Hoe de betrouwbaarheidsgeschiedenis op Windows 10 bekijken?

Uiteindelijk zult u problemen ondervinden op uw Windows 10-computer. Als uw probleem complexer wordt, kan het een uitdaging zijn om het op te lossen. Gelukkig kunt u altijd leren hoe u problemen met Windows 10 oplost met de betrouwbaarheidsmonitor. Als u niet bekend bent met dit ingebouwde onderdeel, kunt u dit bericht lezen. We gaan alle essentiële details die u over deze functie moet weten, delen.

Hoe de betrouwbaarheidsgeschiedenis op Windows 10 te controleren

Sinds Microsoft Windows Vista in 2007 lanceerde, heeft het technologiebedrijf de Reliability Monitor opgenomen als een van de ingebouwde functies van het besturingssysteem. Omdat deze applicatie een gebruiksvriendelijke interface heeft, kan het u helpen begrijpen wat er achter een specifieke fout gebeurt.

Met de Betrouwbaarheidsmonitor kunnen gebruikers de betrouwbaarheidsgeschiedenis bekijken, wat het handig maakt voor het oplossen van veelvoorkomende Windows 10-problemen. Dankzij deze functie kan uw besturingssysteem systeemfouten en -fouten bijhouden. Bijgevolg kunt u meer details krijgen over de fouten die u in het verleden bent tegengekomen.

In zekere zin kun je de Reliability Monitor vergelijken met de Event Viewer. De eerste heeft echter een eenvoudigere interface, waardoor u bepaalde fouten gemakkelijk kunt opsporen. Volg de onderstaande instructies als u wilt weten hoe u de betrouwbaarheidsgeschiedenis op Windows 10 kunt controleren:

 1. Ga naar je taakbalk en klik op het zoekpictogram.
 2. Typ 'betrouwbaarheid' in het zoekvak (geen aanhalingstekens).
 3. Selecteer in de resultaten Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven.

Als u wilt, kunt u de Betrouwbaarheidsmonitor starten via het dialoogvenster Uitvoeren. Volg de onderstaande stappen om verder te gaan:

 1. Start het dialoogvenster Uitvoeren door op Windows-toets + R op uw toetsenbord te drukken.
 2. Typ in het dialoogvenster Uitvoeren "perfmon / rel" (zonder aanhalingstekens).
 3. Klik OK.

Het is ook vermeldenswaard dat u toegang hebt tot het configuratiescherm om de betrouwbaarheidsmonitor te starten. Hier zijn de stappen:

 1. Druk op je toetsenbord op Windows-toets + X. Hierdoor wordt het Win + X-menu geopend.
 2. Selecteer Configuratiescherm uit de opties.
 3. Zodra het Configuratiescherm is geopend, klikt u op Systeem en beveiliging.
 4. Selecteer Beveiliging en onderhoud in het volgende venster.
 5. Zodra het venster Beveiliging en onderhoud verschijnt, vouwt u de inhoud van het gedeelte Onderhoud uit.
 6. Klik op de link 'Bekijk betrouwbaarheidsgeschiedenis'.

Werken met de betrouwbaarheidsmonitor van Windows 10

Om te leren hoe u problemen met Windows 10 oplost met de Betrouwbaarheidsmonitor, moet u de rapporten begrijpen die het genereert. De Reliability Monitor is een onderdeel van de Reliability & Performance Monitor-module voor de Microsoft Management Console (MMC). Het is essentieel om te vermelden dat deze functie wordt geleverd met alle moderne versies van het Windows-besturingssysteem. Als zodanig hoeft u MMC niet te starten om te beginnen met het configureren en toevoegen van modules om de Reliability Monitor te laten functioneren.

Wat de Betrouwbaarheidsmonitor doet, is toegang krijgen tot Windows Event Manager om gegevens over uw systeem op te halen. Het richt zich op gebeurtenissen die de betrouwbaarheid van uw besturingssysteem beïnvloeden. Over het algemeen volgt de Betrouwbaarheidsmonitor vijf primaire categorieën informatie, waaronder:

 • Windows-fouten: deze omvatten fouten in het besturingssysteem, zoals hardwareproblemen.
 • Applicatiefouten : deze omvatten problemen met betrekking tot softwareprogramma's, waaronder het foutbericht 'MS Outlook werkt niet meer'.
 • Diverse storingen : deze bestaan ​​uit storingen of fouten die gewoonlijk worden geassocieerd met randapparatuur. Een voorbeeld hiervan is een schijfgerelateerd probleem.
 • Waarschuwingen : deze omvatten fouten of storingen die niet noodzakelijkerwijs het systeemgedrag beïnvloeden.
 • Informatie : dit omvat problemen met betrekking tot systeemupdates en wijzigingen.

Na verloop van tijd worden de monitoringresultaten verzameld. De hoogste betrouwbaarheidsscore is 10, terwijl een cijfer van 1 zo laag mogelijk is. Licht geoefende en stabiele systemen krijgen doorgaans 10 waarden. Aan de andere kant kunnen zwaar misbruikte en uitgeoefende testsystemen metingen genereren met waarden van ongeveer 1,7.

Hoewel de Betrouwbaarheidsmonitor de vijf soorten problemen volgt die we al noemden, genereert hij alleen een tekstvorm van de resultaten voor drie categorieën. U kunt de details onderaan het consolevenster zien.

De Reliability Monitor gebruikt een intern bestandsformaat om de betrouwbaarheidsgeschiedenis op te slaan. Dat gezegd hebbende, kunt u naar het gedeelte linksonder in de console gaan en op de knop 'Betrouwbaarheidsgeschiedenis opslaan' klikken om een ​​momentopname van de gegevens in XML-indeling te verkrijgen.

Problemen met Windows 10 oplossen met de betrouwbaarheidsmonitor

Laten we de onderstaande grafiek gebruiken als voorbeeld voor het oplossen van fouten op een Windows 10-pc.

Het bovenste gedeelte van de grafiek toont de betrouwbaarheidsscore van het besturingssysteem. Aan de andere kant kunt u naar de onderste helft van de grafiek kijken om de gebeurtenissen te zien die de Betrouwbaarheidsmonitor heeft geïdentificeerd. Deze evenementen zijn georganiseerd volgens de vijf categorieën die we eerder hebben besproken.

U kunt op een kolom klikken om te zien waar een rode X of een geel waarschuwingssymbool voor staat. Als je dat eenmaal hebt gedaan, zie je alle evenementen voor die datum. Houd er rekening mee dat de informatie die u ziet alleen een verkorte lijst bevat van de cruciale gebeurtenissen voor een specifieke dag.

Als u meer informatie wilt over een kritieke gebeurtenis, kunt u op de link 'Bekijk technische details' ernaast klikken. In de meeste gevallen kunt u het probleem beter begrijpen door de tekst onder het gebied Beschrijving te lezen.

Als u een gevorderde gebruiker bent, kunt u profiteren van de Logboeken en problemen met Windows 10 effectief oplossen. Wil je echter op een eenvoudigere manier naar kritieke gebeurtenissen, waarschuwingen of fouten kijken, dan kun je kiezen voor de Betrouwbaarheidsmonitor.

Het kan moeilijk zijn om alle dingen die op uw pc gebeuren te volgen. Het behoeft geen betoog dat het een uitdaging kan zijn om uw computer veilig te houden. Gelukkig kunt u Auslogics Anti-Malware gebruiken om ervoor te zorgen dat uw pc wordt beschermd tegen bedreigingen en aanvallen. Een van de geweldige dingen van deze tool is dat u automatische scans kunt plannen. U kunt dus gerust zijn, wetende dat al uw computertaken veilig en beveiligd zijn.

Wat heeft uw voorkeur voor het oplossen van problemen: de Event Viewer of de Betrouwbaarheidsmonitor?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!