Hoe verander ik de DNS-server op Windows 10?

Dankzij internet kunnen we informatie met de snelheid van het licht verzenden en ontvangen vanuit de verste uithoeken van de wereld. In principe kan overal waar een computer en een internetverbinding aanwezig zijn, communicatie tot stand worden gebracht met andere vergelijkbaar aangesloten systemen. En we hoeven ons niet alleen zorgen te maken over hoe onze computers begrijpen wat we willen, maar ook hoe ze de informatie zo gemakkelijk kunnen opvissen. Dit is te danken aan DNS-servers. Ze zijn als tussenpersonen die de kloof overbruggen tussen menselijke taal en computercode.

En net zoals sommigen van ons de mensen veranderen die dingen voor ons doen wanneer iemand beter komt, doen zich vaak situaties voor waarin het beter is om de DNS die onze computers gebruiken te vervangen door een andere. Dit kan een tijdelijke of permanente verhuizing zijn. U bent misschien ontevreden over de domeinnaamserver die door uw ISP-provider wordt gebruikt en wilt naar iets anders overschakelen. Misschien heb je ontdekt dat het niet zo veilig is als je dacht of worden je webverzoeken omgeleid. Andere keren is het gewoon een kwestie van sneller willen browsen.

Van sommige ISP's is bekend dat ze het wijzigen van uw DNS-server afraden, maar u moet niet naar hen luisteren. Wat uw motieven ook zijn, u kunt uw DNS-server eenvoudig veranderen in iets dat perfect bij u past. Deze gids is samengesteld om Windows 10-gebruikers te laten zien hoe ze hun DNS-protocol probleemloos kunnen wijzigen. We zullen DNS eerst grondig uitleggen en scenario's geven waarin het wijzigen van DNS wordt aangemoedigd.

Wat is een DNS-server?

DNS of domeinnaamsysteem is een database die domeinnamen op internet koppelt aan hun IP-adressen. Als mens ben je meer afgestemd op het gebruik van woorden, zowel offline als op internet, terwijl computers beter communiceren in numerieke code. Dus als je een website als die van Amazon wilt bezoeken, typ je natuurlijk www.amazon.com in de adresbalk van je browser. Aan de andere kant kent uw computer de site alleen als 72.21.215.90. Wat je hebt getypt, is de domeinnaam of hostnaam van Amazon en wat de computer herkent, is het IP-adres. De DNS-server bevat zowel hostnamen als IP-adressen en converteert de ene naar de andere en weer terug. Alles wordt in milliseconden gedaan, dus u hoeft niet eens te weten wat er gebeurt.

Als u een router of een andere manier gebruikt om verbinding te maken met internet, wordt uw standaard DNS-server geconfigureerd door uw internetprovider. Omdat zij degenen zijn die u toegang geven tot het net, kiezen zij wat volgens hen de beste DNS is om u optimale webprestaties te bieden. In de meeste gevallen wordt de standaard DNS onderhouden door uw internetprovider. Het is echter mogelijk dat uw router en computer verschillende DNS-servers hebben geconfigureerd. In dat geval vervangt de DNS op uw pc die op uw router en wordt deze gebruikt voor toegang tot het net.

U kunt de geconfigureerde DNS overschrijven met iets van uw keuze als u dat wilt, zolang u de vereiste stappen kent. Maar het vooruitzicht om de ene DNS door een andere te vervangen, vervult sommige Windows-gebruikers met ongerustheid. Als het niet kapot is, repareer het dan niet

ze redeneren. We geven enkele redenen waarom het wijzigen van uw DNS-server waarmee uw pc verbinding maakt met internet dringend moet worden overwogen.

Wanneer moet ik de DNS-instellingen wijzigen op Windows 10?

Net zoals je al snel die kleding ontgroeit die je zo goed leek te passen, kan je pc om een ​​van de volgende redenen een DNS-update nodig hebben:

 • Ouderlijk toezicht

In een wereld waar miljoenen informatiebits om ons heen wervelen, waarvan sommige helemaal niet positief zijn, is het een must geworden om de soorten inhoud waarmee we in contact komen, te filteren. Computergebruikers met kinderen moeten ervoor zorgen dat hun kinderen niet op jonge leeftijd worden blootgesteld aan inhoud voor volwassenen, goksites, enz. Door de computers van het kind in te stellen om een ​​DNS te gebruiken die dit soort dingen filtert, zullen ze hun browse-ervaring schoon en vrij van ongewenste dingen houden.

Hetzelfde principe is van toepassing op netwerkbeheerders die filters kunnen gebruiken om niet-werkgerelateerde websites tijdens kantooruren te blokkeren. Individuen die worstelen met porno- of gokverslavingen kunnen vrijwillig DNS-servers opzetten die voorkomen dat websites met een volwassen thema en goksites op hun computers worden weergegeven.

 • Sneller browsen

Als u ergens in de buurt van een openbare en betrouwbare DNS-server woont, is het logisch om naar die server over te schakelen in plaats van de standaardserver van uw internetprovider te blijven gebruiken. Het is mogelijk dat uw DNS-server zo verlamd raakt dat de responstijd merkbaar vertraagt, waardoor uw browse-ervaring frustrerend wordt. U verliest niets als u een andere server test.

 • DNS-problemen

Dit kan van alles zijn dat van invloed is op het vermogen van de domeinnaamservice om hostnamen en IP-adressen te parseren. Of het nu gaat om een ​​serverstoring, een database-aanval of een serverlek, u kunt het beste een andere DNS-service proberen, in ieder geval tijdelijk totdat alle problemen zijn opgelost.

 • Beveiligingsbedreigingen en privacy

Omdat uw DNS-service is geconfigureerd door uw internetprovider, hebben ze helaas direct toegang tot uw computer via uw IP-adres. Zo bent u aan hun overgeleverd en kunnen zij uw verkeer omleiden, u gerichte advertenties sturen en andere privacyschendende dingen doen met die informatie. Als u liever geen advertenties ontvangt, kunt u overschakelen naar een openbare DNS zoals die van Google.

Als u bovendien vermoedt dat malware uw kostbare Windows-computer heeft geïnfiltreerd via uw DNS-service, kunt u zich abonneren op een betaalde server of een DNS-server van derden gebruiken die bekend staat als veilig. Met deze methode kan uw ISP u niet langer volgen via uw browselogboeken.

 • Netwerkverandering

Het is mogelijk dat u een andere ISP bent gaan gebruiken om verbinding te maken met het net terwijl de DNS die op uw pc en / of router is geconfigureerd hetzelfde blijft. Sommige netwerken werken beter met bepaalde DNS-servers, vooral die van henzelf.

Over het algemeen zijn openbare DNS-servers beschikbaar en gratis voor iedereen om te gebruiken, zijn sneller en worden geleverd met een reeks functies. Dus als u overweegt om over te stappen, kunt u onder andere Google, CLoudflareQUad9, AdGuard en Open DNS bekijken.

Is het veilig om de DNS-instellingen op Windows 10 te wijzigen?

Dit is, zoals vragen gaan, een beetje ingewikkeld. In principe zou het veranderen van uw DNS-server niet veel verschil moeten maken, aangezien het simpelweg een goedgevulde database met hostnamen vervangt door een andere.

Toch zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

 • De DNS-serviceprovider: de DNS-service van elke populaire ISP is prima, tenzij anders wordt bewezen. Openbare DNS-servers zoals Google DNS en OpenDNS kunnen ook worden gebruikt.
 • Voorkeuren: als je een volwassene bent met remmingen met betrekking tot het soort inhoud dat je graag ziet, is het een heel slecht idee om vast te houden aan een DNS-service die alles doorlaat. Gebruik een DNS-service die de inhoudscategorie blokkeert die u niet wilt.
 • Kwetsbaarheid: hoe beschermd is de DNS-server? Hoe veilig voor nieuwsgierige blikken? Domeinnaamdiensten met een geschiedenis van inbreuken op de beveiliging moeten een ruime plaats krijgen. U moet een voorkeurs-DNS lezen voordat u de overstap maakt.

Hoe verander ik DNS op Windows 10?

Elke aangesloten computer op internet heeft een IP-adres en dat geldt ook voor DNS-servers. Als u uw DNS wijzigt, moet u het IP-adres van uw huidige DNS-server vervangen door het adres van de nieuwe. In Windows 10 is het wijzigen van uw DNS een eenvoudige kwestie van de volgende stappen:

 • Druk op Windows-toets + X om het menu Windows Extra te openen.
 • Selecteer Configuratiescherm.
 • Vouw de optie Netwerk en internet uit.
 • Open Netwerkcentrum en selecteer Adapterinstellingen wijzigen aan de linkerkant.
 • Klik in het nieuwe venster met de rechtermuisknop op de gewenste verbinding en selecteer Eigenschappen.
 • Blader door de lijst Deze verbinding gebruikt de volgende items lijst totdat u Internet Protocol versie 6 (TCP / IPv6) en Internet Protocol versie 4 (TCP / IPv4) vindt.
 • Tik op degene waarvan u de DNS-instellingen wilt wijzigen en klik rechtsonder op Eigenschappen.
 • Selecteer Gebruik de volgende DNS-serveradressen.
 • Vul de IP-adressen voor uw voorkeurs- en alternatieve DNS-servers in de gegeven vakken in.
 • Klik op OK als u klaar bent.

Voor de beste resultaten wordt aanbevolen om eventuele wijzigingen in DNS te begeleiden met een opschoning van uw systeem. Hierdoor zullen de effecten van de nieuwe, vermoedelijk snellere DNS nog duidelijker worden. Voor een bliksemsnelle browse-ervaring kunt u Auslogics BoostSpeed ​​gebruiken. Het verwijdert onmiddellijk alle ongewenste bestanden, corrupte bestanden, ongebruikte registervermeldingen, onnodige caches en alle andere items die cumulatief de systeembronnen verstoppen en langzamere prestaties veroorzaken. Nadat u het hebt gebruikt om alle rommel te verwijderen, zult u de wijzigingen onmiddellijk opmerken bij het opnieuw opstarten.