Hoe automatisch muisaanwijzer selecteren in Windows 10 uitschakelen?

Douglas Engelbart luidde een revolutie in de technologie in toen hij begin jaren vijftig de muis uitvond. Dit handige apparaat is handig om opdrachten aan een computer te geven. De muis is al tientallen jaren een onmisbaar hulpmiddel voor miljoenen mensen. Velen kunnen zich de mogelijkheid niet eens voorstellen om een ​​computer zonder computer te gebruiken. Het nut van dit invoerapparaat in ons leven valt niet te ontkennen. Ondanks zijn verbazingwekkende functies en mogelijkheden, kan het echter onvoorziene problemen opleveren die het gebruik van uw muis tot een verontrustende ervaring kunnen maken. Voorbeelden van dergelijke problemen zijn het automatisch selecteren van uw muis of het selecteren van een muisaanwijzer.

Voor het geval u niet weet wat automatisch selecteren betekent, laat het ons dan uitleggen. Als uw muis automatisch selecteert of hover-selecteert, betekent dit dat wanneer uw muisaanwijzer over een bestand of document beweegt, uw muis automatisch het bestand zal openen zonder dat u erop klikt of dat u dat wilt. Dit kan op zijn zachtst gezegd buitengewoon frustrerend zijn. Wanneer een muis items op een systeem opent zonder de opdracht van de gebruiker, kan dit tot veel andere problemen leiden als het niet onmiddellijk wordt verholpen. Natuurlijk is het misschien niet zo erg als je per ongeluk een afbeelding of een Word-document opent, maar stel je voor dat je per ongeluk een kwaadaardige link op internet opent door er met je muis overheen te bewegen. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben. U kunt uw apparaat laten crashen zonder dat u dat van plan bent.

Waarom selecteert een muis automatisch?

Alle Windows-apparaten zijn vooraf ontworpen met een functie voor automatisch selecteren. Hoewel de locatie kan variëren op basis van de versie van de Windows die u gebruikt, doen ze in principe hetzelfde. Deze functie kan om verschillende redenen zonder uw toestemming worden ingeschakeld. Wat de reden ook is, het is belangrijk dat u het uitschakelt, vooral als u de functionaliteit niet zelf hebt ingeschakeld. Wanneer deze functie voor automatisch selecteren is ingeschakeld, zullen gebruikers merken dat ze het probleem met de muisaanwijzer selecteren.

In dit artikel zullen we bekijken hoe u een muisaanwijzer in Windows 10 uitschakelt en stopt met automatisch / zweven selecteren.

Hoe kan ik mijn muis stoppen door automatisch te selecteren

Er zijn verschillende methoden of oplossingen die u kunt gebruiken om de automatische selectiefunctie op uw Windows-apparaat uit te schakelen. Dit kan echter variëren afhankelijk van de versie van Windows die u gebruikt, de configuratie-instellingen van uw apparaat en of het een laptop of een desktop is. In dit artikel bespreken we oplossingen die u kunnen helpen bij het oplossen van het probleem met de muisaanwijzer selecteren als u een Windows 10-gebruiker bent.

Voordat u de onderstaande oplossingen gaat uitproberen, raden we u aan uw stuurprogramma's bij te werken. Verouderde of beschadigde stuurprogramma's kunnen tot veel problemen leiden, waaronder het onbedoeld inschakelen van de automatische muiskeuzefunctie. U kunt de unieke Auslogics Driver Updater-tool uitproberen om beschadigde stuurprogramma's automatisch bij te werken of te repareren. Als deze oplossing niet helpt, kunt u de andere methoden hieronder bekijken om te voorkomen dat een muis selecteert tijdens het zweven. Zorg ervoor dat u elke methode zorgvuldig volgt.

Oplossing 1: controleer op malware in uw systeem

Malware kan veel problemen veroorzaken bij het infecteren van uw systeem. Deze problemen kunnen bestaan ​​uit het veranderen van het gedrag van uw Windows-besturingssysteem en het herprogrammeren van computerfuncties. Soms kan malware zelfs klikken maken die u niet zelf heeft gestart en opdrachten uitvoeren zonder uw toestemming. Wanneer deze zich voordoen, zal uw pc veel veranderingen ondergaan die u in verwarring kunnen brengen, inclusief het zweven van de muis / automatisch selecteren. Daarom raden we u aan een volledige systeemscan uit te voeren met een krachtige anti-malware-engine.

Hoewel er veel beveiligingssoftware van derden beschikbaar is, kunt u gemakkelijk gebruik maken van Windows Defender (ook bekend als Microsoft Defender) - een ingebouwde beveiligingstool die bij uw Windows-apparaat wordt geleverd. Microsoft heeft deze tool door de jaren heen uitstekend verbeterd. Hoewel deze tool je niet alles geeft wat je nodig hebt om je apparaat tegen malware te beschermen, biedt het een sterke basisbescherming en kan het je helpen om snel malware te detecteren en je computer te beschermen. Microsoft Defender kan zelfs concurreren met veel antivirusengines op de markt op het gebied van bruikbaarheid, detectiepercentages en stabiliteit.

Om toegang te krijgen tot uw Windows Defender en te scannen op malware:

 • Ga naar het Windows-zoekvak en typ "Beveiliging" (zonder aanhalingstekens). Selecteer Windows-beveiliging.
 • Klik in het linkerdeelvenster op Virus- en bedreigingsbeveiliging.
 • Ga naar het rechterdeelvenster en kies Scanopties .
 • Wanneer dit wordt geopend, gaat u naar Volledige scan , selecteert u het en klikt u vervolgens op Nu scannen.

Als dit niet werkt en de functie voor automatisch selecteren is nog steeds ingeschakeld, kunt u Auslogics Anti-Malware gebruiken. Deze ultramoderne malwaredetectietool verwijdert uw systeem van alle bedreigingen of verdachte programma's. Omdat het is ontworpen door een gecertificeerde Microsoft Silver Application Developer, kunt u er zeker van zijn dat het de bestaande antivirusengine op uw computer niet zal verstoren.

Oplossing 2: ga naar het gedeelte Toegankelijkheid om de functie Muis automatisch selecteren te herstellen

U kunt dit probleem ook oplossen door Ease of Access te doorlopen. Om dit te doen:

 • Ga naar het Windows-zoekvak en voer "Configuratiescherm" in (zonder aanhalingstekens). Druk op de Enter-toets.
 • Wanneer het Configuratiescherm wordt geopend, gaat u naar Toegankelijkheid en klikt u erop.
 • Ga vanaf hier naar het Toegankelijkheidscentrum. Hierdoor wordt een lijst met opties weergegeven.
 • Scroll naar beneden en ga naar het gedeelte 'De muis gebruiksvriendelijker maken'.
 • Zoek naar 'Maak het gemakkelijker om vensters te beheren'
 • Haal het vinkje weg naast de optie 'Een venster activeren door er met de muis overheen te bewegen'.
 • Klik op de knop Toepassen gevolgd door de knop OK om uw selectie te bevestigen.

Oplossing 3: tikken op een touchpad uitschakelen (alleen voor laptops)

Een van de redenen waarom u het probleem met het automatisch selecteren van de muis kunt tegenkomen, is vanwege uw touchpad. Als uw touchpad defect raakt, kan het selecties maken en opdrachten uitvoeren zonder uw toestemming. Dit kan gebeuren wanneer u de muisaanwijzer op een bestand of map probeert te plaatsen. U kunt voorkomen dat uw touchpad acties op uw laptop uitvoert door het tikken op het touchpad uit of uit te schakelen. Om dit te behalen:

 • Ga naar Start en klik er met de rechtermuisknop op. Hierdoor wordt een lijst met opties weergegeven.
 • Ga vanaf hier naar Instellingen en klik erop.
 • Kies Apparaten in het volgende venster dat wordt geopend en klik vervolgens op
 • Blader door de weergegeven opties en kies Extra muisopties.

Deze volgende stap kan variëren afhankelijk van uw laptopmodel:

 • Wanneer het venster Extra muisopties wordt geopend, gaat u naar Muiseigenschappen en opent u
 • Zoek op dit punt naar de functie Tikken en schakel deze uit.

Als deze oplossing het probleem met de muisaanwijzer selecteren niet oplost, ga dan naar de volgende oplossing hieronder.

Oplossing 4: installeer muis- en touchpad-stuurprogramma's opnieuw

Stuurprogramma's zijn hulpmiddelen die ervoor zorgen dat uw apparaat soepel werkt. Wanneer stuurprogramma's verouderd, defect of onbedoeld verwijderd of geïnstalleerd zijn, kan dit tot een aantal problemen leiden. Sommige van deze problemen kunnen ervoor zorgen dat uw muis of touchpad zich misdraagt ​​en abnormaal functioneert. Het probleem met de muisaanwijzer selecteren waarmee u wordt geconfronteerd, kan het gevolg zijn van beschadigde of kapotte Windows-muisstuurprogramma's. Daarom raden we u aan om uw muisstuurprogramma's opnieuw te installeren.

Volg de onderstaande stappen om beschadigde of ontbrekende stuurprogramma's opnieuw op uw computer te installeren. Als u een laptop gebruikt, moet u ook uw touchpad-stuurprogramma's opnieuw installeren.

 • Ga naar de Start-knop en klik er met de rechtermuisknop op. Scroll naar Apparaatbeheer en open het.
 • Klik op de optie 'Muizen en andere aanwijsapparaten' om deze sectie uit te vouwen.
 • Ga vanuit de weergegeven opties naar Muisstuurprogramma en klik er met de rechtermuisknop op voor meer opties.
 • Selecteer het apparaat verwijderen
 • Er verschijnt een bevestigingsvenster. Klik op Verwijderen om het proces te bevestigen.

Opmerking : als u de bovenstaande stappen volgt, worden de stuurprogramma's niet opnieuw geïnstalleerd. Om dit te bereiken en Windows toe te staan ​​de verwijderde stuurprogramma's automatisch opnieuw te installeren, moet u Windows handmatig opnieuw opstarten. Vergeet bovendien niet om de bovenstaande stappen te herhalen voor touchpad-stuurprogramma's als u een laptopgebruiker bent.

Oplossing 5: los de fout automatisch op

Waarom al die stress doorstaan ​​als u deze fout automatisch kunt oplossen? Daarom heeft het Auslogics-team een ​​tool bedacht waarmee u dit met slechts een paar klikken kunt bereiken. Auslogics Driver Updater is gebruiksvriendelijk en uiterst efficiënt en kan kapotte of ontbrekende stuurprogramma's automatisch herstellen. U hoeft geen handmatige reparaties uit te voeren en geen onnodige stress.

Driver Updater is getest en goedgekeurd door een team van professionals en is een veilige, intuïtieve en snelwerkende tool die uw systeem scant op verouderde, ontbrekende of defecte stuurprogramma's. Het geeft u een rapport over datgene wat storingen in uw pc veroorzaakt en herstelt vervolgens uw stuurprogramma's naar de nieuwste, door de fabrikant aanbevolen versies. Bovendien kunt u deze tool gratis uitproberen!

Een van de vele voordelen van het gebruik van deze tool is dat het ervoor zorgt dat alle stuurprogramma's worden bijgewerkt naar officiële versies die compatibel zijn met uw apparaat en besturingssysteem. Het maakt zelfs een back-up van uw stuurprogramma's voordat u stuurprogramma's repareert of updates uitvoert. Op deze manier kunt u altijd terugkeren naar uw vorige driverversie als u dat wilt (of als de update u niet bevalt).

Conclusie

We hopen dat dit artikel nuttig is geweest en dat het u heeft geholpen bij het oplossen van dit probleem. Het selecteren van muisaanwijzer / automatisch probleem kan erg frustrerend zijn, omdat het het gebruik en plezier van uw pc kan bemoeilijken. Als u problemen ondervindt met automatisch selecteren met uw muis of touchpad, kunt u dit eenvoudig verhelpen door de oplossingen in dit artikel zorgvuldig te volgen.

Houd er rekening mee dat verouderde, defecte of ontbrekende stuurprogramma's enkele veelvoorkomende redenen zijn waarom deze storing kan optreden. Herstel daarom uw stuurprogramma's met slechts een klik op de knop met behulp van de Auslogics Driver Updater. Door een geautomatiseerd hulpmiddel te gebruiken dat wereldwijd is getest en goedgekeurd, hoeft u zich geen zorgen te maken dat u het fout doet of iets anders op uw computer beschadigt terwijl u dit probleem probeert op te lossen. Deze tool zorgt voor alles en laat uw pc weer als nieuw functioneren.

Als u extra feedback of suggesties heeft waarvan u ons wilt laten weten, kunt u de commentaarsectie hieronder gebruiken. We horen graag van je.