Hoe vind je de oorzaken van je BSOD op Windows 10, 8, 8.1?

'Niemand is zo dapper

dat hij niet gestoord wordt door iets onverwachts '

Julius Caesar

In alle opzichten behoren Blue Screen of Death-fouten tot de engste en meest verontrustende problemen die een Windows-pc-gebruiker kan tegenkomen. Dat vreselijke blauwe scherm komt uit het niets tevoorschijn, stopt je systeem, ontspoort je werk en maakt je doodsbang door aan te kondigen dat er een probleem is dat je pc niet aankan. En bovendien kun je er niet eens achter komen wat dit ongeluk aanvankelijk noemde, aangezien je Windows 10, 8, 8.1 nu een droevige smiley toont in plaats van de gedetailleerde BSOD-informatie die je nodig hebt om het probleem op te lossen.

Waarom is er nu een droevige smiley in plaats van een juiste foutbeschrijving?

Welnu, onze goede oude Microsoft heeft zo'n wijziging aangebracht in zijn nieuwste besturingssystemen om BSOD's 'schoon' te maken. Helaas zijn ze daardoor notoir niet-informatief geworden. En hoewel dat smiley-ding in je lijkt in te leven, heeft het eigenlijk geen zin. Daarom zijn we van mening dat het van vitaal belang is om te weten hoe u BSOD-details op Windows 10, 8, 8.1 kunt bekijken, omdat dit de beste manier is om erachter te komen waarom uw Windows-pc is gecrasht.

Zorg er dus voor dat uw persoonlijke bestanden correct worden geback-upt en begeef u op weg naar de duidelijke uitleg van wat er met uw machine aan de hand is.

Blokkeer automatische herstarts

Laten we eerst voorkomen dat uw pc opnieuw opstart nadat de BSOD-fout is opgetreden (anders vindt u het misschien moeilijk om uw probleem op te lossen):

 1. Open uw File / Windows Explorer.
 2. Zoek Computer / Deze pc. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Eigenschappen.
 3. Ga naar Geavanceerde systeeminstellingen.
 4. Ga verder met de instellingen voor opstarten en herstellen.
 5. Schakel de optie Automatisch opnieuw opstarten uit in het gedeelte Systeemfout.Schakel automatisch opnieuw opstarten uit.
 6. Klik op OK om de wijzigingen door te voeren.

Ga naar uw BSOD-gegevens

Kies nu de beste optie om BSOD-details te bekijken op Windows 10, 8, 8.1:

1. Ontvang een speciale beveiligingsupdate

Omdat u zich bewust bent van het ongemak dat u ervaart omdat u niet in staat bent om de benodigde BSOD-gegevens te krijgen, heeft Microsoft een speciale update uitgerold en beweert dat deze uw probleem kan oplossen. Dit is de beveiligingsupdate MS15-115. Ga naar de ondersteuningswebsite van Microsoft, download de update die is ontworpen voor uw versie van Windows en installeer deze op uw pc. Kijk dan of dit je heeft geholpen.

2. Gebruik de hotfix van Microsoft.

Een andere oplossing voor uw probleem is een speciale hotfix die door Microsoft is uitgebracht. Hier is hoe je het kunt krijgen:

 1. Google 'Stop-foutinformatie wordt niet weergegeven op het blauwe scherm in Windows'.
 2. Klik op de eerste link. U gaat naar de ondersteuningssite van Microsoft.
 3. Bovenaan de pagina ziet u de 'Hotfix-download beschikbaar'. Klik erop en volg de instructies om de hotfix te krijgen. U kunt het ook vinden als HotFix 482230.

Na het voltooien van de procedure, moet u de volgende registeraanpassing uitvoeren:

 1. Open uw startmenu. Zoek het vak Uitvoeren. U kunt het ook openen door op de Windows-logotoets + R-snelkoppeling te drukken.
 2. Typ regedit in Uitvoeren. Selecteer vervolgens OK.
 3. Wanneer de Register-editor wordt geopend, gaat u naar HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Control \ CrashControl
 4. Selecteer Bewerken en ga naar Nieuw. Klik op DWORD-waarde (32-bits).
 5. Voer in het veld Naam DisplayParameters in. Druk op Enter om door te gaan.
 6. Klik met de rechtermuisknop op DisplayParameters. Selecteer Wijzigen.
 7. Typ 1 in het vak Waardegegevens. Klik OK.
 8. Sluit de registry-editor.

Nu moet u uw pc opnieuw opstarten. Kijk dan of de bovenstaande truc voor jou heeft gewerkt.

Los uw BSOD-fout op

Hopelijk kun je nu zien wat er achter je BSOD zit. Het probleem is dat het kan worden veroorzaakt door meerdere problemen, en registerproblemen, verouderde stuurprogramma's en malware zijn de belangrijkste. Laten we dus snel kijken wat u kunt doen als een van de bovengenoemde overlast daadwerkelijk uw geval is:

1. Herstel uw register

Uw register is een kwetsbare OS-component die BSOD-fouten kan veroorzaken. De eenvoudigste manier om het probleem op te lossen, is door een gerenommeerd en betrouwbaar hulpprogramma te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld Auslogics Registry Cleaner proberen. Het zal uw register in een mum van tijd weer op de rails krijgen.

Los uw registerproblemen op.

Houd er rekening mee dat we sterk afraden om uw register handmatig te bewerken, aangezien een kleine fout uw systeem kan doden. Wees dus voorzichtig.

2. Werk uw stuurprogramma's bij

Uw stuurprogramma's vormen een reële bedreiging voor het welzijn van uw pc wanneer ze verouderd zijn, dus u moet ze op alle mogelijke manieren up-to-date houden. U kunt ze bijvoorbeeld handmatig bijwerken door de nieuwste stuurprogrammasoftware van internet te downloaden en op uw pc te installeren. Dat gezegd hebbende, kunt u het proces automatiseren door Apparaatbeheer te gebruiken (zoek naar dit hulpprogramma via Zoeken op uw pc en u kunt de stuurprogramma's van uw apparaat bijwerken; het enige wat u hoeft te doen is uw apparaat te lokaliseren in het venster Apparaatbeheer, rechts -klik erop en kies ervoor om de driver bij te werken). De eenvoudigste manier om uw chauffeurs op de hoogte te houden, is door speciaal gereedschap te gebruiken. Auslogics Driver Updater brengt bijvoorbeeld uw stuurprogramma's met slechts één klik op de hoogte.

<

3. Verwijder malware van uw pc

Schadelijke items zijn tegenwoordig overal, dus geen wonder dat sommigen van hen erin zijn geslaagd om uw systeem binnen te sluipen en het BSOD-probleem te veroorzaken. In een dergelijke situatie kunt u het beste een volledige antimalwarescan van uw systeem uitvoeren.

Hiervoor kunt u Windows Defender gebruiken. Hier zijn de instructies voor

Windows 8 / 8.1:

 1. Open het menu Start. Typ Windows Defender in Zoeken.
 2. Klik op Update. Ga verder naar Home en vervolgens naar Scanopties.
 3. Klik op Volledig. Selecteer Nu scannen.

Windows 10:

 1. Ga naar het menu Start. Klik op Instellingen.
 2. Selecteer Update en beveiliging. Ga verder naar Windows Defender.
 3. Klik op Windows Defender openen.
 4. Ga naar het linkerdeelvenster en klik op het schildpictogram.
 5. Klik op Geavanceerde scan. Kies voor Volledige scan.

Voer een volledige scan van uw systeem uit.

U kunt net zo goed een niet-Microsoft-oplossing gebruiken. Auslogics Anti-Malware staat dus altijd klaar om uw pc vrij te maken van snode entiteiten.

Auslogics Anti-Malware zal kwaadwillende entiteiten verwijderen

Nu weet u hoe u erachter kunt komen waarom uw Windows-pc is gecrasht. We hopen dat onze tips nuttig zijn gebleken en dat uw BSOD-drama niet meer bestaat.

Als u vragen of ideeën heeft over het onderwerp van dit artikel, worden uw opmerkingen zeer op prijs gesteld.