Hoe kan ik het herstel van verwijderde gegevens voorkomen?

Veeg de harde schijf schoonAls je ooit per ongeluk je Prullenbak hebt geleegd in plaats van op 'herstellen' te drukken, heb je misschien ontdekt dat wanneer je een bestand verwijdert, je het niet echt verwijdert. U weet misschien ook dat organisaties waar beveiliging de hoogste prioriteit heeft, verwijderde bestanden 26 keer overschrijven met willekeurige gegevens om ervoor te zorgen dat geen enkele technologie ze kan lezen.

Er is een reden achter al deze paranoia - zelfs als je een bestand hebt verwijderd en overschreven, of bestanden hebt verwijderd en vervolgens je harde schijf hebt geformatteerd, kan informatie nog steeds worden hersteld. Als u ervoor wilt zorgen dat vertrouwelijke client- of persoonlijke gegevens niet toegankelijk zijn op een harde schijf, kunt u als volgt uw harde schijf veilig wissen om te voorkomen dat verwijderde gegevens worden hersteld.

Voordat u uw schijf wist ...

Er is GEEN mogelijkheid om gegevens te herstellen wanneer u de vrije ruimte op uw harde schijf wist met een van de methoden die we in dit artikel bespreken. Maar het is ook belangrijk dat u uw bestanden niet vernietigt. Dus doorloop deze checklist om te voorkomen dat u het meest vreselijke zinkgevoel krijgt na het wissen van uw harde schijf:

  • Maak indien nodig een back-up van alle informatie op de schijf (bijvoorbeeld als u uw computer upgradet en de oude verkoopt of schenkt)
  • Zorg ervoor dat u de stuurprogrammabestanden voor al uw computerhardware hebt
  • Zorg ervoor dat u over alle serienummers, wachtwoorden enz. Beschikt die nodig zijn om uw software opnieuw te registreren.

Programma's van derden voor het wissen van uw harde schijf

De eenvoudigste manier om de vrije ruimte op uw harde schijf volledig te wissen, is door een programma van derden te gebruiken, zoals de ingebouwde Disk Wiper van Auslogics BoostSpeed. Het biedt een eenvoudige, duidelijke interface en indien nodig een helpbestand. Het Auslogics BoostSpeed-proces voor het wissen van vrije ruimte die is achtergelaten door eerder verwijderde bestanden, kost slechts een paar klikken.

Veilig wissen

Als uw harde schijf een ATA-schijf is die na 2001 is gebouwd, heeft deze hoogstwaarschijnlijk een ingebouwd hulpprogramma om uw harde schijf volledig te wissen - Secure Erase. Het overschrijft elk cluster op de harde schijf, en verwijdert mappen, slechte clusters, clusters die eerder gedeeltelijk zijn overschreven… alles. U moet echter weten hoe u dingen moet doen als "zorg ervoor dat de jumpers op de harde schijven correct zijn geconfigureerd", "stel de juiste instelling voor opstartprioriteit in het systeem-BIOS in" en "vermijd het instellen van de jumpers op CS (cable select ) ”- dit is een onderdeel van het leesmij-bestand waarin staat hoe u het hulpprogramma moet gebruiken.

Software van derden voor het wissen van uw harde schijf is verreweg de meest gebruiksvriendelijke, foutveilige optie - en in veel gevallen, zoals bij Auslogics BoostSpeed, beschikt u ook over tal van extra functionaliteit.