Hoe problemen met Blue Screen Error 0x00000109 op te lossen?

Raak je gefrustreerd door de Blue Screen of Death (BSOD) -fout 0x00000109? Het wordt ook wel Critical Structure Corruption genoemd. Uw systeem wordt gedwongen af ​​te sluiten en de opstartprocedure kan niet worden voltooid, waardoor u uw pc niet kunt gebruiken.

Wat is de BSOD-fout 0x00000109? Wat veroorzaakt het en hoe kan het worden verholpen?

Blijf lezen om erachter te komen.

De foutmelding is als volgt:

“Er is een probleem gedetecteerd en Windows is afgesloten om schade aan uw computer te voorkomen.

Er is een wijziging van de systeemcode of een kritische gegevensstructuur gedetecteerd.

Als dit de eerste keer is dat u dit Stop-foutscherm ziet, start u uw computer opnieuw op. Als dit scherm opnieuw verschijnt, volg dan deze stappen:

Controleer of nieuwe hardware of software correct is geïnstalleerd.

Als dit een nieuwe installatie is, vraag dan uw hardware- of softwarefabrikant om eventuele Windows-updates die u nodig heeft.

Als de problemen aanhouden, schakel dan alle nieuw geïnstalleerde hardware of software uit of verwijder deze;

Schakel BIOS-geheugenopties zoals caching of schaduwing uit.

Als u Veilige modus moet gebruiken om componenten te verwijderen of uit te schakelen, start u uw computer opnieuw op, drukt u op F8 om Geavanceerde opstartopties te selecteren en selecteert u vervolgens Veilige modus.

Technische informatie:

*** STOP: 0x00000109 (0x00000001, 0x00000001, 0x00000000, 0x00000000)

Gegevens verzamelen voor crashdump ...

Schijf initialiseren voor crashdump ...

Beginnende dump voor fysiek geheugen.

Fysiek geheugen naar schijf dumpen: 100

Fysieke geheugen dump voltooid.

Neem contact op met uw systeembeheerder of technische ondersteuningsgroep voor verdere hulp. "

Zoals u kunt zien, is het foutbericht vrij duidelijk en suggereert het een aantal oplossingen die u zou moeten proberen.

Wat veroorzaakt de fout 0x00000109?

De fout wordt meestal geactiveerd wanneer een apparaatstuurprogramma of software van derden kerneldata wijzigt zonder toestemming, wat leidt tot gegevensbeschadiging of een kritieke kernelcode.

De kernel is een belangrijk onderdeel van het besturingssysteem van een computer. Tijdens het opstartproces is dit het eerste programma dat in het beveiligde geheugengebied wordt geladen. Het fungeert niet alleen als de brug tussen de systeembronnen en de pc-gebruiker, maar dient ook als geheugenbeheer, bronbeheer en apparaatbeheer. U kunt dus zien hoe een probleem met de kernel tot een Blue Screen of Death leidt.

Er zijn echter ook andere factoren die de fout kunnen veroorzaken, waaronder beschadigd hardwaregeheugen, het onjuiste gebruik van een kernel-debugger-tool en een virusinfectie.

Omdat de fout 0x00000109 optreedt, schakelt het besturingssysteem verschillende kritieke taken uit zodat de computer niet kan worden gebruikt. Als de fout niet onmiddellijk wordt verholpen, kan dit ernstige schade veroorzaken.

Aangezien er verschillende factoren zijn die de fout kunnen veroorzaken, is het noodzakelijk om de specifieke oorzaak te achterhalen en deze op te lossen. Ze omvatten het volgende:

 1. Problemen met stuurprogramma's: Mogelijk hebt u onlangs een stuurprogramma geïnstalleerd dat de opstartconfiguratiegegevens van uw pc heeft beïnvloed. Ook worden systeemstuurprogramma's soms onjuist geïnstalleerd na een Windows-update. In dit geval hoeft u alleen maar op te starten in de veilige modus en het hulpprogramma Systeemherstel te gebruiken om uw pc terug te zetten naar een eerdere staat toen het probleem niet bestond.
 2. Virusinfectie: een van de meest voorkomende oorzaken van deze fout is wanneer een virus de kernelgegevens van het systeem probeert te wijzigen. In dat geval is een schone start vereist, waarna u het systeem op virussen moet scannen.
 3. Corruptie van systeembestanden: Plotselinge stroomuitval en onjuiste afsluit- of opstartprocedures, lees- / schrijffouten op de schijf en virusaanvallen kunnen leiden tot beschadiging van systeembestanden. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van de fout die wordt besproken. Om het probleem op te lossen, zijn er ingebouwde hulpprogramma's, zoals SFC en DISM, die u kunt uitvoeren. Een andere optie is om een ​​schone installatie uit te voeren om elk onderdeel van het besturingssysteem te resetten.
 4. Storing systeemgeheugen: de fout met het blauwe scherm kan het gevolg zijn wanneer een RAM-geheugenmodule niet correct functioneert. Het systeem schakelt vervolgens met geweld alle belangrijke taken uit die verband houden met RAM. Een module kan defect raken naarmate de tijd verstrijkt of wanneer er een stroomstoring is. U moet het systeemgeheugen controleren en ervoor zorgen dat het nog steeds correct werkt.

Nu we de verschillende oorzaken hebben gezien, is het tijd om door te gaan en te bespreken hoe de 0x00000109 BSOD kan worden verwijderd. Blijf dus lezen.

Hoe u de fout 0x00000109 in Windows 10 kunt oplossen

 1. Start op in veilige modus
 2. Voer het hulpprogramma Windows Memory Diagnostic uit
 3. Update apparaatstuurprogramma's
 4. Scan uw pc op virussen
 5. Voer een systeemherstel uit
 6. Voer SFC- en DISM-scans uit
 7. Voer CHKDSK uit
 8. Voer een schone installatie uit

Laten we beginnen:

Oplossing 1: start op in veilige modus

Het starten van uw computer in de veilige modus is het eerste dat u moet doen om de BSOD-fout op te lossen. In de veilige modus mogen alleen de essentiële systeemprogramma's en -services opstarten tijdens het opstarten. Als u erin slaagt op te starten in de veilige modus, toont dit aan dat een toepassing van een derde partij of een apparaatstuurprogramma de oorzaak was van de fout 0x00000109 door de BCD van het besturingssysteem (Boot Configuration Data) te verstoren.

Volg deze eenvoudige stappen om op te starten in de veilige modus:

 1. Als uw computer momenteel is ingeschakeld, drukt u op de aan / uit-knop totdat het systeem wordt uitgeschakeld.
 2. Druk nu nogmaals op de aan / uit-knop om de computer aan te zetten.
 3. Zodra het eerste opstartscherm verschijnt, drukt u herhaaldelijk op de F8-knop totdat het menu Geavanceerde opstartopties wordt weergegeven.
 4. Gebruik de pijl-omlaag om Veilige modus inschakelen te selecteren en druk vervolgens op Enter (of je kunt gewoon op F4 drukken om de optie onmiddellijk uit te voeren, zodat je de pijl-omlaag niet hoeft te gebruiken om te scrollen).
 5. Wacht tot de opstartprocedure is voltooid.

Als de stopfout niet verschijnt nadat u de bovenstaande stappen heeft voltooid, kunt u fixes 2, 3, 4 en 5 toepassen. Als u echter niet in de veilige modus kunt opstarten omdat de stopfout aanhoudt, ga dan verder naar fix 6, 7 en 8.

Oplossing 2: voer het Windows Memory Diagnostic Tool uit

U moet controleren of u een defecte geheugenstick heeft. Het hulpprogramma Windows Memory Diagnostic is een ingebouwd hulpprogramma dat u kunt gebruiken om erachter te komen of uw computer een geheugenprobleem heeft.

 1. Druk op de Windows-logotoets + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.
 2. Typ Configuratiescherm en druk op Enter.
 3. Klik op Systeem en beveiliging> Systeembeheer.
 4. Zoek Windows Memory Diagnostic in de lijst en dubbelklik erop.

Tip: U kunt de tool snel starten door 'mdsched.exe' in het dialoogvenster Uitvoeren te typen en vervolgens op Enter te drukken.

 1. Klik op de optie 'Nu opnieuw opstarten en controleren op problemen (aanbevolen)'.
 2. Zodra de scan is voltooid, wordt uw computer automatisch opnieuw opgestart.

U moet nu de testresultaten in de Logboeken controleren om te bepalen of u een slechte RAM-module heeft:

 1. Druk op de Windows-logotoets om Start te openen.
 2. Typ 'eventvwr.exe' in de zoekbalk en klik erop in de resultaten om Logboeken te openen.
 3. Open de map Windows Logs en klik met de rechtermuisknop op Systeem.
 4. Klik op Zoeken in het contextmenu.
 5. Typ nu 'MemoryDiagnostics-Results' in de 'Find what'-balk.
 6. Klik op de knop Volgende zoeken en sluit het dialoogvenster Zoeken.
 7. Dubbelklik op 'MemoryDiagnostic-Results' in het venster Logboeken. Als het bericht luidt: "De Windows Memory Diagnostic heeft het computergeheugen getest en geen fouten gedetecteerd", dan betekent dit dat u geen defecte geheugenmodule hebt. Als er echter enkele fouten zijn, betekent dit dat een van uw RAM-modules mogelijk moet worden vervangen.

Fix 3: update apparaatstuurprogramma's

Als de stopfout wordt veroorzaakt door een problematisch apparaatstuurprogramma, kan het uitvoeren van een update dit helpen oplossen. U kunt deze stappen volgen om het handmatig te doen:

 1. Druk op de Windows-logotoets + R.
 2. Typ 'devmgmt.msc' in het zoekveld en klik op OK of druk op Enter.
 3. Zoek naar apparaten met een gele rechthoek met een uitroepteken in het midden. Dat toont aan dat er een probleem met hen is.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat dat u wilt bijwerken en klik vervolgens op Stuurprogramma's bijwerken.

Pro-tip: u kunt alle defecte, verouderde en ontbrekende stuurprogramma's eenvoudig repareren met Auslogics Driver Updater. De tool voert een scan uit om stuurprogrammaproblemen op te sporen, waarna het de nieuwste door de fabrikant aanbevolen versies van de vereiste stuurprogramma's downloadt en installeert.

Fix 4: Scan uw pc op virussen

De 0x00000109-fout is mogelijk veroorzaakt door een virusinfectie die probeerde kernelgegevens te wijzigen. U moet een virusscan uitvoeren en alle geïnfecteerde bestanden verwijderen.

Pro-tip: we raden u aan Auslogics Anti-Malware te gebruiken. Het is beschikbaar gesteld door een gecertificeerde Microsoft ® Silver Application Developer.

Fix 5: voer een systeemherstel uit

Zodra u kunt opstarten in de veilige modus, is het uitvoeren van een systeemherstel een eenvoudige manier om de stopfout 0x00000109 op te lossen. Het zal het systeem terugbrengen naar een vorige staat waarin het probleem niet bestaat.

Hier leest u hoe u het hulpprogramma Systeemherstel uitvoert:

 1. Roep het dialoogvenster Uitvoeren op door op de Windows-logotoets + R-snelkoppeling op uw toetsenbord te drukken.
 2. Typ 'rstrui' en druk op Enter of klik op OK.
 3. Zodra u zich in de wizard Systeemherstel bevindt, klikt u op Volgende.
 4. Markeer nu het vakje voor 'Meer herstelpunten weergeven'.
 5. Selecteer een geschikt herstelpunt (een dat ligt voordat u de fout begon te ervaren).
 6. Klik op Volgende> Voltooien.
 7. Zodra het proces is voltooid, wordt uw computer automatisch opnieuw opgestart.

Opmerking: houd er rekening mee dat apps, stuurprogramma's, instellingen enz. Die niet op uw pc waren geïmplementeerd op de datum van het door u gekozen herstelpunt, niet langer aanwezig zullen zijn nadat het systeemherstel is voltooid.

Fix 6: voer SFC- en DISM-scans uit

Als u probeert op te starten in de veilige modus maar nog steeds de stopfout tegenkomt, is dit een indicatie van beschadiging van het systeembestand. U moet een verhoogde opdrachtprompt openen via het menu Geavanceerde opties en de hulpprogramma's SFC (System File Checker) en DISM (Deployment Image Servicing and Management) uitvoeren.

Volg deze eenvoudige stappen:

 1. Plaats uw Windows-installatiemedia.
 2. Start uw computer opnieuw op en druk op een willekeurige toets wanneer de prompt verschijnt.

Tip: Als u niet over de installatiemedia beschikt, kunt u nog steeds het menu Geavanceerde opstartopties openen door uw computer aan te zetten en vervolgens de aan / uit-knop ingedrukt te houden om de opstartvolgorde te onderbreken. U zult dit ongeveer drie keer achter elkaar moeten doen. Ga daarna verder met stap 4.

 1. Nadat u bent opgestart vanaf de installatiemedia, klikt u op 'Uw computer herstellen' in de linkerbenedenhoek van het scherm.
 2. Selecteer Problemen oplossen> Geavanceerde opties> Opdrachtprompt.
 3. Typ 'sfc / scannow' in het verhoogde opdrachtpromptvenster en druk op Enter.
 4. Wacht tot het proces is voltooid. Onderbreek het proces niet. Hierdoor kunnen enkele extra logische fouten ontstaan. Sluit uw pc aan om op te laden om ervoor te zorgen dat de scan niet wordt onderbroken vanwege een bijna lege batterij.

Tip: System File Checker (SFC) vervangt beschadigde bestanden door gezonde equivalenten uit een lokaal opgeslagen map.

 1. Start uw computer opnieuw op nadat de scan is voltooid en volg stap 1 tot en met 4 om terug te keren naar het verhoogde opdrachtpromptvenster.
 2. Om corrupte bestanden te scannen en te repareren met DISM, typt u de volgende opdrachten en drukt u na elke opdracht op Enter:
 • Dism / Online / Cleanup-Image / CheckHealth
 • Dism / Online / Cleanup-Image / ScanHealth
 • Dism / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth

Opmerking: DISM downloadt gezonde kopieën van de beschadigde bestanden met behulp van een Windows Update-subcomponent. Maak daarom verbinding met een stabiel netwerk voordat u het proces start.

 1. Zodra de scan is voltooid, start u uw computer opnieuw op en kijkt u of de stopfout 0x00000109 is opgelost.

Fix 7: voer CHKDSK uit

Het hulpprogramma CHKDSK (Check disk) laat u weten of de stopfout wordt veroorzaakt door een beschadigde harde schijf. Volg de onderstaande stappen om het uit te voeren:

 1. Plaats uw Windows-installatiemedia (schijf, USB-stick).
 2. Start uw computer opnieuw op en druk op een willekeurige toets wanneer u de prompt ziet.
 3. Wacht op het Windows Setup-scherm en druk vervolgens op Shift + F10 om het opdrachtpromptvenster te openen.
 4. Typ chkdsk C: / f en druk op Enter.

Opmerking: als Windows niet is geïnstalleerd op station C, vervangt u C: door de letter van het station waarop Windows is geïnstalleerd.

 1. Wacht tot de scan is voltooid.

Fix 8: voer een schone installatie uit

Als de bovenstaande fixes niet voldoende waren om de fout 0x00000109 op te lossen, dan is de resterende optie om alle Windows-componenten en opstartgerelateerde gegevens te vernieuwen door middel van een schone installatie. Er zijn twee verschillende manieren om dit te bereiken, namelijk Windows repareren en opnieuw installeren.

Als er persoonlijke gegevens zijn die u niet wilt verliezen, inclusief applicaties, games, foto's, video's en zelfs enkele gebruikersvoorkeuren, zou Repair Install uw aanloophaven moeten zijn. Hoewel het proces behoorlijk vervelend kan zijn, worden uw persoonlijke gegevens opgeslagen zonder dat u vooraf een back-up hoeft te maken.

De tweede optie die u heeft, is om Windows opnieuw te installeren. Dit is gemakkelijker uit te voeren. Houd er echter rekening mee dat al uw gegevens tijdens het proces worden gewist.

We hopen dat deze handleiding u heeft geholpen om de Critical Structure Corruption-fout 0x00000109 met succes op te lossen.

Als u opmerkingen, vragen of suggesties heeft, deel deze dan in de opmerkingen hieronder. We horen graag van je.