Hoe Windows Search Indexer in Windows 10 te repareren?

Heb je ooit via de zoekfunctie van Windows 10 naar een bestand of app gezocht en ben je leeg gekomen? Desondanks weet u zeker dat wat u zoekt op uw pc staat. Hoe zit het met de keren dat het zoeken lang duurde om de gewenste resultaten weer te geven? Dan ben je niet de enige. De zoekfunctie in Windows 10 heeft voor sommige gebruikers problemen ondervonden bij de nieuwste builds.

U hebt toegang tot de functie in het menu Start en in Windows Verkenner. Als het niet werkt of als uw bestanden niet kunnen worden gevonden, is er een probleem. Gelukkig kan de Indexer Diagnostics-tool van Microsoft u helpen bij het oplossen van het probleem.

De Windows Search Indexer-service

Deze service is de Windows-component die zoekopdrachten afhandelt. Wanneer u de zoekfunctie op Windows gebruikt, behandelt de zoekindexeringsservice de zoekopdracht en haalt relevante resultaten voor u op.

Als dit onderdeel problemen ondervindt, kunt u de Microsoft Indexer Diagnostics-tool gebruiken om erachter te komen wat er mis is gegaan. Niet veel mensen zijn op de hoogte van dit handige hulpprogramma. Het wordt meestal gebruikt door ontwikkelaars om belangrijke informatie te krijgen over hoe hun applicaties presteren.

U kunt het echter ook gebruiken om problemen met de zoekfunctie op te lossen.

Wanneer moet u de Search Indexer Tool gebruiken?

Soms moet u problemen met de zoekfunctie in Windows 10 oplossen. De Indexer Diagnostics-tool kan hierbij helpen. Hier zijn enkele situaties waarin u dit hulpprogramma erg nuttig kunt vinden:

 • De zoekfunctie kan uw bestanden niet vinden. Als u een bestandsnaam of trefwoord typt en Zoeken de app, het bestand of de instelling niet kan weergeven, is er mogelijk iets defect en moet dit worden verholpen.
 • Het zoeken naar bestanden duurt te lang. Als het even duurt voordat Windows Search de resultaten van de zoekopdracht weergeeft, moet u mogelijk een aantal onderliggende problemen oplossen of uw pc optimaliseren.
 • De zoekfunctie werkt niet. Als u niet in het zoekveld kunt typen of op OK klikken of op Enter drukken niet werkt, kan het hulpprogramma van pas komen.
 • Zoeken gebruikt te veel CPU en vertraagt ​​het systeem. Als de machine traag wordt wanneer u de zoekfunctie gebruikt, kunt u de tool gebruiken om de zoekindexeringsservice te controleren. Mogelijk moet u uw pc ook optimaliseren om stabiliteitsproblemen op te lossen.

Problemen oplossen in Windows 10 Search Indexer

De Indexer Diagnostics Tool is een hulpprogramma van Microsoft, dus het werkt erg goed met Windows. Het is echter niet vooraf geïnstalleerd in het besturingssysteem, dus u moet het downloaden vanuit de Microsoft Store.

Start het na het installeren en verleen het beheerderstoegang. Het zal niet werken zonder die toestemming, omdat zoekindexering een bewerking op systeemniveau is.

Het hoofdvenster van de Indexer Diagnostic tool bestaat uit negen tabbladen in het linkerdeelvenster. Hier is een overzicht van wat elk tabblad doet:

 • Service status. Hiermee wordt informatie weergegeven over de Search Indexer-service, het totale gebruik van de indexer en het gebruik van de indexeerder op tijd. U vindt er ook de servicestatus, de versie van de zoekindexering en de bestanden die momenteel worden geïndexeerd.
 • Zoeken werkt niet. Dit tabblad bevat opties die u kunt gebruiken als Windows Search niet voor u werkt.
 • Wordt mijn bestand geïndexeerd? U kunt dit tabblad gebruiken om te controleren of een bepaald bestand door de service is geïndexeerd.
 • Wat wordt er geïndexeerd? Dit tabblad geeft informatie weer over de paden van geïndexeerde bestanden. Het toont ook de paden van bestanden die niet worden geïndexeerd en stelt de gebruiker in staat om paden op te nemen in en uit te sluiten van het indexeringsproces.
 • Zoek wortels. Dit tabblad laat zien waar het besturingssysteem begint te zoeken naar resultaten wanneer u een zoekopdracht uitvoert.
 • Contentviewer. Dit tabblad toont de bestanden die per keer worden geïndexeerd.
 • Query-viewer. U kunt dit tabblad gebruiken om te controleren welk type zoekopdrachten naar de Search Indexer-service worden verzonden.
 • Indexitemstatistieken. U kunt dit tabblad gebruiken om statistieken over geïndexeerde zoekitems voor elke app op de machine te bekijken.
 • Feedback. Met de File Bug-knop op dit tabblad kunt u bugrapporten over de indexer naar Microsoft sturen.

Hoe de zoekindexering in Windows 10 te repareren

Nu u alles weet over de Microsoft Indexer Diagnostics-tool, kunt u deze gebruiken om problemen met de zoekfunctie van het besturingssysteem op te lossen. Hier zijn verschillende manieren om de tool te gebruiken om de Windows 10-zoekindexering opnieuw op te bouwen.

Start de Search Indexer-service opnieuw

Als Zoeken niet werkt en u de functie niet kunt gebruiken om snel bestanden te vinden, kan het helpen om de service opnieuw op te starten via de Indexer Diagnostics-tool. Hier is hoe:

 • Open het hulpprogramma Indexer Diagnostics.
 • Selecteer het tabblad "Zoeken werkt niet".
 • Klik op de knop Opnieuw opstarten.

Soms is dat alles wat de indexeringsservice nodig heeft om een ​​storing te verhelpen en weer aan het werk te gaan.

Reset de Search Indexer-service

Als opnieuw opstarten niet helpt of als er geen resultaten worden geladen wanneer u de zoekfunctie in Windows gebruikt, moet u de service mogelijk opnieuw instellen via de Indexer Diagnostics-tool.

 • Open het hulpprogramma Indexer Diagnostics.
 • Selecteer het tabblad "Zoeken werkt niet".
 • Klik op de Reset-knop.
 • Voeg het pad van een bestand toe aan de zoekindexering

Als de zoekfunctie goed werkt maar een bepaald bestand eenvoudigweg niet kan oproepen, kan het zijn dat het pad dat naar het bestand leidt, ontbreekt in de zoekindex. Dit kan gebeuren als het bestand zich op het ene opslagvolume bevindt terwijl de zoekindexeerder alleen naar bestanden op een ander volume zoekt.

Om te controleren of dit het geval is, doet u het volgende:

 • Open het hulpprogramma Indexer Diagnostics.
 • Selecteer de optie 'Is mijn bestand geïndexeerd?' tabblad.
 • Klik op de knop Bladeren en navigeer handmatig naar het bestand.
 • Klik op de knop Verifiëren.

De Indexer Diagnostics-tool zal u vertellen of het bestand is geïndexeerd tijdens het zoeken. Als het bestand niet is geïndexeerd, zal de tool u vertellen waarom dit gebeurt, zodat u er iets aan kunt doen.

Als uw bestand niet is geïndexeerd omdat de zoekindexeerder niet elk opslagvolume op een pc met meerdere interne opslag controleert, kunt u dit corrigeren.

Om een ​​pad aan de zoekindexering toe te voegen, doet u het volgende:

 • Open het hulpprogramma Indexer Diagnostics.
 • Selecteer de optie 'Wat wordt er geïndexeerd?' tabblad.
 • Controleer onder uitgesloten paden en voeg het pad naar het opslagvolume toe aan de lijst met opgenomen paden.

Nu kunt u de Microsoft Indexer Diagnostics-tool gebruiken. Op dit punt is de kans kleiner dat u stomverbaasd bent wanneer de zoekfunctie niet meer werkt.