Hoe u beschermd kunt blijven tegen oplichting op Facebook

De kwestie van cyberbeveiliging wordt met het verstrijken van de tijd steeds belangrijker. Het sociale medianetwerk Facebook wordt niet weggelaten. Miljarden gebruikers worden regelmatig aangevallen door oplichters. Fraudeurs creëren verschillende hoaxes en verspreiden deze via e-mail, Messenger of de nieuwsfeed van Facebook.

Facebook-scams zijn bedoeld om valse verhalen te verspreiden, de apparaten van gebruikers te infecteren met malware, persoonlijke informatie te stelen en mensen hun geld te bedriegen.

Wat zijn de gevaarlijkste Facebook-zwendel?

Facebook-scams zijn er in vele vormen. Deze oplichting ontstond zodra het sociale netwerk aanzienlijk populair werd. Ze kunnen worden gegroepeerd in vier categorieën op basis van de bedoelingen van oplichters:

 • Scams die worden gebruikt om persoonlijke informatie van gebruikers te stelen (bijvoorbeeld weggeefacties en loterijfraude).
 • Scams die bedoeld zijn voor het verspreiden van misleidende informatie en nepnieuws (bijvoorbeeld scams die zeggen dat Facebook zijn privacybeleid zal wijzigen en persoonlijke informatie openbaar zal delen of dat gebruikers kosten gaan maken door Facebook te gebruiken).
 • Scams die gericht zijn op het verspreiden van malware.
 • Scams die gebruikers misleiden om geld naar criminelen te sturen (bijvoorbeeld oplichting tijdens het winkelen en nepinzamelingsacties).

Als u ten prooi valt aan deze zwendel op sociale media, loopt niet alleen uw account gevaar, maar loopt uw ​​pc of een ander apparaat dat u gebruikt om in te loggen op Facebook mogelijk ook in gevaar. Wijzig uw wachtwoord en scan uw apparaat met een betrouwbaar antivirusprogramma, zoals Auslogics Anti-Malware.

Hier is een lijst met de gevaarlijkste Facebook-zwendel om op te letten:

 1. Facebook-scams die malware verspreiden en privé-informatie stelen

Cybercriminelen promoten kwaadaardige links op nieuwsfeeds en zelfs in Messenger. Ze delen provocerende video's en bieden een link samen met een zin als "Exclusieve video", "Mijn privévideo", "Ben jij dit in deze video?", Enzovoort.

Meestal promoten oplichters deze links met de accounts van gebruikers die al het slachtoffer zijn geworden. De videolinks kunnen zelfs de volledige naam van het slachtoffer en hun profielfoto bevatten. Zodra u op de link klikt, wordt u omgeleid naar een kwaadwillende website die eruit zou kunnen zien als een populaire website voor videostreaming, zoals YouTube. U wordt vervolgens gevraagd om een ​​update te installeren of een plug-in te downloaden waarmee u de video kunt blijven bekijken. Door dit te doen, stelt u uw apparaat echter bloot aan malware. Uw Facebook-account wordt ook gehackt en wordt gebruikt om malware naar andere gebruikers te verspreiden.

Als je op een verdachte link van een vriend hebt geklikt en zelfs een add-on hebt geïnstalleerd via de link, verwijder dan de add-on, scan je apparaat met een antimalwareprogramma en verander het wachtwoord van je Facebook-account.

 1. Facebook-loterijzwendel

Het is bekend dat oplichters gebruikers bereiken via e-mail of zich zelfs voordoen als Mark Zuckerberg. Deze cybercriminelen verwachten dat mensen opgewonden raken als ze een bericht zien dat ze een loterij hebben gewonnen. Mensen vergeten gemakkelijk dat ze, voordat ze in aanmerking kunnen komen voor een overwinning, zich eerst moeten aanmelden voor een wedstrijd. En dat is precies waar oplichters hun voordeel mee doen.

De meeste van deze oplichting worden verspreid via e-mail. De briefhoofden zien er echt uit, dus je denkt dat ze echt van Facebook komen. U moet contact opnemen met een agent aan wie u een bepaald bedrag betaalt voordat u uw prijs kunt claimen. Hoewel dit te voor de hand liggend lijkt, vallen veel mensen nog steeds ten prooi aan de opwinding van het winnen van een loterij en veel geld dat ze daardoor kunnen claimen.

Merk op dat Facebook geen loterijen organiseert. Dus als u een e-mail ontvangt waarin staat dat u een gelukkige winnaar bent, verspil dan geen tijd om deze te verwijderen.

In april 2018 was een hoax die de Mark Zuckerberg-zwendel werd genoemd, erg populair op het sociale netwerk. Mensen werden misleid door te geloven dat ze een loterij hadden gewonnen.

In feite meldde de New York Times dat ongeveer 205 Facebook-accounts eigendom waren van oplichters die zich voordoen als Mark Zuckerberg. Ze lieten gebruikers geloven dat ze een persoonlijk bericht hadden gekregen van de oprichter van Facebook. De gebruikers werd vervolgens gevraagd om wat geld over te maken en / of 200 dollar in iTunes-cadeaubonnen te sturen.

 1. Facebook-advertenties die nepwebwinkels promoten

Oplichters richten zich op mensen die worden aangetrokken door promoprijzen. Ze maken gebruik van de advertentieservices van Facebook om nepwebwinkels te adverteren. Mensen die het slachtoffer worden, krijgen producten van lage kwaliteit of krijgen helemaal geen artikel en krijgen geen geld terug.

Enkele van de meest voorkomende vormen van oplichting brengen goede kleding tegen lage prijzen op de markt. Anderen verkopen computers of andere gadgets. Sommige gebruikers meldden bestellingen bij nepwinkels zoals hxxp: //laptopmall.co.uk/ of hxxp: //iepcsale.com/ en zeggen dat ze nooit het product hebben gekregen waarvoor ze hebben betaald.

Daarom moet u op uw hoede zijn. Als u een advertentie tegenkomt die producten tegen zeer goede prijzen aanbiedt, doet u er goed aan de details van de winkel te controleren en ervoor te zorgen dat ze te vertrouwen zijn. Lees klantrecensies, zoek het bedrijf online en controleer hun geloofwaardigheid.

 1. Facebook-scams die misleidende informatie verspreiden

Scams die gebruikers proberen te laten geloven dat Facebook zijn beleid en servicevoorwaarden heeft gewijzigd, zijn erg populair. Veel mensen hebben, zelfs meer dan eens, een bericht ontvangen waarin wordt vermeld dat Facebook een betaalde dienst wordt. Deze zwendel is wijdverbreid sinds 2012. Het is echter duidelijk dat mensen niet hoeven te betalen voordat ze het sociale netwerk kunnen blijven gebruiken. Maar toch blijven gebruikers privéberichten ontvangen, zoals deze:

'Nu is het officieel! Het is in de media gepubliceerd. Facebook heeft zojuist de toegangsprijs vrijgegeven: £ 5,99 om het abonnement van uw status op "privé" te houden. Als je dit bericht op je pagina plakt, wordt het gratis aangeboden (ik zei plakken, niet delen), zo niet morgen, dan kunnen al je berichten openbaar worden. Zelfs de berichten die zijn verwijderd of de foto's zijn niet toegestaan. Het kost tenslotte niets voor een simpele kopie en plak. "

Een andere dergelijke zwendel kwam rond het jaar 2015 opnieuw aan de orde. Gebruikers werden aangemoedigd om een ​​bepaald bericht over hun status te posten als ze niet wilden dat Facebook hun privégegevens gebruikte. Het bericht is als volgt:

“Per 4 januari 2015 om 17.00 uur Centrale standaardtijd. Ik geef Facebook, of enige aan Facebook gelieerde entiteiten, GEEN toestemming om mijn foto's, informatie of berichten, zowel in het verleden als in de toekomst, te gebruiken. Door deze verklaring laat ik Facebook weten dat het ten strengste verboden is om openbaar te maken, te kopiëren, te verspreiden of enige andere actie tegen mij te ondernemen op basis van dit profiel als privé- en vertrouwelijke informatie. De schending van de privacy kan worden bestraft met de wet (UCC 1-308-11 308-103 en Rome statuut). OPMERKING: Facebook is nu een openbare entiteit. Alle leden moeten een bericht als dit plaatsen. Als je wilt, kun je deze versie kopiëren en plakken. Als u deze verklaring niet minstens één keer publiceert, wordt het gebruik van uw foto's tactisch toegestaan, evenals informatie in de profielstatusupdates. NIET DELEN. U MOET kopiëren en plakken om dit uw status te geven.Ik laat een reactie achter zodat het gemakkelijker is om te kopiëren en plakken !!! "

Dergelijke berichten worden in verschillende talen, waaronder Frans, Duits, Litouws, Spaans en vele andere, naar gebruikers over de hele wereld verspreid. Het is nog niet zeker waarom oplichters deze valse berichten verspreiden.

Hoe Facebook-oplichting te vermijden

De verscheidenheid aan scams op Facebook, in combinatie met het feit dat criminelen steeds nieuwe scams introduceren, maken het vrij moeilijk om deze activiteiten op het sociale netwerk te elimineren.

Hoe dan ook, u kunt uzelf en uw dierbaren helpen door een oogje in het zeil te houden en te voorkomen dat u te snel klikt of inhoud deelt die mensen ongebreideld lijken te verspreiden. Als je een overspoelde nieuwsfeed tegenkomt, neem dan de tijd en zoek de informatie op voordat je erin duikt.

Dit is wat u moet doen om oplichting op Facebook te voorkomen:

 1. Pas op voor onverwachte e-mails waarin u wordt gevraagd uw wachtwoord opnieuw in te stellen. Log in plaats daarvan rechtstreeks in op Facebook en wijzig uw wachtwoord. Klik niet op links of knoppen in een e-mail. Dergelijke e-mails leiden naar phishingwebsites die uw privégegevens kunnen verzamelen.
 2. Blijf uit de buurt van loterijen die overheerlijke prijzen kunnen aanbieden, zoals vakantiecheques, geldprijzen, iPhones, enzovoort. Als u aan een wedstrijd moet deelnemen, zorg er dan voor dat deze wordt gesponsord door een vertrouwd / geautoriseerd bedrijf / pagina. Maar voor de zekerheid is het niet aangeraden om aan dergelijke aanbiedingen deel te nemen, of ze nu echt lijken of niet. Negeer ook alle berichten die beweren dat je een loterij op Facebook hebt gewonnen.
 3. Reageer niet op verdachte berichten die jou hebben getagd. Als u bent getagd of een video of afbeelding bent gestuurd die een link bevat, klik er dan niet op. De link kan u doorverwijzen naar een schadelijke site die uw account zal hacken en deze daarna zal gebruiken om schadelijke links te blijven verspreiden.
 4. Als u berichten of advertenties vindt waarin om een ​​donatie wordt gevraagd voor dakloze kinderen, slachtoffers van natuurrampen, enzovoort, zoek dan voordat u doorgaat met bijdragen, de informatie op en controleer of het probleem echt bestaat. Als dat niet het geval is, financiert u misschien de makers van een Facebook-zwendel terwijl u denkt dat uw geld wordt gebruikt om mensen te helpen.
 5. Mogelijk ontvangt u een bericht over een aanstaande wijziging in het privacybeleid van Facebook. Het bericht zal je vragen om het met je vrienden te delen. Weet dat u te maken heeft met oplichting. Deel dergelijke berichten niet met uw vrienden. Als er grote veranderingen op Facebook zullen plaatsvinden, zul je erover horen via officiële nieuwsuitzendingen en is het niet nodig om informatie met vrienden te delen.
 6. Accepteer geen vriendschapsverzoeken van onbekende mensen. Ze hebben misschien geen goede bedoelingen. Het kunnen criminelen zijn die in staat zijn om uw persoonlijke gegevens te stelen en die vervolgens uw gegevens gebruiken om een ​​online misdaad te plegen of u zelfs in het echte leven te beroven.
 7. Wees niet gehaast om te kopen bij onbekende e-shops. Cybercriminelen gebruiken Facebook-advertenties om nepwebwinkels op de markt te brengen. Ze konden foto's plaatsen van fantastische producten om nietsvermoedende mensen te misleiden tot het plaatsen van een bestelling. Maar u kunt goederen krijgen die veel inferieur zijn aan wat u besteld heeft. Of misschien ontvangt u uw bestelling nooit en krijgt u ook geen geld terug. Controleer daarom voordat u een aankoop doet of de verkoper echt is. Reacties op forums kunnen helpen.
 8. Als je een vriendschapsverzoek krijgt van iemand die je kent, vooral als je die persoon al op je vriendenlijst hebt staan, wees dan niet gehaast om het verzoek te accepteren. Bel de persoon en bevestig of het verzoek echt van hem afkomstig is. Facebook-oplichters kunnen nepaccounts maken en zich voordoen als uw vrienden.

Hoe u veilig kunt blijven op Facebook

Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar iemand om op te lichten. Welk platform biedt daarvoor een betere mogelijkheid dan een social media netwerk dat wereldwijd door miljarden mensen wordt benaderd?

Interessant feit: wist je dat Facebook 2,37 miljard gebruikers bedient?

Daarom moet u, om veilig te blijven op Facebook, constant alert zijn om verschillende oplichting te herkennen en niet ten prooi te vallen. Er zullen altijd kwaadaardige links, berichten, posts en andere hoaxes zijn, en er is echt niet veel dat kan worden gedaan om hun bestaan ​​te voorkomen. De belangrijkste stap om beschermd te blijven, is dus het vermijden van alle verdachte inhoud.

Als u echter vermoedt dat uw account is gehackt, moet u snel handelen en de staat controleren van de apparaten die u gebruikt om toegang te krijgen tot Facebook.

Als je bent gehackt en je account wordt gebruikt om kwaadaardige berichten en privéberichten naar je vrienden te verspreiden om ze te lokken, is het eerste dat je hoeft te doen het wachtwoord van je Facebook-account wijzigen en tweefactorauthenticatie instellen. Verwijder vervolgens alle niet-vertrouwde apps van derden die aan uw account zijn gekoppeld. Veiligheid staat voorop.

Tip: Of u nu gehackt bent of niet, het is een goede gewoonte om uw Facebook-wachtwoord regelmatig te wijzigen. Gebruik ook niet hetzelfde wachtwoord voor al uw accounts (gebruik bijvoorbeeld niet hetzelfde wachtwoord voor Gmail, Instagram, enz.). Elk account dat u bezit, is veiliger met een uniek wachtwoord.

Voer ten slotte een volledige scan uit van al uw apparaten met een krachtig antimalwareprogramma.

Pro-tip: we raden u aan Auslogics Anti-Malware te gebruiken voor uw Windows-pc. Het is ontworpen door een gecertificeerde Microsoft ® Silver Application Developer en biedt de beste bescherming tegen verschillende soorten malware en bedreigingen voor gegevensveiligheid.

Als je eenmaal een grondige scan van al je apparaten hebt uitgevoerd om verborgen malware te verwijderen die je persoonlijke gegevens probeert te stelen, blijf dan je activiteitenlogboek op Facebook controleren om te zien of niet-geautoriseerde apparaten toegang hebben tot je account. Stel uw accountbeveiliging in om u waarschuwingen te sturen als er niet-herkende aanmeldingen zijn.

Conclusie

Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn als je Facebook gebruikt. Oplichters ontwikkelen altijd nieuwe methoden om mensen op te lichten. Daarom moet u waakzamer zijn tijdens het gebruik van het sociale medianetwerk. Je moet geen gemakkelijke prooi vallen en cybercriminelen niet toestaan ​​je account te gebruiken om mensen op je vriendenlijst te misleiden. Wijzig uw Facebook-wachtwoord regelmatig, controleer uw gebruikersactiviteit en accountinstellingen en klik nooit op verdachte links.