Hoe de Windows-toets op elke Windows-computer uitschakelen?

U vindt het - net als veel andere gebruikers - misschien vervelend als u op de Windows-knop op uw toetsenbord drukt en het Windows-startscherm verschijnt. In sommige scenario's zorgt die actie ervoor dat je op volledig scherm uit een game wordt gegooid. In dat geval bent u misschien op zoek naar alle manieren om de Windows-sleutel in Windows 10 uit te schakelen - en ook om goede redenen.

Is er een manier om de Windows-sleutel uit te schakelen?

Ja, er is een manier. In feite zijn er verschillende manieren of procedures waarmee u de Windows-toets op uw computer kunt uitschakelen. De eenvoudigste methode vereist dat u het gratis PowerToys-hulpprogramma van Microsoft gebruikt. Met deze applicatie kunt u elke toets opnieuw toewijzen aan een specifieke functie.

We zullen u eerst laten zien hoe u de PowerToys-app gebruikt om de Windows-toets op uw computer uit te schakelen. We zijn ook van plan andere procedures te beschrijven die worden gebruikt om te voorkomen dat de Windows-toets werkt op elk toetsenbord voor een Windows 10-machine.

Hoe de Windows-toets op een pc uit te schakelen

We raden ten zeerste de eerste methode aan om de Windows-knop uit te schakelen, aangezien dit de gemakkelijkste is. Als het niet lukt of als het in uw geval niet van toepassing is, bent u vrij om over te stappen op andere procedures.

 1. Schakel de Windows-knop uit via PowerToys:

Het hulpprogramma PowerToys geeft u de mogelijkheid om toetsen aan specifieke functies toe te wijzen. Om de Windows-toets op uw toetsenbord uit te schakelen, hoeft u daarom alleen maar de Windows-toets toe te wijzen aan Ongedefinieerd. Op deze manier gebeurt er met de nieuwe instelling niets als u op de Windows-toets drukt.

Deze instructies omvatten alles:

 • Allereerst moet u PowerToys van Microsoft aanschaffen - als u het hulpprogramma nog niet op uw computer hebt geïnstalleerd.

PowerToys is de app die het resultaat is van een gratis, open-sourceproject dat veel krachtige functies en handige functionaliteiten toevoegt aan het Windows-besturingssysteem. Als u het meeste uit Windows wilt halen - vooral als ervaren gebruiker - dan heeft u PowerToys op uw computer nodig. Je kunt de app downloaden van GitHub.

 • Nu moet u het hulpprogramma PowerToys openen.
 • Vanuit de opties aan de zijkant (aan de linkerkant van het PowerToys-venster) moet je op Keyboard Manager klikken.
 • Klik op de schakelaar voor Enable Keyboard Manager om deze in te stellen op Aan - als deze parameter momenteel is ingesteld op Uit.
 • Klik op Een toets opnieuw toewijzen (onder het gedeelte Toetsenbord opnieuw toewijzen).

U wordt doorverwezen naar het scherm Toetsenborden opnieuw toewijzen.

 • Nu moet u op het pictogram Toevoegen (+ teken) klikken.

PowerToys zal u nu vragen om een ​​mappingdefinitie toe te voegen. Normaal gesproken hoeft u, om een ​​sleuteltoewijzing te wijzigen, gewoon de sleutel te selecteren (waarvoor u dingen wilt wijzigen) en vervolgens in de rechterkolom te definiëren wat u nu wilt dat de sleutel doet.

 • Klik nu op het vervolgkeuzemenu onder Sleutel (aan de linkerkant van het PowerToys-venster).

De lijst met beschikbare sleutels wordt nu weergegeven.

 • Kies winnen.

U heeft zojuist de Windows-toets (Win) geselecteerd. Nu moet u doorgaan met het definiëren van een nieuwe functie ervoor.

 • Klik hier op het vervolgkeuzemenu onder Mapped to (aan de rechterkant van het PowerToys-venster).

De lijst met beschikbare functies wordt nu weergegeven.

 • Kies Ongedefinieerd.

U hebt nu Undefined gespecificeerd als de functie voor Win (de Windows-toets).

 • Ten slotte moet u op de knop OK klikken.

Uw computer zal waarschijnlijk een prompt weergeven waarin u wordt gewaarschuwd dat u de Win (Windows-toets) niet langer kunt gebruiken omdat deze nu niet meer is toegewezen.

 • Klik op de knop Toch doorgaan.

Als je alles correct hebt gedaan, zou je Windows-sleutel nu moeten zijn uitgeschakeld. U hoeft zich er geen zorgen over te maken, want de wijzigingen die u in PowerToys hebt aangebracht (om een ​​nieuwe configuratie te definiëren) zijn opgeslagen en dat blijft zo.

 • U bent nu vrij om de PowerToys-app te sluiten. U kunt uw computer gebruiken zoals u gewoonlijk doet.

Als u later van gedachten verandert over uw beslissing om de Windows-toets uit te schakelen, kunt u de aangebrachte wijzigingen eenvoudig ongedaan maken om deze uit te schakelen. Dit zijn de relevante stappen:

 • Eerst moet u het hulpprogramma PowerToys openen.
 • Ga naar het menu Toetsenbordbeheer.
 • Klik op Een sleutel opnieuw toewijzen.
 • Nu moet u de Win à Undefined-mapping lokaliseren (die u in de eerste plaats gebruikte om de Windows-sleutel uit te schakelen).
 • Verwijder de toewijzing (door op het prullenbakpictogram te klikken).
 • Als er een venster verschijnt, moet u op OK klikken om het te sluiten.

De Windows-knop op het toetsenbord van uw pc zou nu normaal moeten werken.

 1. Schakel de Windows-knop uit via het register:

Hier, om de Windows-knop uit te schakelen, zullen we u door een procedure leiden om in die zin wijzigingen in het register aan te brengen. We moeten u echter waarschuwen dat bewerkingstaken die in het register worden uitgevoerd, riskant kunnen zijn.

Als u fouten maakt terwijl u aan het register werkt - wat ertoe kan leiden dat het register van uw computer beschadigd raakt - kan uw pc weigeren of niet opstarten - en moet u mogelijk Windows 10 opnieuw installeren en enkele gegevens verliezen. Om deze reden wilt u misschien een back-up maken van het register van uw machine in de huidige staat. Als u zich na het werken aan het register realiseert dat er iets mis is gegaan, kunt u dit eenvoudig herstellen met behulp van het registerback-upbestand.

Dit zijn in ieder geval de instructies die u moet volgen om aan het register te werken om de Windows-sleutel uit te schakelen:

 • Eerst moet u naar het Windows-scherm gaan. Druk op de Windows-knop op het toetsenbord van uw pc, of u kunt op het Windows-pictogram op uw beeldscherm klikken.
 • Typ Regedit in het zoekvak dat verschijnt op het moment dat u iets begint te typen.
 • Zodra de Register-editor (app) verschijnt als het primaire item in de resultatenlijst, moet u erop klikken om de applicatie te openen.
 • Als uw systeem een ​​UAC-prompt (User Account Control) oproept om bevestiging te krijgen, moet u op de knop Ja klikken om de zaken te bevestigen.
 • Ervan uitgaande dat u zich nu in het Register-editorvenster bevindt, moet u naar de linkerbovenhoek kijken en vervolgens op Computer klikken (om de inhoud ervan uit te vouwen).
 • Nu moet u door de mappen op dit pad navigeren: HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer
 • Hier moet u op de Explorer-toets klikken om deze gemarkeerd te krijgen. Klik er met de rechtermuisknop op om het optiemenu te zien.
 • Klik op Nieuw om een ​​lijst te zien. Kies DWORD-waarde (32-bits).
 • Vul het vak voor naam in met NoWinKeys en klik vervolgens op de knop OK om de nieuwe waarde op te slaan.
 • Nu moet u dubbelklikken op het item NoWinKeys (de waarde die u zojuist hebt gemaakt).

Uw computer zal het venster DWORD (32-bits) waarde bewerken voor de geselecteerde NoWinKeys openen.

 • Hier moet u alles verwijderen wat u in het vak voor Waardegegevens vindt en vervolgens 1 plaatsen
 • Nu moet u op de OK-knop klikken om de wijzigingen op te slaan en het venster te sluiten.
 • Sluit de Register-editor-applicatie.
 • Nu moet u andere programma's sluiten (als ze open zijn) en vervolgens uw pc opnieuw opstarten.

De herstart is de laatste stap die ervoor zorgt dat Windows rekening houdt met de wijzigingen die in het register zijn aangebracht.

Als u de juiste wijzigingen in het register hebt aangebracht (op basis van de instructies die we hebben verstrekt), zal uw Windows-sleutel na de aanbevolen herstart niet meer werken.

Als u later van gedachten verandert over de Windows-sleutel - als u wilt dat de Windows-sleutel weer werkt - hoeft u alleen maar het effect ongedaan te maken van de wijzigingen die u in het register hebt aangebracht. Om de Windows-toets weer in te schakelen, moet u dit doen:

Doorloop de bovenstaande stappen, open de Register-editor, navigeer door de juiste mappen om naar uw bestemming te gaan, zoek de NoWinKeys , dubbelklik erop om het eigenschappenvenster te zien, verwijder alles wat u vindt in het vak voor Waardegegevens en vervolgens plaats daar 0 , of je kunt gewoon de NoWinkeys verwijderen (om hetzelfde resultaat te krijgen). Ook hier moet u uw pc opnieuw opstarten om dingen af ​​te ronden.

 1. Schakel de Windows-sleutel uit via Groepsbeleid:

Het groepsbeleid is toegankelijk voor gebruikers met computers waarop de Pro-, Enterprise- of Education-versie van Windows 10 wordt uitgevoerd - en de methode die we gaan beschrijven, is alleen van toepassing op die personen.

Als u Windows 10 Home op uw apparaat hebt geïnstalleerd, kunt u de Windows-knop niet via de procedure hier uitschakelen - omdat uw computer in de eerste plaats het Groepsbeleid mist.

Dit zijn de instructies die u moet volgen om de Windows-sleutel uit te schakelen via Groepsbeleid:

 • Eerst moet u naar het Windows-startscherm gaan. U kunt hier (voorlopig) de Windows-knop gebruiken.
 • Nu moet u Groepsbeleid typen in het tekstvak dat wordt weergegeven op het moment dat u iets begint te typen.
 • Zodra Groepsbeleid bewerken (Configuratiescherm) verschijnt als het primaire item in de resultatenlijst, moet u erop klikken om de benodigde app te starten.
 • Ervan uitgaande dat het Local Group Policy Editor-venster nu op uw scherm staat, moet u naar de linkerbovenhoek kijken en vervolgens op Local Computer Policy klikken (om de inhoud ervan te zien).
 • Op dit punt moet u door de mappen op deze lijst navigeren:

Gebruikersconfiguratie \ Beheersjablonen \ Windows-componenten \ Bestandsverkenner

 • Hier, ervan uitgaande dat u zich in Bestandsverkenner bevindt, moet u naar de rechterkant van het app-venster kijken (om de inhoud van Bestandsverkenner te zien).
 • Nu moet u de lijst met configuratie-instellingen doorlopen. Naar beneden scrollen. Zoek Windows Key-sneltoetsen uitschakelen en dubbelklik erop.

Uw systeem zal nu het venster Windows Key-sneltoetsen uitschakelen openen .

 • Klik op Ingeschakeld (het keuzerondje) om deze parameter te selecteren.
 • Nu moet u op OK klikken om de nieuwe configuratie op te slaan voor Windows Key-sneltoetsen uitschakelen .
 • Sluit de Local Group Policy Editor-app.
 • Nu moet u uw computer opnieuw opstarten.

Windows neemt gegarandeerd pas kennis van de wijzigingen die in het groepsbeleid zijn aangebracht na een herstart.

Als je alles correct hebt gedaan - om een ​​nieuwe configuratie voor het juiste beleid in Groepsbeleid te definiëren - dan zou de Windows-toets nu moeten worden uitgeschakeld.

Als u ooit besluit om de Windows-knop terug te halen (om deze weer bruikbaar te maken), dan moet u de wijzigingen die u in de configuratie voor het sneltoetsbeleid voor Windows-toetsen uitschakelen in Groepsbeleid op deze manier ongedaan maken:

Doorloop dezelfde stappen hierboven, open de Editor voor lokaal groepsbeleid, navigeer door de juiste mappen, zoek het sneltoetsbeleid voor Windows-sleutels uitschakelen , open het configuratievenster, selecteer Uitgeschakeld of Niet geconfigureerd en klik vervolgens op de knop OK om op te slaan jouw werk. Vervolgens moet u de Groepsbeleid-app sluiten en (eindelijk) uw pc opnieuw opstarten zodat Windows kennis kan nemen van de wijzigingen.

TIP:

<

Als je veel games speelt - wat misschien een verklaring is voor je beslissing om de Windows-toets uit te schakelen - dan ben je wellicht geïnteresseerd in een app als Auslogics Driver Updater. Als gamer heb je de componenten van je machine nodig om op het hoogste niveau te werken, dus je computer moet daarvoor uitstekende stuurprogramma's gebruiken. Welnu, het aanbevolen hulpprogramma helpt u bij het verkrijgen van de nieuwste stabiele stuurprogramma's voor alle apparaten op uw pc.