Hoe automatisch de Prullenbak opschonen na een bepaalde tijd in Windows?

De Prullenbak is een tijdelijke opslagruimte voor bestanden en programma's die zijn verwijderd. De functie is in de eerste plaats bedoeld als vangnet voor het geval u ooit terug wilt gaan en verwijderde gegevens wilt ophalen. Om de verwijderde bestanden volledig van uw systeem te verwijderen, moet u de Prullenbak legen. Het wordt eigenlijk aanbevolen dat u uw Prullenbak regelmatig leegmaakt om te voorkomen dat u ongewenste bestanden verzamelt en uw systeem vertraagt.

Hoe de prullenbak legen? U kunt dat eenvoudig handmatig doen: klik met de rechtermuisknop op het pictogram Prullenbak op het bureaublad en selecteer Prullenbak legen.

Maar er is een efficiëntere optie. U kunt als volgt de Prullenbak automatisch volgens schema legen in Windows 10.

Hoe automatisch de prullenbak verwijderen op Windows 10?

Windows 10 heeft een handige kleine functie genaamd Taakplanner. Kortom, met deze tool kunt u taken plannen (van het openen van een bestand tot complexere opdrachten), die vervolgens automatisch door het systeem op het toegewezen tijdstip worden uitgevoerd.

Uiteraard zijn er verschillende mogelijke toepassingen voor de nieuwe functie. Hieronder leest u hoe u de Prullenbak automatisch opschoont in Windows 10 met Taakplanner.

Hoe de prullenbak automatisch volgens schema legen in Windows 10?

Dit is wat u moet doen om de Prullenbak automatisch te reinigen.

 • Stap één: begin met het starten van het startmenu op uw computer.
 • Stap twee: typ het commando "taskschd.msc" in de zoekbalk en druk op Enter.
 • Stap drie: wanneer Taakplanner wordt geopend, klikt u met de rechtermuisknop op Taakplannerbibliotheek.
 • Stap vier: selecteer vanuit het menu Nieuwe map en geef deze een naam. Het is een goed idee om de map een beschrijvende naam te geven, zodat u later weet waarnaar deze verwijst.
 • Stap vijf: klik met de rechtermuisknop op de nieuw gemaakte map en selecteer Taak maken.
 • Stap zes: geef de taak een naam: maak bijvoorbeeld de prullenbak schoon. Nogmaals, het is beter om een ​​specifieke naam te kiezen, zodat u weet waar de taak over gaat.
 • Stap zeven: ga naar het tabblad Triggers en klik op Nieuw.
 • Stap acht: u heeft nu de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende triggers voor wanneer u wilt dat de prullenbak wordt schoongemaakt: bij het opstarten, bij het inloggen, bij een evenement of volgens een schema. Op schema is hier de aanbevolen optie, omdat u een specifieke tijd kunt kiezen waarop de Prullenbak wordt geleegd. Als u toch kiest voor de optie Op schema, kunt u onder Instellingen kiezen voor 'Wekelijks' of 'Maandelijks' - dit geeft u meer tijd om de actie ongedaan te maken als u bepaalde items wilt ophalen.
 • Stap negen: ga naar het tabblad Acties en klik op Nieuw.
 • Stap tien: ga naar Programma's / script onder Instellingen en typ “cmd.exe”.
 • Stap elf: typ het volgende in het vak Add arguments: / c “echo Y | PowerShell.exe -NoProfile -Command Clear-RecycleBin”. 
 • Klik OK.

Dat is het. U hoeft de Prullenbak niet langer handmatig te legen - het zal allemaal automatisch gebeuren volgens het schema of de trigger die u heeft gekozen.

Het regelmatig schoonmaken van uw Prullenbak is een van de manieren om uw pc efficiënt te laten werken. U kunt ook een professioneel efficiëntieboosterprogramma zoals Auslogics BoostSpeed ​​laten installeren om de prestaties te verbeteren. Auslogics BoostSpeed ​​scant uw pc op onnodige en tijdelijke bestanden, wist het cachegeheugen en ongebruikte foutlogboeken en meer. Bovendien wordt de software geleverd met een gratis proefperiode.

Welke andere tools en apps gebruikt u om de systeemefficiëntie in Windows 10 te verbeteren? Deel in de reacties hieronder.