Hoe gemakkelijk meer ruimte op de harde schijf vrijmaken?

Hoe groot de grootte van de harde schijf ook wordt, we vinden op de een of andere manier manieren om ze op te vullen. Dit geldt met name wanneer u een solid-state drive (SSD) gebruikt, die over het algemeen minder ruimte biedt in vergelijking met andere mechanische harde schijven. Zoals de meeste gebruikers weten, kunnen er zich verschillende prestatie- en snelheidsproblemen voordoen als er niet genoeg ruimte op de harde schijf is.

Daarom gaan we u leren hoe u ruimte op de harde schijf vrijmaakt op Windows 10 en andere Windows-systemen. Als u onvoldoende ruimte op de harde schijf heeft voor belangrijke programma's en bestanden, probeer dan nu een van onze handige tips.

Methode 1: Schijfopruiming uitvoeren

Een van de goede eigenschappen van Windows is de ingebouwde tool die onbelangrijke en tijdelijke bestanden verwijdert. Volg gewoon de onderstaande stappen voor een veilige schijfopruiming in Windows 10:

 1. Druk op uw toetsenbord op Windows-toets + E. Dit zou File Explorer moeten openen.
 2. Ga naar het menu aan de linkerkant en klik op Deze pc.
 3. Kies de harde schijf die u wilt opschonen.
 4. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Eigenschappen.
 5. Ga naar het tabblad Algemeen.
 6. Klik op de knop Schijfopruiming. Schijfopruiming begint nu met het identificeren van de tijdelijke bestanden en ongewenste bestanden op de schijf. Het berekent ook de hoeveelheid schijfruimte die u kunt terugkrijgen.
 7. Selecteer de bestanden of mappen die u wilt verwijderen en klik op OK.
 8. Er verschijnt een prompt waarin u wordt gevraagd of u zeker weet dat u de bestanden definitief wilt verwijderen. Klik op Bestanden verwijderen.
 9. U kunt ook systeembestanden verwijderen door op de knop 'Systeembestanden opschonen' in het venster Schijfopruiming te klikken.Ruim uw schijf op om meer waardevolle ruimte vrij te maken.
 10.   Ga na het opschonen van uw systeembestanden naar het tabblad Meer opties.
 11.   Ga naar het gedeelte Systeemherstel en schaduwkopieën en klik op de knop 'Opschonen'. Hiermee worden alle herstelpunten verwijderd die u heeft opgeslagen, behalve de meest recente. U moet er dus voor zorgen dat uw pc correct werkt voordat u op de knop 'Opschonen' klikt. Anders kunt u niet teruggaan naar de vorige systeemherstelpunten.

Methode 2: toepassingen verwijderen die veel ruimte in beslag nemen

Het is waar dat u ruimte kunt vrijmaken door programma's te verwijderen. Niet al deze programma's gebruiken echter veel ruimte. Wat u zou moeten doen, is de onbelangrijke applicaties controleren die veel ruimte in beslag nemen. Ga gewoon naar het menu Start en typ "Programma's verwijderen" (zonder aanhalingstekens) en druk op Enter. Klik op de kolom Grootte en controleer hoeveel ruimte elke toepassing gebruikt.

Als u de bovengenoemde kolom niet kunt zien, gaat u naar de rechterbovenhoek van de lijst en klikt u op Opties. Selecteer de weergave Details om de informatie te krijgen die u nodig heeft. Het is vermeldenswaard dat de details die u hier zou zien, mogelijk niet juist zijn. Sommige programma's rapporteren immers niet volledig de hoeveelheid ruimte die ze gebruiken. Dit betekent dat er applicaties zijn die mogelijk veel ruimte gebruiken, maar die informatie niet nauwkeurig weergeven in de kolom Grootte.

Als u een pc met Windows 10 heeft, kunt u de onderstaande instructies volgen:

 1. Klik op het zoekpictogram op de taakbalk.
 2. Typ "Instellingen" (geen aanhalingstekens) en druk op Enter.
 3. Klik op Apps, ga dan naar het menu aan de linkerkant en selecteer Apps en functies.Ga naar Apps en functies om ruimtevretende programma's te verwijderen.
 4. Kies de onnodige programma's die zoveel ruimte innemen.
 5. Selecteer het programma en klik op Verwijderen.

Methode 3: tijdelijke bestanden en ongewenste bestanden verwijderen

Het ingebouwde hulpprogramma Schijfopruiming op uw Windows-pc is best handig. Het verwijdert echter geen tijdelijke bestanden die door andere programma's worden gebruikt. Het verwijdert bijvoorbeeld geen browsercaches van Google Chrome of Mozilla. Het is vermeldenswaard dat deze gigabytes aan hardeschijfruimte kunnen innemen als ze onbeheerd worden achtergelaten.

Onnodig te zeggen dat u ongewenste bestanden moet verwijderen met behulp van een uitgebreide tool. Als zodanig raden we Auslogics Disk Defrag Pro ten zeerste aan. Een van de geweldige functies van de Pro-versie van deze tool is Schijfopruiming en -controle. Door op een knop te klikken, kunt u alle tijdelijke bestanden en ongewenste bestanden verwijderen. Bovendien zorgt Auslogics Disk Defrag Pro ervoor dat uw schijven geoptimaliseerd worden voor topsnelheid en maximale efficiëntie. Zodra het proces is voltooid, kunt u een aanzienlijke hoeveelheid ruimte op de harde schijf terugkrijgen terwijl u geniet van snellere en beter presterende programma's.

Zorg ervoor dat u uw harde schijf opruimt voor betere prestaties.

Aan de andere kant kunt u ruimte op de harde schijf vrijmaken door herstelpunten te verwijderen.

Dit kan handig zijn, vooral als u ziet dat Systeemherstel veel ruimte op de harde schijf in beslag neemt. Het voorbehoud is dat u minder herstelpunten zult hebben. Dit betekent dat u geen eerdere kopieën van bestanden heeft die u op uw systeem kunt herstellen. Als u echter denkt dat deze niet zo belangrijk zijn als de ruimte op de harde schijf die u nodig heeft, ga dan verder en win enkele gigabytes terug door de hoeveelheid ruimte die Systeemherstel heeft gebruikt te verminderen.

Andere methoden: wanhopige maatregelen

Als u de bovenstaande methoden heeft geprobeerd en toch niet genoeg ruimte op de harde schijf heeft, wilt u misschien andere maatregelen nemen. Met de volgende trucs kunt u wat ruimte besparen. Houd er echter rekening mee dat hierdoor bepaalde functies op Windows die belangrijk zijn, worden uitgeschakeld. Als u dringend meer schijfruimte nodig heeft, kunt u de onderstaande methoden op eigen risico gebruiken:

Slaapstand uitschakelen

Telkens wanneer uw systeem in de slaapstand gaat, wordt de RAM-inhoud op uw harde schijf opgeslagen. Door dit te doen, kan het systeem zijn huidige toestand opslaan zonder stroom te gebruiken. Als zodanig, wanneer u opstart op uw computer, kunt u verdergaan waar u gebleven was. Merk op dat het Windows-systeem de RAM-inhoud opslaat in het bestand C: \ hiberfil.sys. Volg de onderstaande instructies als u de slaapstand wilt uitschakelen:

 1. Klik op het zoekpictogram op de taakbalk.
 2. Typ "Command Prompt" (geen aanhalingstekens).
 3. Klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt in de resultaten en selecteer vervolgens Uitvoeren als beheerder.
 4. Zodra de opdrachtprompt is geopend, typt u "powercfg.exe / h off" (zonder aanhalingstekens) en drukt u op Enter. Hiermee wordt het slaapstandsysteembestand verwijderd.
 5. Sluit de opdrachtprompt af.

Systeemherstel uitschakelen

Als u denkt dat het niet voldoende zou zijn om de hoeveelheid ruimte die Systeemherstel gebruikt, te verminderen, wilt u de functie misschien helemaal uitschakelen. U moet echter worden gewaarschuwd dat wanneer u dit doet, u uw systeem niet naar een herstelpunt kunt terugbrengen. Hier zijn de stappen:

 1. Ga naar het zoekpictogram in de menubalk.
 2. Typ "herstel" (zonder aanhalingstekens) en klik vervolgens op Een herstelpunt maken in de resultaten.
 3. Ga naar het tabblad Systeembescherming en klik op de knop Configureren.
 4. Selecteer 'Systeembescherming uitschakelen'.
 5. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.

U kunt systeembeveiliging uitschakelen om schijfruimte vrij te maken.

Denk je dat er eenvoudigere manieren zijn om ruimte op de harde schijf terug te winnen?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!