Windows Schijfopruiming is nu vervangen door Windows 10 Storage

'Niets is blijvend dan verandering'

Elbert Hubbard

Schijfopruiming bestaat al vele jaren (sinds Windows 98) en helpt Windows-gebruikers waardevolle schijfruimte terug te winnen door gedownloade programmabestanden, tijdelijke internetbestanden, miniaturen en systeembestanden te verwijderen. Hoewel het hulpprogramma in kwestie zichzelf een buitengewoon waardige onderhoudstool bewees, wordt het nu verouderd ten gunste van Windows 10 Storage.

Geen paniek: Schijfopruiming is er nog steeds om compatibiliteitsredenen, dus u kunt het voorlopig blijven gebruiken. Maar het punt is, of je het nu leuk vindt of niet, het zal vrij snel worden verwijderd (waarschijnlijk volgend voorjaar). Ondersteuning voor Schijfopruiming wordt geleidelijk afgebouwd en de tool kan worden verbroken door toekomstige updates. Daarom dringt Microsoft er bij zijn klanten op aan om over te schakelen naar Windows 10 Storage.

Het is duidelijk dat dit het moment is om erachter te komen wat Windows 10 Storage is en hoe u hiervan kunt profiteren. Hieronder staan ​​de antwoorden op de 2 meest populaire vragen die gebruikers stellen over de functie die wordt weergegeven.

'Wat is Windows 10-opslag?'

We denken dat u maar al te goed weet dat onvoldoende ruimte op de harde schijf van uw computer een grote bedreiging vormt voor het welzijn van uw apparaat. Uw systeem kan bijvoorbeeld ondraaglijk traag worden of niet meer werken zoals het hoort. Bovendien heb je misschien niet genoeg ruimte om belangrijke programma's op je computer te installeren of cruciale bestanden erop op te slaan. Alles bij elkaar genomen is het niet meer dan normaal dat Microsoft voor Windows 10-gebruikers zorgt door een geavanceerde technologie te introduceren die is ontworpen om kostbare gigabytes terug te winnen - en dat is wat de Windows 10 Storage-functionaliteit eigenlijk is.

Als vervanging voor Schijfopruiming, bevat Windows 10 Storage alle functies van zijn voorganger. Bovendien kunt u Storage Sense, dat deel uitmaakt van Windows 10 Storage, configureren om automatisch de bestanden te verwijderen die u niet nodig hebt, inclusief uw verwijderingen in de Prullenbak en tijdelijke bestanden, wanneer uw pc onvoldoende schijfruimte heeft. Bovendien kan Storage Sense lokale bestanden die u de afgelopen 30 dagen niet hebt gebruikt (dat is de standaardperiode), migreren van de OneDrive-map naar de cloud van Microsoft. Ze worden online opgeslagen en u kunt ze openen via hun snelkoppelingen in de OneDrive-map op uw pc. Dit proces wordt "uitdroging" genoemd, wat een nogal vreemde naam is voor deze functie, als je het mij vraagt.

'Hoe gebruik ik Windows 10 Storage?'

Het gebruik van Windows 10 Storage vereist niet veel vaardigheid of kennis - alle stappen die u moet nemen, zijn nogal intuïtief. Om de ruimtebesparende functionaliteit te kunnen gebruiken, moet u echter een insider zijn in de Fast-ring of een machine hebben waarop de nieuwste preview-build draait. Anders moet u wachten tot uw besturingssysteem de nodige updates ontvangt.

U krijgt toegang tot Windows 10 Storage door de app Instellingen te openen, op Systeem te klikken en Opslag te openen. Daar vindt u wat er in uw schijfruimte wordt gegeten en hoe u uw harde schijf kunt opruimen. De lijst met opties waarmee rekening moet worden gehouden bij het vrijmaken van schijfruimte omvat, maar is niet beperkt tot, tijdelijke bestanden, apps en functies, afbeeldingen en e-mail. Houd er ook rekening mee dat Microsoft de laatste hand legt aan de functie, dus de kans is groot dat toekomstige updates meer mogelijkheden bieden voor het opschonen en optimaliseren van de harde schijf.

Het enige probleem is dat tot nu toe niemand zeker weet wanneer de nieuwste versie van Windows 10 Storage beschikbaar komt voor elke Win 10-gebruiker. Wees dus geduldig en wacht tot de functie arriveert. Als u geen schijfruimte meer op uw computer heeft, kunt u voorlopig speciale tools gebruiken om de prestaties van uw pc te verbeteren en om uw harde schijf op te ruimen. Een van deze opties is Auslogics BoostSpeed, een softwareprogramma dat is ontworpen om alle soorten rommel en onnodige dingen van uw systeem te verwijderen. Bovendien optimaliseert de tool uw pc-instellingen en automatiseert het systeemonderhoud zodat uw besturingssysteem optimaal kan presteren.

Hoe maak je schijfruimte vrij op je pc?

Deel uw methode in de comments hieronder!