Wat is de reactietijd van een monitor en waarom is deze belangrijk?

Het kan overweldigend zijn om te winkelen voor computers en pc-componenten, vooral omdat u wordt gebombardeerd met complexe technische specificaties. Zelfs als u gewoon de juiste monitor selecteert voor uw dagelijkse computerbehoeften, kan het proces ingewikkeld zijn. Natuurlijk begrijpen de meeste mensen specificaties zoals schermresolutie en -grootte. Er is echter nog een andere essentiële factor waarmee ze rekening moeten houden: reactietijd.

Dus, wat betekent de reactietijd van een monitor? In dit artikel bespreken we het doel ervan, inclusief de cruciale rol die het speelt wanneer u uw pc gebruikt voor activiteiten met veel afbeeldingen.

Wat betekent de reactietijd van een monitor?

De tijd die de monitor nodig heeft om van kleur te wisselen, wordt de 'responstijd' genoemd. Wat is de reactietijd van de monitor? Dit wordt doorgaans gemeten in termen van de milliseconden die nodig zijn om van zwart naar wit over te schakelen en vervolgens weer terug naar zwart. De gebruikelijke reactietijd van het LCD-scherm is minder dan tien milliseconden (10 ms). Sommige producten kunnen echter zo snel zijn als een milliseconde.

Het is vermeldenswaard dat er geen standaardmethode voor metingen bestaat voor alle fabrikanten. Sommige bedrijven drukken de reactietijd uit in termen van het vermogen van het scherm om van zwart naar wit en vervolgens weer terug naar zwart te gaan. Anderen meten het op basis van de cijfers die ze krijgen door het testen van het vermogen van het scherm om van 'grijs naar grijs' te gaan. In principe doorloopt het scherm hetzelfde, volledige spectrum, maar het begint en eindigt met complexere en fijnere grijswaarden. Dat gezegd hebbende, wordt algemeen aangenomen dat een lagere reactietijd beter is. Het vermindert tenslotte grafische problemen zoals 'ghosting' of vervaging.

U moet de reactietijd van een monitor niet verwarren met de vernieuwingsfrequentie. Hoewel ze hetzelfde klinken, heeft dit laatste iets te maken met het vermogen van het scherm om binnen een seconde nieuwe afbeeldingen weer te geven. Deze informatie wordt uitgedrukt in hertz, en standaardmonitoren hebben meestal een verversingssnelheid van 60 Hz. Sommige schermen kunnen echter hoger worden dan dat. Als het gaat om vernieuwingsfrequenties, hoe hoger hoe beter. Aan de andere kant is een lagere reactietijd over het algemeen gunstiger.

Is een lagere respons van belang?

In de meeste gevallen doet de respons van een monitor er niet toe. Als u uw laptop of pc gebruikt om op internet te surfen, in Word te typen of een e-mail te schrijven, merkt u de vertraging in de kleurverschuiving op uw beeldscherm niet, omdat het zo snel is. Zelfs als u een video bekijkt, is de vertraging niet groot genoeg om te zien. Dit is ook de reden waarom het de meeste computergebruikers niet kan schelen wat de respons van hun scherm is.

Als je echter een serieuze gamer bent, weet je hoe elke milliseconde cruciaal is in een wedstrijd. Het maakt tenslotte een enorm verschil bij het krijgen van een perfecte lijn in een rallyrace, het nauwkeurig landen van een sluipschutter of het winnen van een wedstrijd. Dus, wat is de beste reactietijd van de monitor voor gaming? Als u concurrentievoordeel wilt behalen, is het de moeite waard om een ​​monitor te kopen met een responstijd van slechts 1 tot 5 milliseconden. Houd er echter rekening mee dat dergelijke schermen duur kunnen zijn. Ben je een serieuze gamer, dan is het de investering zeker waard.

Het type monitor dat u kunt krijgen voor een snellere responstijd

Er zijn verschillende factoren die het reactievermogen van de pc-monitor beïnvloeden. Dus als je iets sneller wilt, moet je het juiste soort scherm voor je gamingdesktop aanschaffen. Idealiter zou u een van de volgende panelen moeten krijgen:

  • Twisted Nematic (TN) -monitors: deze schermpanelen zijn over het algemeen niet duur, maar ze hebben een slecht kleurbereik. Als het gaat om reactietijd, behoren TN-monitoren tot de snelste op de markt. Wil je een goedkoper product en vind je het niet erg om voor de minder kleurrijke optie te gaan, dan is een TN schermpaneel een goede keuze voor jou.
  • In-Plane Switching (IPS) -monitors: als u nauwkeurigere kleuren wilt en bereid bent meer geld uit te geven, dan is een IPS-schermpaneel de ideale optie voor u. Video-editors, grafisch ontwerpers en fotografen geven de voorkeur aan dit product omdat het voor hen essentieel is om nauwkeurige kleuren te krijgen. In vergelijking met TN-monitoren hebben IPS-schermen hogere responstijden. Je zult ze dus zelden zien geadverteerd als 'gaming-schermpanelen'.
  • Vertical Alignment (VA) -monitoren: er zijn schermpanelen die de levendige en nauwkeurigere kleuren van IPS-monitoren bieden, terwijl de korte responstijd van TN-schermen behouden blijft. Veel gamingmonitors hebben tegenwoordig VA-panelen en hun responspercentages kunnen zo laag zijn als een milliseconde.

Wil je de ideale monitor voor videogames, dan kun je het beste een TN- of VA-schermpaneel aanschaffen. Het is waar dat er IPS-gamingmonitors zijn, maar hun respons kan hoog zijn. Meestal wordt het paneeltype aangegeven in de specificaties van de monitor op de online lijst. Als u een fysieke winkel bezoekt, kunt u het vakje aanvinken om deze informatie te krijgen.

Wat zijn de nadelen van een lage reactietijd?

Om de reactiesnelheid laag te houden, overschrijven gamingmonitors meestal de complexe beeldverwerking die moet plaatsvinden wanneer de computer het signaal verzendt. Dit omvat onder andere functies zoals verhoogde helderheid, blauwe filters die vermoeidheid van de ogen verminderen en kleurcorrigerende delen van de monitor. Dus als u de snelst mogelijke reactietijd op uw gamingmonitor selecteert, zult u waarschijnlijk saaiere kleuren en verminderde helderheid opmerken.

Is het de moeite waard om te investeren in een monitor met een snelle reactietijd?

Voor veel games heb je geen monitor met de laagste reactietijd nodig. Als je bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan games voor één speler en de enige tegenstander die je hebt is je computer, dan is het niet echt de moeite waard om een ​​dure gamingmonitor te kopen. Als je casual games zoals Minecraft speelt, doet af en toe een onmerkbaar spookbeeld of onscherpte er niet echt toe.

Zoals we al zeiden, zijn er verschillende factoren die het reactievermogen van de pc-monitor beïnvloeden. Als uw internetverbinding bijvoorbeeld slecht is, zal er een vertraging optreden in de tijd die uw computer nodig heeft om informatie van de spelserver te uploaden en downloaden. De snelle reactiesnelheid van uw monitor maakt dus geen groot verschil. Aan de andere kant, als je een goede internetverbinding hebt en als je vaak games voor meerdere spelers speelt, zoals Overwatch, Fortnight, Street Fighter of Rocket League, dan heb je de laagste respons nodig die je je kunt veroorloven.

Pro-tip: u moet ook een betrouwbaar antivirusprogramma aanschaffen om uw computer te beschermen tegen bedreigingen en aanvallen. Houd er rekening mee dat virussen en malware uw systeem kunnen beschadigen en van invloed kunnen zijn op de manier waarop afbeeldingen worden verwerkt. Dus als u wilt genieten van de optimale grafische weergave van uw pc, moet u Auslogics Anti-Malware installeren. Deze tool kan kwaadaardige programma's detecteren, ongeacht hoe discreet ze op de achtergrond worden uitgevoerd. Zo kunt u ervoor zorgen dat geen enkele malware of virussen u ervan kunnen weerhouden om van uw videogames te genieten.

Wat voor soort monitor heeft uw voorkeur?

Deel uw antwoord in de reacties hieronder!