Hier leest u hoe u de DNS-cache op elke Windows 10-computer kunt bekijken

Wilt u leren hoe u DNS-cache in Windows 10 kunt bekijken? Dan is deze tutorial iets voor jou. Op een Windows 10-pc zijn er verschillende methoden die u kunt gebruiken om de DNS-inhoud weer te geven. Hier is eerst een samenvatting van wat de DNS-cache betekent.

Wat is de DNS-cache?

DNS, (Domain Name System) cache, ook wel DNS Resolver Cache genoemd, is een tijdelijke opslag van informatie. Het wordt bijgehouden door uw computer en het bevat records van alle recent bezochte websites en hun IP-adressen.

Het dient als een database die een kopie van een DNS-lookup bewaart, lokaal opgeslagen in uw browser of besturingssysteem. Uw computer kan er snel naar verwijzen wanneer u een website probeert te laden. De DNS-cache is als een telefoonboek waarin een index van alle openbare websites en hun IP-adressen wordt opgeslagen. Het belangrijkste doel is om een ​​verzoek om een ​​website te laden te versnellen door de naamomzetting van adressen die u onlangs hebt bezocht af te handelen voordat het verzoek naar tonnen openbare DNS-servers wordt verzonden. Omdat de informatie lokaal beschikbaar is, verloopt het proces veel sneller.

Hoe DNS-cache op Windows 10 te controleren

Zoals eerder opgemerkt, zijn er verschillende manieren om DNS-cache op Windows 10 weer te geven. Dit kan handig zijn als u DNS-problemen wilt diagnosticeren, bijvoorbeeld wanneer een ongeldige of verouderde DNS-record in de cache is opgeslagen.

Via opdrachtprompt

Om de inhoud van de DNS-cache weer te geven, moet u de volgende opdracht uitvoeren in een verhoogde opdrachtprompt:

 1. Druk op de Win + S-sneltoetsen en typ "cmd" (zonder aanhalingstekens).
 2. Klik op Uitvoeren als administrator in het rechterdeelvenster.
 3. Typ de volgende opdracht in het opdrachtpromptvenster en druk op Enter:

  ipconfig / displaydns

Bij uitvoering van de opdracht worden de volgende resultaten weergegeven:

 • Recordnaam - Dit is de naam waarnaar u de DNS opvraagt, en de records, zoals adressen die bij die naam horen.
 • Recordtype - Dit verwijst naar het type invoer, weergegeven als een nummer (hoewel ze gewoonlijk met hun naam worden aangeduid). Elk DNS-protocol heeft een nummer.
 • Time to Live (TTL) - Dit is een waarde die beschrijft hoe lang een cache-invoer geldig is, weergegeven in seconden.
 • Datalengte - Dit beschrijft de lengte in bytes. Het IPv4-adres is bijvoorbeeld vier bytes en het IPv6-adres is 16 bytes.
 • Sectie - Dit is het antwoord op de vraag.
 • CNAME-record - Dit is het canonieke naamrecord.

U kunt de resultaten van de DNS-cache exporteren met deze opdracht:

ipconfig / displaydns> dnscachecontents.txt

Dit zal de uitvoer opslaan in het tekstdocument, dnscachecontents.txt.

Via PowerShell

U kunt de DNS-cache bekijken met Windows PowerShell. En net als bij de opdrachtprompt, kunt u de database ook exporteren of opslaan. Hier is de procedure:

 1. Druk op de Win + X-sneltoets en selecteer Windows PowerShell Admin. Als u die optie niet kunt vinden, drukt u op de Win + S-sneltoetsen, typt u "PowerShell" (zonder aanhalingstekens) en selecteert u Uitvoeren als beheerder in het rechterdeelvenster.
 2. Voer vervolgens het commando "Get-DnsClientCache" in (zonder aanhalingstekens) en druk op Enter.
 3. Gebruik de cmdlet Get-Help voor meer informatie:

  Help Get-DnsClientCache - volledig

Hoe DNS-cache te wissen

Wanneer u problemen met de internetverbinding tegenkomt, wordt het probleem meestal opgelost door de DNS-cache door te spoelen of te wissen.

Mogelijk wilt u uw DNS-cache wissen om een ​​aantal verschillende redenen, waaronder:

 • Wanneer u verbindingsproblemen probeert op te lossen, waarbij u moeilijk toegang hebt tot websites en applicaties: Als de domeinnaam in de cache een onjuist of ongeldig IP-adres heeft, kan de website de juiste informatie niet retourneren. Zelfs als u uw browsergeschiedenis wist, bevat de DNS-cache nog steeds de oude corrupte details. Doorspoelen helpt om de DNS ertoe te brengen de resultaten bij te werken.
 • Bij het oplossen of oplossen van problemen met DNS-spoofing of DNS-cache-vergiftiging: Cybercriminelen kunnen proberen toegang te krijgen tot de cache en het IP-adres in te voegen of te wijzigen, met de bedoeling om u door te verwijzen naar een website die is ontworpen om gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en bankgegevens te verzamelen. Door de DNS-cache te wissen, wordt dit voorkomen.
 • Bescherming van uw privacy: hoewel de DNS-cache geen persoonlijke gegevens zoals cookies of JavaScript bevat, bewaart het een geschiedenis van adressen die u recentelijk hebt bezocht, evenals adressen die u vaak bezoekt. Dergelijke informatie kan gevaarlijk zijn in de handen van een ervaren hacker. Door de DNS-cache te wissen, wist u uw adresgeschiedenis, waardoor het minder waarschijnlijk wordt dat een hacker uw online gedrag volgt.
 • Verouderde of verouderde informatie over bezochte sites oplossen: een voorbeeld hiervan is als een website servers heeft verplaatst.

Is het veilig om de DNS-cache door te spoelen?

Het is belangrijk op te merken dat het leegmaken van de DNS-cache geen negatieve gevolgen heeft voor uw systeem. DNS-cache zorgt voor snelle toegang tot websites en wanneer u deze wist, kan het de eerste keer dat u een website bezoekt langer duren dan normaal om te laden. Maar daarna zullen de resultaten weer sneller zijn.

Om de DNS-cache te wissen, om welke reden dan ook, kunt u een opdrachtregel of Windows PowerShell gebruiken.

DNS-cache wissen met de opdrachtprompt

 1. Druk op de Windows-toets + S en typ "CMD" (zonder aanhalingstekens).
 2. Kies de optie "Als administrator uitvoeren" in het rechterdeelvenster.
 3. Typ de volgende opdracht in de prompt en druk op Enter:

  ipconfig / flushdns

Dat is het! U zou een melding moeten krijgen die aangeeft dat de cache met succes is leeggemaakt.

Als het probleem zich op de server voordoet in plaats van op de lokale computer, kunt u nog steeds de opdrachtprompt gebruiken om de DNS-cache te wissen, maar met een andere opdracht. In dat geval zou het commando zijn:

 • dnscmd / clearcache

DNS-cache wissen met Windows PowerShell

U kunt de DNS-cache ook leegmaken met Windows PowerShell. Afhankelijk van het type cache dat u wilt wissen, heeft u een aantal opties om te implementeren:

 1. Gebruik de opdrachtregel om de cache van de lokale DNS-server te wissen:

  Clear-DnsServerCache

 2. Gebruik deze opdracht om de clientcache leeg te maken:

  Clear-DnsClientCache

DNS-cache uitschakelen in Windows 10

Als u om welke reden dan ook de DNS-cache op uw Windows 10-pc wilt uitschakelen, kunt u de "Service Controller" -tool gebruiken om de service te stoppen:

 1. Druk op de Win + R-toetsen, typ "services.msc" (zonder aanhalingstekens) en druk op Enter of klik op OK.
 2. Zoek de DNS Client-service (of Dnscache op sommige computers) en dubbelklik erop om de eigenschappen ervan te openen.
 3. Wijzig het opstarttype in uitgeschakeld.
 4. Om de service weer in te schakelen, herhaalt u de bovenstaande stappen en wijzigt u het Opstarttype in Automatisch.

Als alternatief kunt u de DNS-client deactiveren met Windows Systeemconfiguratie:

 1. Druk op de Win + R-toetsen, typ "msconfig" (zonder aanhalingstekens) in het dialoogvenster Uitvoeren en druk op Enter of klik op OK.
 2. Ga naar het tabblad Services en zoek DNS Client.
 3. Schakel het selectievakje naast de service uit en klik op Toepassen> OK.
 4. Herhaal de bovenstaande stappen en vink het selectievakje opnieuw aan om de service opnieuw in te schakelen.

Houd er rekening mee dat het uitschakelen van deze service de algehele prestaties van uw computer beïnvloedt en dat het netwerkverkeer voor DNS-zoekopdrachten toeneemt, wat betekent dat websites veel langzamer laden dan normaal.

Ten slotte…

Zoals we hierboven vermeldden, voorkomt DNS-cache dat u elke keer dat u een website bezoekt DNS moet opzoeken. Het enige dat u hoeft te doen, is de site één keer te bezoeken en bij volgende verzoeken gebruikt uw browser of besturingssysteem de DNS-gegevens in de cache om verzoeken veel sneller te retourneren.

Hoewel het wissen van de DNS-cache belangrijk is om uw privacy te beschermen en hacking te voorkomen, worden niet alle sporen van gevoelige informatie verwijderd. Deze details omvatten activiteitengeschiedenis, inloggegevens, profielgegevens en sporen van bezoeken aan websites voor volwassenen. Zelfs als u ze niet bewust hebt geopend, is het mogelijk dat u zonder uw medeweten bent doorgestuurd.

Om dergelijke gevoelige gegevens effectief te verwijderen en uw privacy te beschermen, heeft u een betrouwbaar programma zoals Auslogics BoostSpeed ​​nodig. De tool helpt bij het wissen van alle soorten vertrouwelijke informatie waarvan u niet wilt dat iemand deze vindt. BoostSpeed ​​wordt geleverd met alle tools die u nodig heeft om uw pc op optimale snelheden te laten presteren, evenals met privacybescherming.

U zult vooral de functies onder het tabblad "Beschermen" erg handig vinden. Naast het wissen van sporen van uw activiteiten in uw webbrowsers, systeembestanden en applicaties, is er ook een optie om uw DNS te beschermen tegen ongeautoriseerde wijzigingen. Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken over DNS-spoofing, waarbij aanvallers uw DNS-records wijzigen om verkeer naar frauduleuze websites om te leiden.

Als u Active Browser AntiTracker inschakelt, worden uw browsegegevens na elke browsesessie gewist om uw privacy verder te beschermen. We raden u aan uw pc regelmatig op te ruimen, afhankelijk van uw gebruik. Omdat u gemakkelijk vergeet om onderhoud uit te voeren, kunt u een automatische scan activeren en kiezen hoe vaak u de scan wilt uitvoeren.