost. Om eerlijk te zijn, het was inderdaad opgelost - maar alleen voor een klein deel van de gebruikers, dat pas later naar voren kwam.

Andere gebruikers bleven hun gegevens verliezen. Nieuwe rapporten over vermiste bestanden werden schijnbaar afgewezen om de bovengenoemde redenen. Die rode vlaggen hadden echter niets te maken met het tijdelijke accountprobleem en bij een groot aantal gebruikers werden hun bestanden daadwerkelijk verwijderd. Dat wil zeggen dat er een ernstige bug speelde, die werd aangezien voor een ander, veel minder destructief probleem en dus over het hoofd werd gezien door Microsoft.

De echte boosdoener was Known Folder Redirection, een Windows 10-functie waarmee u bekende Windows-mappen, zoals Desktop, Documenten, enz., Naar OneDrive of een ander station kunt omleiden. Dat is uitermate handig als uw harde schijf vol is, maar nieuwe bestanden wilt laten verschijnen in uw standaard Windows-mappen. Het probleem is dat gebruikers die deze handige setup hadden ingeschakeld, de beruchte bug voor het verwijderen van bestanden tegenkwamen. Hun bestanden werden als duplicaat beschouwd of werden helemaal niet gemigreerd, en ze werden verwijderd door de betreffende update.

Als u een van die ongelukkige gebruikers bent, kunt u Auslogics File Recovery gebruiken om uw kostbare gegevens terug te krijgen. Deze intuïtieve maar krachtige tool is in staat om alle bestandstypen van uw harde schijf, USB-apparaat of geheugenkaart te herstellen.

Is Windows 10 October Update nu veilig?

Microsoft beweert van wel. De bug is naar verluidt niet meer, en zoiets zou niet opnieuw moeten gebeuren - dat is wat ze zeggen. Microsoft belooft dat gebruikersrapporten zorgvuldiger zullen worden onderzocht, zodat dergelijke catastrofale gevolgen kunnen worden voorkomen. Daarnaast is er een nieuw bugclassificatiesysteem geïntroduceerd: je kunt nu de ernst van een probleem beoordelen op een 10-puntsschaal, en dit zal Microsoft helpen onderscheid te maken tussen kleine problemen en ernstige problemen.

Op het moment van schrijven draait de 1809-build op minder dan 3% van de Win 10-pc's, wat niet lijkt te voldoen aan de verwachtingen van Microsoft. De uitrol is vrij traag en tot nu toe zijn er andere bugs geregistreerd. Als je de update nog niet hebt ontvangen, zou het je geen kwaad doen om veilig te spelen en de update uit te stellen totdat is bewezen dat deze 100% gepolijst is. U bent echter vrij om het ding te installeren. Controleer hier of het voor u beschikbaar is: Instellingen -> Update en beveiliging -> Controleer op updates. In dit geval moet u ervoor zorgen dat al uw stuurprogramma's up-to-date zijn. De eenvoudigste manier om dat te doen is door Auslogics Driver Updater uit te voeren: deze software lost al uw driverproblemen in één keer op.

Wat vind je van de update voor Windows 10 oktober 1809?

Deel alstublieft uw mening!