Wat is beter: handmatig controleren op Windows 10-updates of wachten?

Zelfs na grondige tests en beoordelingen kunnen eindproducten die op de markt worden gebracht, nog steeds met ongekende problemen te maken krijgen. Hetzelfde geldt voor Windows 10. Toen Microsoft v1809 in oktober uitbracht, begonnen klachten van gebruikers als paddenstoelen uit de grond te schieten. Velen meldden verschillende problemen, waaronder onder andere het verdwijnen van gebruikersbestanden. Deze problemen waren zo ernstig dat Microsoft besloot de update terug te roepen.

Het zou ons niet verbazen als u zou vragen: "Moet ik handmatig controleren op Windows 10-updates of wachten tot Microsoft ze mij aanbiedt?"

Om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, zullen we nauwkeurig kijken naar de patches en updates die Microsoft onlangs heeft uitgebracht. Als u wilt weten hoe u Windows 10-updates verstandig installeert, is het ideaal als u dit bericht eerst leest.

Eindelijk brengt Microsoft de patches uit!

Microsoft lijkt de patches voor alles te hebben uitgebracht en iedereen kan eindelijk de Windows 10 v1809-update installeren. Als u weet hoe u handmatig op Windows-updates moet controleren, begrijpt u dat het klikken op de knop Controleren op updates via de app Instellingen alles is wat u hoeft te doen om het downloadproces te starten. Vanaf 17 december 2018 zegt de uitrolstatus:

"Windows 10, versie 1809, is nu volledig beschikbaar voor geavanceerde gebruikers die handmatig 'Controleren op updates' selecteren via Windows Update."

Natuurlijk schrokken veel gebruikers toen ze lazen dat versie 1809 beschikbaar is voor 'gevorderde gebruikers'. Veel Windows 10-gebruikers kozen er dus voor om te wachten tot Microsoft de update aanbood. De knop Check for Update was tenslotte berucht omdat hij in het verleden zoveel problemen veroorzaakte.

Vorige maand besprak Microsoft drie soorten Windows-updates: B, C en D. In het algemeen:

  1. B-updates worden in de tweede week van de maand uitgerold.
  2. C-updates worden in de derde week van de maand uitgerold.
  3. D-updates worden in de vierde week van de maand uitgerold.

B Windows-updates

B Windows Updates, ook wel Patch Tuesday genoemd, doorlopen verschillende programma's, waaronder onder andere het Security Update Validation Program en Windows Insiders Program. B-releases zijn er in twee vormen:

  1. Een die beschikbaar is in het publieke domein via de dieptetestpas, pre-release validatieprogramma, maandelijkse testpas, beveiligingsupdate validatieprogramma en het Windows Insider-programma.
  2. De andere is beschikbaar via een programma dat alleen op uitnodiging beschikbaar is. Via dit kanaal kunnen ze de resultaten van hun beveiligingsoplossingen grondig bekijken in hun labs voordat ze de B Windows Updates officieel vrijgeven.

C en D Windows Updates

Gevorderde gebruikers en commerciële klanten die zo snel mogelijk de laatste updates willen installeren, hebben toegang tot de C en D Windows Updates. Microsoft stelt duidelijk dat deze releases bedoeld zijn om meer inzicht te geven in de impact van niet-beveiligingsfixes door toestemmende gebruikers deze te laten testen.

Nu moet u weten dat iedereen deze updates kan downloaden. Het enige dat u hoeft te doen, is de app Instellingen openen, Update en beveiliging selecteren en vervolgens op de knop Controleren op updates onder Windows Update klikken. Met andere woorden, door op deze knop te klikken, wordt u een tester van de C en D Updates.

Problemen met de Windows 10 v1809-updates

Gelukkig heeft Microsoft besloten om transparanter te worden over de problemen rond de nieuwste Windows-update. Door de updategeschiedenis van v1809 op de site van Microsoft te controleren, kunt u de eerdere en huidige problemen zien die ermee verband houden. Helaas zijn er nog steeds veel items die zijn gemarkeerd als 'Upgradeblok op zijn plaats'. Als het probleem deze tag heeft, betekent dit dat Microsoft het nog niet met succes heeft opgelost.

Hoe Windows 10-updates verstandig te installeren

Houd er rekening mee dat wanneer u op de knop 'Controleren op updates' klikt, u Windows-updates installeert die nog vol zitten met onontdekte problemen. Als u geen geavanceerde Windows 10-gebruiker bent, raden we u daarom aan te wachten tot Microsoft de updates voor uw systeem aanbiedt. Dit is de enige keer dat u gerust kunt zijn, wetende dat het systeem volledig stabiel is.

Voorlopig raden we je aan je computer voor te bereiden op v1809. Om ervoor te zorgen dat u geen crashes, glitches en andere problemen zult tegenkomen zodra de update beschikbaar is, raden we aan Auslogics BoostSpeed ​​te installeren. Dit softwareprogramma heeft een krachtige reinigingsmodule die alle soorten pc-rommel kan opruimen. Het identificeert en verhelpt snelheidsverminderende problemen en alle items die applicatie- of systeemstoringen en crashes kunnen veroorzaken.

Bent u liever een bètatester of wacht u op de officiële release van updates?

Deel uw mening in de reacties hieronder!