Hoe de meest typische USB-C-problemen oplossen?

USB-C wordt in snel tempo de standaard voor het overdragen van gegevens en opladen. Het is niet ongebruikelijk om nieuw uitgebrachte telefoons, laptops en tablets met deze functie te vinden. Binnenkort zal het worden aangepast aan de meeste soorten apparaten die momenteel de grotere USB-connector gebruiken.

Wat is USB-C en waarom u het wilt?

USB-C wordt momenteel gevormd als een geschikte vervanging, niet alleen voor oudere USB-versies, maar ook voor andere connectiviteitsstandaarden zoals DisplayPort en Thunderbolt. USB-C is ontwikkeld en gecertificeerd door het USB Implementers Forum en wordt nu getest als een USB-audiostandaard, die in de toekomst mogelijk de 3,5 mm audio-aansluiting overneemt. Het wordt erkend voor hogere snelheden en verbeterde vermogensafgifte.

De meeste gebruikers zijn bekend met de verbindingstypen USB-A en USB-B. Ondanks de overstap van USB 1 naar nieuwe USB 3-apparaten, is de connector onverminderd groot. Naarmate apparaten echter dunner en kleiner werden, pasten die grote USB-poorten er gewoon niet in. Dit is ook de reden waarom andere USB-typen zoals 'micro'- en' mini'-connectoren werden ontwikkeld.

Dus, wat is USB-c en waarom wil je het? Nou, hier is het antwoord. Het is ongeveer een derde van de grootte van een USB-A-connector en het is een standaard die op elk apparaat kan worden gebruikt. Bovendien heeft het aan beide uiteinden USB-C-connectoren. Dit betekent dat je deze kunt gebruiken voor je smartphone, laptop en tablet. Bovendien heeft het geen opwaartse of neerwaartse oriëntatie. U hoeft dus niet na te denken welk uiteinde u moet aansluiten. En u hoeft het niet om te draaien om het correct te plaatsen.

USB-C-connectoren zijn onmiskenbaar de toekomst. Voordat we echter op een plaats komen waar dit verbindingstype op elk apparaat staat, is het niet meer dan normaal dat we onderweg een paar hobbels tegenkomen. Laptops van Apple gebruiken uitsluitend USB-C, terwijl de meeste Android-telefoons dit hebben. Aan de andere kant is niet elke USB-C-poort hetzelfde. Bovendien werkt niet elke usb c kabel die je koopt op dezelfde manier. Het zou dus geen kwaad als u leert hoe u USB-C-problemen kunt oplossen. In dit artikel gaan we een aantal zaken bespreken waar je op moet letten bij het gebruik van usb c connectoren. We zullen ook enkele richtlijnen delen waarmee u deze problemen kunt oplossen en voorkomen.

Dit zijn de onderwerpen die we in dit artikel zullen bespreken:

  • Hoe de verkeerde kabel uw apparaat kan bakken
  • Niet alle USB-C-poorten zijn hetzelfde
  • De uitdagingen van de overgang naar USB-C-technologie

Het gebruik van de verkeerde kabel kan uw apparaat beschadigen

Als u van plan bent USB-C-connectoren te gebruiken, moet u voorzichtig zijn met de kabels die u gaat kopen. Kabels van eerdere USB-generaties waren eenvoudiger van ontwerp. In de meeste gevallen kunt u een USB 1-kabel in een USB 2-poort gebruiken en het zou zijn doel dienen zonder problemen te veroorzaken. Dit is ook de reden waarom de meeste mensen niet teveel nadenken over welke kabels ze moeten kopen. U moet echter voorzichtiger zijn met USB-C-kabels.

We raden aan om kabels met een USB-A-connector aan het ene uiteinde en een USB-C-connector aan het andere uiteinde te vermijden. Het is vermeldenswaard dat apparaten en kabels met USB-C-connectoren sneller opladen ondersteunen. Als u dus een telefoon met een USB-A-verbindingstype op een USB-C-poort aansluit met de hierboven genoemde kabel, kan uw telefoon te veel stroom verbruiken. Bijgevolg kunt u uw telefoon, de USB-C-poort of zelfs uw computer beschadigen.

U moet kiezen voor kabels die worden geleverd in de originele verpakking van uw apparaat. Goed gemaakte kabels hebben immers inline weerstanden die dergelijke problemen voorkomen. Het is ook een hele uitdaging om erachter te komen welke kabels efficiënt zijn en welke niet, tenzij u een vertrouwde leverancier hebt gevonden die betrouwbare technische specificaties levert.

Niet alle USB-C-poorten zijn hetzelfde

Het ging relatief eenvoudig met USB-A-poorten. U kunt in principe elk type USB aansluiten en het zou werken. Bij USB-C is dat echter niet het geval. Kabels en adapters werken mogelijk niet, afhankelijk van de kenmerken van uw apparaat. De meeste kabels die u op de markt kunt vinden, ondersteunen USB 2.0 in plaats van USB 3.0 of 3.1.

Houd er rekening mee dat USB 2.0-kabels zijn ontworpen om op te laden. Ze werken misschien voor het overdragen van gegevens, maar verwachten dat ze extreem traag zijn. De technologie werd een beetje ingewikkeld toen sommige bedrijven USB-C gebruikten om nieuwe functies te introduceren. Laten we Thunderbolt 3 als voorbeeld nemen. Toen Intel en Apple met dit product samenwerkten, ontwierpen ze de technologie met overdrachtssnelheden tot 40 GBPS. Dat is vier keer sneller dan de USB 3.1-standaard. Bovendien kan Thunderbolt 3 ze nog steeds ondersteunen, zelfs als er twee 4k-beeldschermen op één poort zijn aangesloten. Apparaten die zijn ontworpen om compatibel te zijn met Thunderbolt 3, zijn echter de enige die deze snelheden kunnen bereiken. Bovendien moet u kabels hebben die ook compatibel zijn met Thunderbolt 3.

Het is vermeldenswaard dat het USB-C-verbindingstype drie alternatieve modi heeft:

  • HDMI
  • DisplayPort
  • MHL

Dus als u beperkte verbindingsproblemen met het beeldscherm ondervindt, is het raadzaam om te controleren of uw kabel, computer of extern beeldscherm een ​​van de alternatieve modi ondersteunt. Zorg ervoor dat uw kabel of pc dezelfde USB-C-functies ondersteunt als het apparaat dat u probeert aan te sluiten.

De overgang naar USB-C kan een uitdaging zijn

Het kan frustrerend zijn om over te schakelen naar een apparaat dat alleen over USB-C-poorten beschikt. Door de jaren heen hebben gebruikers USB-kabels verzameld voor hun telefoons, harde schijven, printers, e-readers en andere apparaten. Dit betekent dat wanneer u overschakelt naar apparaten met alleen USB-C, die kabels niet meer rechtstreeks op uw laptop worden aangesloten.

Hier zijn de twee mogelijke oplossingen:

  1. Al uw kabels vervangen door USB-C-kabels
  2. Geschikte adapters aanschaffen voor uw oude kabels

Met de eerste optie kunt u uw kabels ordenen, maar u vervangt mogelijk meerdere kabels. De tweede optie is het bijhouden van meerdere dongles. Het klaart de klus echter efficiënt en snel.

Het wordt ingewikkelder als we het hebben over dongles voor items zoals beeldschermen en Ethernet-verbindingen. Zoals we al zeiden, zijn de weergaveprotocollen niet consistent in elke USB-C-poort. Het is dus essentieel dat u er een koopt die werkt met uw apparaat. We zullen niet ontkennen dat het vinden van een compatibele dongle vervelend kan zijn. Als u bijvoorbeeld uw laptop met u meedraagt ​​en verbinding maakt met verschillende soorten projectoren en beeldschermen, krijgt u te maken met meer dongles.

U kunt zoeken naar USB-C-dockingstations waarmee u uw laptop op meerdere apparaten kunt aansluiten, waaronder beeldschermen, toetsenborden en muizen. Die ene USB-C-poort kan u allerlei soorten connectiviteit bieden, en alles wat u nodig heeft, is één compatibele kabel.

Pro-tip:

Of u nu een USB-A-, USB-B- of USB-C-apparaat op uw computer aansluit, het is belangrijk dat u uw pc veilig houdt. Om uw apparaat tegen virussen en bedreigingen te beschermen, raden we u aan Auslogics Anti-Malware te installeren. Deze betrouwbare tool kan aanvallen detecteren die uw belangrijkste antivirusprogramma mogelijk mist. Dus welk type USB-verbinding u ook op uw laptop aansluit, u kunt ervoor zorgen dat deze de bescherming krijgt die hij nodig heeft.

Wat zijn de uitdagingen die u bent tegengekomen bij een USB-C-connector?

Laat het ons weten in de reacties hieronder.