SSD-optimalisatie tweaks om SSD-prestaties te verbeteren

SSD

We houden allemaal van snelle computers en het installeren van een SSD (Solid State Drive) kan uw pc sneller maken dan u ooit voor mogelijk had gehouden. In de vergelijking tussen SSD en harde schijf zijn SSD's altijd de winnaar - ze zijn aanzienlijk sneller dan conventionele harde schijven, zijn betrouwbaarder omdat ze geen bewegende delen hebben, zijn minder vatbaar voor schokken, verbruiken minder stroom en zijn erg stil. Natuurlijk zijn SSD's nog steeds duur in vergelijking met gewone harde schijven, maar de prijzen beginnen te dalen naarmate SSD's vaker voorkomen.

Hoewel SSD's hetzelfde doel dienen als HDD's, werken ze anders. En omdat ze nog niet echt mainstream zijn, weten veel gebruikers niet of SSD's op dezelfde manier moeten worden onderhouden als HDD's of niet. Bovendien zijn er mensen die op zoek zijn naar manieren om SSD nog meer te versnellen. In dit artikel gaan we u enkele SSD-optimalisatie-aanpassingen laten zien en u helpen ervoor te zorgen dat uw SSD optimaal presteert. Haal uw schijven geoptimaliseerd voor topsnelheid en maximale efficiëntie met Auslogics Disk Defrag Pro, die krachtige slimme algoritmen en opstart-defragmentatie-technologie heeft.

Schakel geplande schijfdefragmentatie uit

We hadden veel gebruikers die ons vroegen of ze hun SSD's moesten defragmenteren. Het antwoord is nee". Conventionele defragmentatie is alleen nuttig voor het laten draaien van harde schijven met bewegende delen, omdat het alle bestandsfragmenten samenvoegt en de harde schijf dus bestanden in één vloeiende beweging laat openen. Dit is veel sneller dan de leesarm over de hele harde schijf laten springen bij het lezen van een bestand. SSD's hebben geen mechanische armen en het maakt ze niet uit of het bestand aaneengesloten of gefragmenteerd is. Voor SSD's is defragmentatie van vrije ruimte niet eens beschikbaar als u de ingebouwde defragmentatie van Windows gebruikt. Bovendien kan het defragmenteren van uw SSD in theorie de levensduur ervan verkorten omdat SSD-cellen slechts een bepaald aantal schrijfbewerkingen kunnen ondersteunen (meestal rond de 10.000 schrijfbewerkingen per cel).

Omdat het het nieuwste besturingssysteem is, gaat Windows 7 beter om met SSD's dan elke andere Windows-versie. Daarom is geplande defragmentatie die standaard is ingeschakeld voor HDD's, feitelijk uitgeschakeld voor SSD's (in het geval van een nieuwe installatie van Windows op een SSD). Het is echter nog steeds het beste om ervoor te zorgen dat defragmentatie is uitgeschakeld. Om dat te doen:

 • Klik op Start en typ dfrgui in het zoeken bar
 • Markeer uw SSD en klik op Planning configureren
 • Zorg ervoor dat Volgens schema uitvoeren niet is aangevinkt. Als het is aangevinkt, schakel het dan uit.

Nog een aanpassing van de SSD-optimalisatie - Schakel indexering uit

Indexeren is een Windows-service die is ontworpen om het zoeken in Windows te versnellen. De indexeringsservice houdt automatisch de bestanden op uw computer bij, waardoor het zoeken naar bestanden sneller gaat. Indexeren voert echter talloze kleine schrijfbewerkingen uit om de database met bestandsindexen te onderhouden wanneer u bestanden maakt, wijzigt of verwijdert. En, zoals u al weet, hoe minder er naar een SSD wordt geschreven, hoe langer deze goed zal presteren. Wat betreft de Windows-zoekfunctie, deze presteert net zo goed als de indexering is uitgeschakeld. Om indexering uit te schakelen, doet u het volgende:

 • Ga naar Start en klik op Computer
 • Klik met de rechtermuisknop op de SSD-schijf en selecteer Eigenschappen
 • Schakel het selectievakje Toestaan ​​dat bestanden op dit station worden geïndexeerd naast de bestandseigenschappen uit

Zorg ervoor dat TRIM-ondersteuning is ingeschakeld

U weet waarschijnlijk dat wanneer u bestanden verwijdert, ze niet onmiddellijk worden verwijderd. De bestanden blijven waar ze zijn, maar hun index wordt gewijzigd zodat de ruimte die ze innemen als vrij wordt gemarkeerd. Wanneer u nieuwe bestanden naar de schijf schrijft, wordt het hele gegevensblok geschrobd om de nieuwe bestanden op te slaan. Deze technologie werkt goed voor harde schijven. Maar SSD's slaan gegevens op en overschrijven ze op een andere manier. Daarom is het het beste voor de SSD om de TRIM-opdracht te gebruiken en verwijderde bestanden te scrubben in plaats van een volledig blok wissen uit te voeren wanneer nieuwe gegevens naar de schijf worden geschreven. Met de TRIM-opdracht kan uw besturingssysteem uw SSD-schijf laten weten welke gegevensblokken niet meer in gebruik zijn en kunnen worden gewist. In feite helpt TRIM om verslechtering van de schrijfprestaties te voorkomen dankzij de manier waarop het verwijdert en schrijft.

Windows 7 ondersteunt TRIM uit de doos, maar het is nog steeds goed om ervoor te zorgen dat TRIM-ondersteuning is ingeschakeld. Hier is hoe je het kunt doen:

 • Start de verhoogde opdrachtprompt door op Start te klikken , cmd.exe in het zoekvak te typen en op Ctrl + Shift + Enter te drukken
 • Typ in het opdrachtpromptvenster fsutil-gedragsquery uitgeschakeldeletenotify
 • DisableDeleteNotify = 0 betekent dat TRIM is ingeschakeld en DisableDeleteNotify = 1 betekent dat het is uitgeschakeld.

TRIM

Schakel het paginabestand uit, verplaats of verklein het

Uw systeem begint het paginabestand (virtueel geheugen) te gebruiken wanneer het geheugen vol raakt tijdens het werken met applicaties. Wanneer het systeem het paginabestand gebruikt, worden er schrijfacties naar uw schijf uitgevoerd. Omdat het het beste is om het aantal schrijfbewerkingen naar de SSD te verminderen, is het het beste om de grootte van het paginabestand te verkleinen, het naar een ander station te verplaatsen of het helemaal uit te schakelen. Hier is hoe:

 • Klik op Start , klik met de rechtermuisknop op Computer en ga naar Eigenschappen
 • Kies de link Geavanceerde systeeminstellingen aan de linkerkant en ga naar Instellingen onder Prestaties
 • Ga naar het tabblad Geavanceerd , zoek Virtueel geheugen en klik op Wijzigen
 • Schakel het automatisch beheren paging file voor alle stations checkbox

 • Klik onder Station [Volumelabel] op het station waarvan u de grootte van het virtuele geheugen wilt wijzigen. Als uw systeem naast een SSD ook een HDD gebruikt, kunt u het paginabestand daar het beste naartoe verplaatsen.
 • Klik op Aangepast formaat en typ de nieuwe grootte in MB in de vakken Oorspronkelijke grootte (MB) en Maximale grootte (MB) . Zorg ervoor dat het dezelfde hoeveelheid is om te voorkomen dat uw CPU constant virtueel geheugen aanpast
 • Klik op Instellen en vervolgens op OK
 • Als u het paginabestand wilt uitschakelen, selecteert u eenvoudig Geen wisselbestand en klikt u op OK

Houd er rekening mee dat als u het paginabestand helemaal uitschakelt en het RAM-geheugen opraakt bij het gebruik van sommige toepassingen, deze crashen.

Schakel de winterslaap uit

U kunt veel ruimte vrijmaken op uw SSD (ongeveer de hoeveelheid RAM) door de hibernationstand uit te schakelen. Als u de slaapstand uitschakelt, kunt u deze energiebesparende modus niet gebruiken, maar het voordeel van de vrije ruimte is het waard. Hier is hoe u de winterslaap kunt uitschakelen:

 • Klik op Start , typ cmd , klik met de rechtermuisknop op het cmd-pictogram en selecteer Als administrator uitvoeren
 • Typ powercfg -h off in het opdrachtpromptvenster en druk op Enter

En onze laatste SSD-optimalisatie-aanpassing - Schakel schrijfcaching in

Schrijfcaching is een functie die de prestaties van zowel SSD's als HDD's verbetert. Hoewel het voordeel van SSD versus harde schijf een hogere snelheid is, kan schrijfcaching de prestaties nog steeds verbeteren. Wanneer schrijfcaching is ingeschakeld, wordt vluchtig geheugen met hoge snelheid gebruikt om schrijfopdrachten die naar de schijf worden gestuurd te verzamelen en in de cache te plaatsen. Dit helpt om de prestaties van de schijf te verbeteren. Een andere handige functie van write caching is NCQ (Native Command Queuing) - een functie die schrijfcombinatie introduceert en de drive in staat stelt intelligente keuzes te maken bij het schrijven en lezen van gegevens.

Om schrijfcaching in te schakelen, doet u het volgende:

 • Klik op Start , klik met de rechtermuisknop op Computer en ga naar Eigenschappen
 • Klik op Apparaatbeheer aan de linkerkant
 • Open het gedeelte Schijfstations , klik met de rechtermuisknop op uw schijf, selecteer Eigenschappen en ga naar het tabblad Beleid
 • Schakel het selectievakje Schrijfcaching op de schijf inschakelen in en klik op OK

Deze aanpassingen aan de SSD-optimalisatie helpen u om uw solid-state drive nog sneller te maken, de levensduur te verlengen en uw computer een waar genoegen te maken om te gebruiken.