Hoe verander ik de linker- en rechterknop op een pc-muis?

Zowel de traditionele muis- als de trackpadknoppen zijn ontworpen voor rechtshandige mensen. Dat is logisch als je bedenkt dat tot negentig procent van de wereldbevolking rechtshandig is. Dus eigenlijk alles - of in ieder geval de normale versie van alles - is zo gemaakt dat rechtshandige mensen het grootste gebruiksgemak bieden. Toch kunt u de muis zo configureren dat de rollen van de knoppen worden omgeschakeld. Deze gids laat zien hoe.

Primaire en secundaire muisknoppen

Een muis heeft twee knoppen. De linkermuisknop wordt gebruikt om dingen te selecteren of ze over het scherm te slepen. De rechtermuisknop kan beter de knop Opties worden genoemd. Het wordt meestal gebruikt om acties weer te geven die op een geselecteerd item kunnen worden uitgevoerd. Beide werken samen voor het merendeel van wat we doen op computers waarvoor geen invoer met een toetsenbord nodig is.

De muis- en trackpadknoppen zijn geconfigureerd om perfect voor u te werken als u de voorkeur geeft aan uw rechterhand - of zelfs als u ambidexter bent of kruisdominantie vertoont. Dit betekent echter niet dat linkshandige gebruikers niet kunnen meedoen aan het plezier. De laatste tijd kunnen gespecialiseerde muizen worden gekocht die de functies van de linker- en rechterknop omkeren - hoewel niet altijd goedkoop. Een paar hebben zelfs een schakelaar die de knopfuncties tijdens het vliegen omdraait.

Feit blijft echter dat de meeste mensen die sinistraliteit vertonen (d.w.z. linkshandig zijn) gedwongen worden om naar de rechterhand over te schakelen wanneer ze een muis gebruiken. Misschien verbeteren ze met de tijd en leren ze hun rechterhand te gebruiken om de cursor net zo goed te besturen als een natuurlijke rechtshandige. De eerste stappen zouden in ieder geval nog steeds onhandig en onnatuurlijk zijn. Sommigen gebruiken gewoon hun linkerhand, wat niet zo goed werkt vanwege de manier waarop de muis is geconfigureerd.

Het goede nieuws is dat u geen speciale muis hoeft uit te geven om de hand van uw keuze te gebruiken. U kunt eenvoudig een instelling in Windows wijzigen waarmee u de selectiefunctie aan de rechtermuisknop en de opties / menu-functie aan de linkermuisknop kunt toewijzen. Netjes, hè? Met andere woorden, u kunt uw muis linkshandig maken door de primaire en secundaire knoppen om te draaien.

Hoe de primaire en secundaire knoppen op een pc-muis te wijzigen

Ben je linkshandig en zoek je een betere manier om je muis te besturen? Vertoont u cross-dominantie en gebruikt u de linkerhand liever voor zaken als schrijven en muisbesturing? Wil je gewoon wat rommelen met de muisfunctionaliteit? Als je antwoord op een van deze vragen ja is, dan is deze gids iets voor jou. We laten u zien hoe u de zijknoppen op een muis in Windows 10 kunt wijzigen.

Er zijn drie methoden om klikken met de linkermuisknop te laten werken als rechtsklikken en vice versa in Windows 10. U kunt via het Configuratiescherm gaan, de app Windows 10 Instellingen gebruiken of een eenvoudige aanpassing in het register uitvoeren. Met elk van deze methoden kunt u eenvoudig uw primaire en secundaire knoppen verwisselen naar wens van uw hart.

  1. Wissel primaire en secundaire muisknoppen om via het configuratiescherm

Deze methode werkt voor iedereen, aangezien er nauwelijks een situatie is waarin u het Configuratiescherm niet kunt openen. Bovendien kunnen gebruikers met eerdere versies van Windows waarvoor de app Instellingen niet beschikbaar is, deze route ook gebruiken.

Het eerste is om de interface van het Configuratiescherm te starten. Het zoeken en selecteren van het beste resultaat zou prima moeten werken. Het is echter sneller om gewoon de Windows-toets en X-knoppen tegelijkertijd ingedrukt te houden en vervolgens Configuratiescherm in de lijst te selecteren.

Eenmaal in het Configuratiescherm, wijzigt u de modus "Weergeven op" in "Grote pictogrammen" door de vervolgkeuzelijst uit te vouwen en die optie te kiezen. Zoek de muisoptie in het venster en klik erop om het dialoogvenster Muiseigenschappen te openen.

Onder het tabblad Knoppen van het dialoogvenster Muiseigenschappen ziet u een optie "Wisselen tussen primaire en secundaire knoppen". Als je een linkshandige persoon bent en je hebt gezocht naar het wisselen van de primaire en secundaire muisknoppen, dan is dit de optie waarnaar je op zoek was. De optie is standaard uitgeschakeld. Om uw muis linkshandig te maken, vinkt u het vakje aan en klikt u achtereenvolgens op de knoppen Toepassen en OK.

Dat is alles. U kunt nu de rechterknop van uw muis gebruiken om objecten op het scherm te selecteren en te markeren.

Wissel primaire en secundaire muisknoppen om via de app Instellingen

Degenen die liever de app Instellingen gebruiken in plaats van het Configuratiescherm om systeemaanpassingen in Windows 10 aan te brengen, kunnen op die manier ook de muisknoppen omdraaien.

U kunt als volgt van muisknoppen wisselen in de instellingen van Windows 10

  • Open de app Instellingen door deze te selecteren in het menu Start. U kunt eenvoudig op Win-toets + I drukken om hetzelfde te bereiken.
  • Selecteer Apparaten in het hoofdmenu Instellingen.
  • Selecteer Muis in het submenu Apparaten in het linkerdeelvenster.
  • Vouw in het muisvenster in het rechterdeelvenster de vervolgkeuzelijst 'Selecteer uw primaire knop' uit en kies Links.

Als je dat eenmaal hebt gedaan en de app Instellingen hebt gesloten, zul je merken dat de muisknoppen functionaliteit hebben uitgewisseld. U kunt altijd terugkeren naar het muismenu om het op elk gewenst moment weer te wijzigen.

Wissel primaire en secundaire muisknoppen om met een registeraanpassing

Er is een derde oplossing voor het wisselen van muisknoppen en dat is door de relevante sleutel in het Windows-register aan te passen! Ben je al bang? U hoeft niet te zijn. Omdat de bovenstaande methoden echter voor iedereen prima werken, is de kans groter dat deze route wordt gevolgd door de meer nerdy onder jullie.

U moet duizenden ernstige waarschuwingen zijn tegengekomen over wat er zou kunnen gebeuren als u met de verkeerde dingen in het register friemelt. We gaan ervan uit dat u het briefje ter harte heeft genomen! Ondertussen, wat is het leven zonder een klein avontuur? Als u deze stappen volgt, bent u binnen de kortste keren in en uit het register.

  • Open het dialoogvenster Uitvoeren en typ "regedit" - zonder aanhalingstekens natuurlijk. Klik op OK of druk op Enter om de Register-editor te starten.
  • Navigeer naar de volgende locatie of plak het eenvoudig in de padbalk bovenaan het Register-editorvenster:

HKEY_CURRENT_USER \ Configuratiescherm \ Muis

  • Zoek het item "SwapMouseButtons" en verander de datawaarde in 1 om de rechtermuisknop de primaire te maken.

Start uw systeem opnieuw op zodra u de Register-editor hebt afgesloten. U kunt ook uitloggen en vervolgens weer inloggen. Met beide handelingen wordt de door u aangebrachte wijziging van kracht. U zou meteen moeten gaan genieten van de voordelen van een linkshandige muis.

U hebt dus ontdekt hoe u het werk van elke muisknop kunt veranderen. Super goed. Voordat u helemaal duizelig wordt van opwinding, moeten we eventueel roet in het eten gooien. U ziet dat sommige programma's gewoon niet werken met de aangepaste muisconfiguraties. Als u ze gebruikt, zijn algemene muisinstellingen van toepassing. Ze negeren uw wijziging en dwingen u om de standaard muisinstellingen te gebruiken.

Ondertussen, als u denkt dat het maken van deze aanpassing u zal helpen om zaken als het verdwijnen van de cursor en algemene traagheid van de muis te verwijderen, overweeg dan om uw bubbel te laten barsten. Het zal niet. U kunt Auslogics BoostSpeed ​​echter gebruiken om de hoofdoorzaak van systeeminstabiliteit te vinden en op te lossen. Een eenvoudige scan en reparatie helpen u om systeemcrashes en app-glitches te verwijderen en uw systeem weer optimaal te laten presteren.