Hoe kom ik van MUP_FILE_SYSTEM BSOD af op Windows 10?

U bent hier omdat u een blauw scherm met de 0c00000103-fout tegenkwam tijdens het gebruik van uw Windows 10-computer. Wat is fout 0c00000103 in Windows 10? Telkens wanneer deze fout op uw pc verschijnt, is dit een indicatie dat de MUP (Multiple Universal Naming Convention Provider) onverwachte of ongeldige gegevens heeft aangetroffen. Dit betekent dat de MUP geen verzoek om een ​​bestandssysteem op afstand kan kanaliseren naar de UNC-provider (Universal Naming Convention). Het is belangrijk op te merken dat de UNC de netwerkredirector op uw pc is. Als de MUP niet in staat is om een ​​verzoek naar de netwerkredirector te kanaliseren, zal de MUP_FILE_SYSTEM blauwe schermfout optreden.

Hoe MUP_FILE_SYSTEM op Windows 10 op te lossen

U kunt een van de volgende oplossingen gebruiken om de BSOD-fout op uw computer op te lossen:

 1. Voer een fysieke controle uit op de hardware.
 2. Werk uw stuurprogramma's bij of draai ze terug.
 3. Voer de Driver Verifier uit.
 4. Verwijder alle hardware die u onlangs heeft geïnstalleerd.
 5. Los alle problemen op die verband houden met de IRQ.
 6. Gebruik software om het probleem automatisch op te lossen.

Als u regelmatig systeemherstelpunten aanmaakt, kunt u proberen uw systeem te herstellen naar een eerder of ouder punt. Hiermee worden alle recente wijzigingen die op uw computer zijn aangebracht, ongedaan gemaakt.

Opmerking: voordat u een van de oplossingen uitvoert die we in dit artikel zullen bespreken, raden we u aan deze alleen in Veilige modus met netwerkmogelijkheden uit te voeren . Om uw systeem op te starten in de veilige modus, kunt u dit doen:

 • Druk op Shift + Restart om uw Windows 10 opnieuw op te starten in de geavanceerde opstartopties
 • Selecteer Problemen met geavanceerde opties oplossen > Opstartinstellingen
 • Druk nu op cijfertoets 4; dit brengt u naar de opstartinstellingen. U kunt op cijfertoets 4 drukken om uw systeem opnieuw op te starten in de veilige modus.
 • Druk op cijfertoets 5 om uw pc opnieuw op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.
 • U kunt ook op toets 6 drukken om opnieuw op te starten in Veilige modus met opdrachtprompt.

Een andere methode die u kunt gebruiken om uw systeem op te starten in de veilige modus, is door naar de app Instellingen te gaan en Update en beveiliging te selecteren. Kies Herstel en selecteer vervolgens Nu opnieuw opstarten onder Geavanceerd opstarten. Nadat de herstart is uitgevoerd, kunt u de hierboven beschreven procedure volgen om toegang te krijgen tot de functie Problemen oplossen en op te starten in Veilige modus en Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Hoe de MUP_FILE_SYSTEM Blue Screen-fout op Windows 10 te repareren

Om de MUP Blue Screen-fout te herstellen, kunt u het volgende doen:

 • Voer een fysieke controle uit op uw hardware

Deze fout kan leiden tot een hardwarestoring. We raden u daarom aan te controleren of sommige onderdelen van uw computer, zoals de netwerkkaart, onder stof zijn gevallen. Gebruik een kleine blaasbalg of een zachte doek om ze schoon te wrijven. Gebruik geen nat materiaal of een natte blazer. Dit komt omdat vocht de schakelingen van uw apparaat en de hardware kan beschadigen.

Controleer bovendien of er fysieke schade aan de hardware is. Doe dit heel voorzichtig, want elke lichte kneuzing die u per ongeluk op uw pc hebt aangebracht tijdens het uitvoeren van deze controle, kan ervoor zorgen dat uw computer niet meer werkt. De financiële last die daarmee samenhangt, wilt u niet doorstaan. Als u er niet zeker van bent om dit zelf te doen, schakel dan de hulp in van een getrainde technicus.

 • Werk uw stuurprogramma's bij of draai ze terug

Een andere oplossing waarvan bekend is dat deze werkt voor Windows 10-gebruikers, is om stuurprogramma's terug te zetten naar een eerdere versie. Als u de stopfout begint op te merken nadat u enkele stuurprogramma's hebt bijgewerkt, moet u een rollback uitvoeren en de stuurprogramma's terugzetten naar hun vorige versies vóór de update. Als u echter al een tijdje geen stuurprogramma-updates heeft uitgevoerd, moet u een update uitvoeren en kijken of dit het probleem oplost.

De MUP-fout kan optreden vanwege verouderde stuurprogramma's. Het is meestal het resultaat van stuurprogramma's die zijn gekoppeld aan netwerkkaarten, grafische kaarten, chipsets, schijfstations en elk ander apparaat waarvan het stuurprogramma is gerelateerd aan de systeembestanden SwapBuffers.sys en MUP.sys.

Om stuurprogramma's bij te werken of terug te draaien:

 • Ga naar het WinX-menu (Windows + X) en selecteer Apparaatbeheer.
 • Klik op de apparaatcategorie, klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer Eigenschappen.
 • Bij deze volgende stap moet u overschakelen naar het gedeelte Driver en vervolgens de optie Rollback kiezen.
 • Als de Rollback-optie niet beschikbaar is, betekent dit dat de stuurprogrammaversie niet recent is. Klik op Stuurprogramma bijwerken om Windows een automatische controle uit te laten voeren en eventuele bestaande problemen op te sporen.

Voer de Driver Verifier uit

Windows heeft een zeer handige tool die u kunt gebruiken om defecte stuurprogramma's te identificeren. Dit wordt de Driver Verifier Manager genoemd. Om deze oplossing te gebruiken:

 • Open de Device Verifier Manager en klik op Bestaande instellingen verwijderen.
 • Selecteer Voltooien en start uw pc opnieuw op om te zien of dit de fout heeft verholpen.

Als deze oplossing niet werkt, kunt u altijd teruggaan en de aangebrachte wijzigingen ongedaan maken. Als dit echter werkt en het hulpprogramma eventuele defecte stuurprogramma's identificeert, kunt u overwegen deze te verwijderen. Controleer vervolgens of dit het probleem oplost. U kunt ook schone versies van de verwijderde stuurprogramma's opnieuw installeren en vervolgens de Driver Verifier Manager opnieuw uitvoeren om te controleren of ze correct werken.

Verwijder alle hardware die u onlangs heeft geïnstalleerd

Als u onlangs een nieuw hardwareapparaat op uw computer heeft aangesloten, moet u dit loskoppelen. Dit komt omdat het de trigger kan zijn voor de MUP FILE SYSTEM-fout. Als de nieuw geïnstalleerde hardware de processor inschakelt met verschillende defecte codes, zoals een foutieve installatie van het stuurprogramma, kan dit ervoor zorgen dat de fout optreedt.

We raden u daarom aan om elk van de nieuw geïnstalleerde apparaten een voor een te verwijderen om vast te stellen of een van de apparaten de oorzaak van het probleem is. Als dit werkt en u de hardware identificeert die de fout heeft veroorzaakt, moet u controleren of de stuurprogramma's die nodig zijn om het apparaat te bedienen correct zijn geïnstalleerd en compatibel zijn met uw pc.

Los alle problemen op die verband houden met de IRQ

Als geen van de bovenstaande oplossingen het probleem voor u heeft opgelost, kan het een IRQ-probleem zijn. Overweeg om uw PCI-kaarten om te wisselen om dit te corrigeren. Bovendien moet u controleren of de IRQ2 is toegewezen aan een niet-beschikbare COM-poort. Als het is toegewezen aan een poort die op dat moment niet beschikbaar is, kan dit de fout veroorzaken.

Gebruik software om dit automatisch op te lossen

Het kan verwarrend zijn om de oorzaak van deze fout handmatig te identificeren en eventuele defecte stuurprogramma's te lokaliseren. Daarom heeft het Auslogics-team een ​​tool ontworpen om u te helpen dit automatisch te doen. Auslogics Driver Updater scant uw systeem automatisch op defecte, verouderde, conflicterende of ontbrekende stuurprogramma's. Het zal dan uw systeem opschonen, deze fouten corrigeren en automatisch de compatibele versies van de problematische stuurprogramma's voor uw pc downloaden en installeren.

Ontworpen door een team van vertrouwde experts, is de tool getest en goedgekeurd door getrainde professionals.

Conclusie

Het tegenkomen van deze stopfout kan verontrustend zijn, maar door de oplossingen te gebruiken die in dit artikel worden besproken, kunt u weer van uw computer genieten. U kunt gebruik maken van de Auslogics Driver Updater om deze fout automatisch op te lossen en weer van uw apparaat te genieten, precies zoals u zou moeten.