Kan mijn computer worden gehackt als deze is uitgeschakeld?

Gevoelige informatie, zoals bankgegevens, privégesprekken en intieme foto's, wordt dagelijks blootgesteld of gelekt. Met nieuwe datalekken en hacks over de hele wereld, zijn individuen, bedrijven en overheden waakzamer geworden over cyberbeveiliging.

U vraagt ​​zich misschien af ​​of u zich zorgen moet maken over de dreiging te worden gehackt. U heeft wellicht gehoord van de vele manieren waarop hackers uw gegevens kunnen stelen. Dergelijke beangstigende verhalen kunnen ons gemakkelijk paranoïde maken. Enkele veelvoorkomende technieken die hackers gebruiken:

  • Advertenties en downloadlinks met malware
  • Cookies (gebruikersnamen, wachtwoorden en browsegeschiedenis) stelen via niet-versleutelde sites
  • E-mails met geïnfecteerde bijlagen en links
  • Advertenties die zijn gekaapt met schadelijke codes

Aan de andere kant loont het altijd om verstandig voorzichtig te zijn met de informatie die we downloaden of online delen. Het is verstandig om beveiligingsmaatregelen te nemen en vragen te stellen over hoe u zich online kunt beschermen. Aan de andere kant, wat gebeurt er als je offline gaat? Is het mogelijk om een ​​computer te hacken die is uitgeschakeld?

Kan iemand uw pc hacken wanneer u offline gaat en deze uitzetten?

In dit artikel zullen we die vraag beantwoorden en u enkele tips geven over hoe u uzelf kunt beschermen tegen hacking.

Is het mogelijk om een ​​computer te hacken die is uitgeschakeld?

De mensen in de tech-industrie zijn verdeeld over de vraag of hacken zonder internet mogelijk is. Heeft een hacker toegang tot een computer die is uitgeschakeld? Technische experts zeggen dat het onwaarschijnlijk is, maar nog steeds uitvoerbaar.

Kan iemand een uitgeschakelde computer hacken?

In de wereld van technologie zijn er geen zwart-witantwoorden. In dit scenario zijn er factoren die het al dan niet mogelijk maken om een ​​computer te hacken die is uitgeschakeld. U zou echter graag willen weten dat het algemene antwoord op deze vraag 'nee' is. Als uw computer is uitgeschakeld, kan deze niet worden opgestart en gehackt, zelfs niet als u hem aangesloten laat op de stroombron en internet.

Uitzondering op de regel: externe toegang toestaan

Over het algemeen is het hacken van een uitgeschakelde computer in een thuisomgeving niet mogelijk. Het kan echter gebeuren in gedeelde netwerken, zoals een kantooromgeving. Er zijn functies waarmee u een computer op afstand kunt inschakelen en opstarten.

Als u in dit scenario de netwerkadapter voor de computer niet volledig uitschakelt, kan het apparaat specifieke instructies ontvangen over het ontwaken. Een dergelijke functie kan worden geactiveerd als u bepaalde computerinstellingen in het BIOS inschakelt, zoals "wake on LAN" of "wake on USB."

Met "wake on LAN" kan de computer bijvoorbeeld worden geconfigureerd om te reageren op instructies op afstand. Een speciaal signaal kan via een gedeeld netwerk naar de computer worden gestuurd, zodat de hacker deze weer kan inschakelen en toegang kan krijgen tot alle gegevens die ze nodig hebben. Zonder de juiste beveiligingssoftware die is geïnstalleerd, zoals antimalwaretools zoals Auslogics Anti-Malware, kunnen hackers op afstand toegang krijgen tot de computer, zelfs als deze is uitgeschakeld.

Een dergelijk scenario doet zich waarschijnlijk voor in bedrijfsomgevingen waar er omstandigheden zijn die vereisen dat individuen computers zo instellen dat ze 'ontwaken via LAN'. Het behoeft geen betoog dat het feit dat u uw computer hebt uitgeschakeld, niet betekent dat deze niet kan worden opgestart en gehackt.

Uw computer beveiligen tegen mogelijke hackings

Kan iemand uw computer via Wi-Fi hacken en externe toegang inschakelen wanneer u verbinding maakt met een openbaar netwerk? Dit is mogelijk als u geen voorzorgsmaatregelen neemt om uw computer tegen bedreigingen te beschermen. Hier zijn enkele manieren waarop u uzelf online kunt beschermen:

    1. Installeer betrouwbare antimalwaresoftware

Zodra iemand uw computer heeft gehackt, kan het te laat zijn om uw gevoelige informatie te beschermen. U kunt de malware natuurlijk handmatig opsporen, maar dit kost te veel tijd en voor u het weet zijn uw gegevens blootgesteld of gelekt. Het is dus het beste om een ​​hoogwaardige antimalwaretool te gebruiken, zoals Auslogics Anti-Malware, die automatisch bedreigingen detecteert en deze effectief in quarantaine plaatst of elimineert.

  • Wees voorzichtig met wat u online opent

Tegenwoordig is het gemakkelijker om verdachte websites te onderscheiden. Aan de andere kant zijn er kwaadaardige e-mails die voldoende overtuigend zijn om u te verleiden om op links te klikken of bijlagen te openen. Als een e-mail ongevraagd is, lees deze dan niet en open geen links erin. Als u een e-mail van uw bank ontvangt, opent u in plaats van de links in de e-mail te openen uw browser en navigeert u door de site.

  • Plaats geen gevoelige informatie online

Controleer uw privacy-instellingen op sociale media-websites. Het kan moeilijk zijn om een ​​doelwit te profileren als ze strikte privacy-instellingen voor sociale media hebben. Houd er rekening mee dat wat u online plaatst, voor iedereen zichtbaar is. Bedenk voordat u informatie publiceert goed of het een goed idee is om dat detail weg te geven.

  • Authenticatieproces in twee stappen

Profiteer van het tweefactorauthenticatieproces dat wordt aangeboden door bepaalde services zoals Gmail of LinkedIn. Op deze manier is er, zelfs als malware uw wachtwoord heeft gecompromitteerd, nog een stap die een hacker moet nemen voordat hij toegang kan krijgen tot uw informatie. Wanneer iemand probeert in te loggen op uw account, ontvangt u in de meeste gevallen een geheime code via sms.

  • Configureer de beveiligingsinstellingen van uw e-mailclient

Zorg ervoor dat uw e-mailclient niet is geconfigureerd om automatisch bronnen van internet of afbeeldingen te downloaden. Het is het beste als u het kunt instellen om e-mails in platte tekst te ontvangen. Sommige e-mailclients doen dit niet standaard, dus zorg ervoor dat u de beveiligingsinstellingen controleert.

Heeft u een andere kijk op deze kwestie? Kun je andere manieren bedenken om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van hacking? Laat het ons weten in de reacties hieronder!