Is wmpnscfg.exe veilig en hoe los ik problemen met wmpnscfg.exe op?

Wanneer u begint te merken dat uw pc langzamer presteert dan normaal, kunt u instinctief Taakbeheer openen om te zien wat zoveel systeemgeheugen verbruikt. Het is mogelijk dat u Wmpnscfg.exe ziet en u afvraagt ​​of het veilig is. Welnu, u moet weten dat het een essentieel Windows Media Player-proces is. Dit uitvoerbare bestand kan echter worden aangetast en door hackers worden gebruikt om malware op een apparaat te verspreiden.

Het is waar dat het foutbericht dat is gekoppeld aan Wmpnscfg.exe geen hoog CPU-gebruik illustreert. Het kan echter zijn dat het opnieuw verschijnt wanneer u de fouttekst probeert te sluiten. Uitvoerbare bestanden zoals deze bevatten essentiële informatie die ontwikkelaars hebben verstrekt voor het openen van een programma. Het zijn cruciale Windows-componenten en het besturingssysteem zal niet goed functioneren zonder hen.

Tegenwoordig maken mensen die virussen ontwikkelen gebruik van deze functie om malware naar computers te sturen. Aangezien de fout Wmpnscfg.exe de prestaties van uw pc merkbaar beïnvloedt, moet u deze onmiddellijk herstellen.

Maak je geen zorgen als je hetzelfde probleem deelt. In dit bericht gaan we je leren hoe je Wmpnscfg.exe-problemen op Windows 10 kunt oplossen. Bovendien zullen we je een achtergrond van het probleem geven. Op deze manier kunt u voorkomen dat het terugkomt.

Wat is Wmpnscfg.exe?

Als een nieuw mediabestand wordt geopend over een heel netwerk terwijl Windows Media Player wordt uitgevoerd, gebruikt Wmpnscfg.exe het systeemvak om een ​​melding naar de gebruiker te sturen. Als u op die melding klikt, wordt uw systeem geïnstrueerd om Windows Media Player opnieuw te starten en wordt gevraagd om dat specifieke bestand te delen. Het is essentieel om te weten dat de primaire functie van Wmpnscfg.exe is om Media Player Network Sharing mogelijk te maken. In feite kunt u hiermee een mediabestand van uw computer delen met een netwerk van derden, zoals Xbox 360.

Zoals we al zeiden, kan dit proces in gevaar komen. Virusontwikkelaars kunnen malware verhullen onder de naam van geldige uitvoerbare bestanden zoals Wmpnscfg.exe. Meestal worden ze verspreid over onbetrouwbare websites en spam-e-mails. Zodra u op de link klikt, kan malware zijn weg vinden naar uw computer, waardoor uw systeem onstabiel wordt. Voordat u een uitvoerbaar bestand downloadt, raden we u daarom aan het te scannen met een krachtig antivirusprogramma zoals Auslogics Anti-Malware.

Wat veroorzaakt de fout Wmpnscfg.exe in Windows 10?

Afgezien van een malwareaanval, zijn er nog andere redenen waarom de fout Wmpnscfg.exe optreedt. Hier zijn enkele van de gebeurtenissen die het probleem hebben veroorzaakt:

 • De registersleutels die zijn gekoppeld aan Wmpnscfg.exe of MSDN Disc 3715 zijn beschadigd.
 • U hebt een soortgelijk programma geïnstalleerd met een proces dat mogelijk conflicteert met Wmpnscfg.exe.
 • U hebt onbewust Wmpnscfg.exe en andere uitvoerbare bestanden gewist.
 • Het programma dat u onlangs hebt geïnstalleerd, heeft uitvoerbare bestanden zoals Wmpnscfg.exe verwijderd.
 • U kon de componenten en referentiebestanden van Windows-updates niet succesvol downloaden.
 • Het verwijderen van een programmabestand is geforceerd geannuleerd.

Hier zijn enkele van de foutmeldingen die bij Wmpnscfg.exe horen:

 • Wmpnscfg.exe is geen geldige Win32-toepassing.
 • Toepassingsfout met Wmpnscfg.exe.
 • Wmpnscfg.exe kan niet worden gevonden.
 • Windows kan niet worden gestart - EXE.
 • Fout bij starten van programma: Wmpnscfg.exe.
 • Locatie van defect bestand: Wmpnscfg.exe.
 • Wmpnscfg.exe is niet actief.
 • Het bestand "Wmpnscfg.exe" ontbreekt of is corrupt.
 • Wmpnscfg.exe is mislukt.

Hoe weet u of een EXE-bestand is vermomd als malware?

Alleen al door naar een uitvoerbaar bestand te kijken, kunt u niet zien of het vermomde malware of een geldig Windows-proces is. Er is echter een snelle manier om erachter te komen:

 1. Druk op uw toetsenbord op Ctrl + Shift + Esc. Als u dit doet, wordt Taakbeheer gestart.
 2. Ga nu naar het tabblad Processen.
 3. Klik met de rechtermuisknop op Wmpnscfg.exe en kies Bestandslocatie openen uit de opties.

File Explorer zou je naar dit pad moeten leiden: C: \ Windows \ System32. Als dit het geval is, hoeft u zich nergens zorgen over te maken, want het EXE-bestand is een legitiem Windows-onderdeel. Als u echter een andere bestandslocatie ziet, betekent dit dat het uitvoerbare bestand vermomde malware is.

Meerdere instanties van Wmpnscfg.exe repareren die mijn pc vertragen

Zoals we al zeiden, kan Wmpnscfg.exe de prestaties van uw pc beïnvloeden. Het is dus essentieel dat u het onmiddellijk repareert. We hebben een lijst met oplossingen samengesteld die u zullen leren hoe u problemen met Wmpnscfg.exe in Windows 10 kunt oplossen. Werk de methoden af ​​totdat u degene ontdekt die u zal helpen het probleem permanent op te lossen.

Oplossing 1: het proces beëindigen via Taakbeheer

Houd er rekening mee dat de eerste oplossing die we bieden slechts een tijdelijke oplossing is. Bovendien zal het niet voorkomen dat het probleem Wmpnscfg.exe terugkeert. Als u echter dringende dingen te doen heeft en de fout onmiddellijk moet verhelpen, is dit voldoende. Hier zijn de stappen.

 1. Start Taakbeheer door op Ctrl + Shift + Esc op uw toetsenbord te drukken.
 2. Zodra Taakbeheer is geopend, klikt u op Meer details.
 3. Ga naar het tabblad Details.
 4. Selecteer Wmpnscfg.exe en klik op de knop Taak beëindigen.

Oplossing 2: een volledige virusscan uitvoeren

Windows 10 heeft een ingebouwde beveiligingstool die u kunt gebruiken om uw apparaat te beschermen tegen veelvoorkomende virussen en malware. U kunt dit programma ook gebruiken om de Wmpnscfg.exe-fout te verwijderen. Volg gewoon de onderstaande instructies:

 1. Klik op het zoekpictogram op uw taakbalk.
 2. Typ "Windows Defender Security Center" (zonder aanhalingstekens).
 3. Klik op Windows Defender-beveiligingscentrum in de resultaten.
 4. Ga naar het linkerdeelvenster en selecteer Virus- en bedreigingsbeveiliging.
 5. Klik op de link 'Een nieuwe geavanceerde scan uitvoeren'.
 6. Selecteer Volledige scan op de nieuwe pagina.
 7. Klik op Nu scannen.

Houd er rekening mee dat het proces even kan duren. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds mogelijk dat Windows Defender bedreigingen over het hoofd ziet, vooral wanneer ze ingewikkelder zijn ontwikkeld. Daarom raden we aan nog een volledige scan uit te voeren met Auslogics Anti-Malware. Dit beveiligingsprogramma kan bedreigingen detecteren die uw belangrijkste antivirusprogramma mogelijk mist. Het kan malware detecteren, hoe discreet het ook op de achtergrond draait. Bovendien is Auslogics Anti-Malware zo ontworpen dat het niet conflicteert met Windows Defender.

Oplossing 3: de service voor netwerk delen uitschakelen voor Windows Media Player

Aangezien Wmpnscfg.exe is gekoppeld aan Windows Media Player, kan het uitschakelen van de service Network Sharing van het programma u helpen om de fout te verhelpen. Volg deze stappen:

 1. Druk op Windows-toets + R op uw toetsenbord om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.
 2. Zodra het dialoogvenster Uitvoeren is geopend, typt u "services.msc" (zonder aanhalingstekens) en klikt u op OK.
 3. Nu moet u de Windows Media Player Network Sharing Service vinden in het venster Services. Scroll naar beneden totdat u het vindt.
 4. Dubbelklik op de Windows Media Player Network Sharing Service.
 5. Zorg ervoor dat u zich op het tabblad Algemeen bevindt.
 6. Klik op de vervolgkeuzelijst naast Opstarttype.
 7. Selecteer Uitgeschakeld uit de opties.
 8. Klik op Toepassen en OK om door te gaan.

Oplossing 4: de systeembestandscontrole uitvoeren

De systeembestandscontrole (SFC) is een Windows-hulpprogramma waarmee u beschadigde, beschadigde of ontbrekende systeembestanden kunt identificeren en repareren. Om de Wmpnscfg.exe-fout op te lossen, kunt u proberen een SFC-scan uit te voeren. Hier zijn de stappen:

 1. Druk op uw toetsenbord op Windows-toets + S.
 2. Typ "Command Prompt" (zonder aanhalingstekens) en klik met de rechtermuisknop op Command Prompt in de resultaten.
 3. Selecteer Uitvoeren als beheerder uit de opties.
 4. Typ nu "sfc / scannow" (zonder aanhalingstekens) en druk op Enter.

De systeembestandscontrole heeft een paar minuten nodig om beschadigde systeembestanden te identificeren en te repareren. Zorg ervoor dat u het proces niet verstoort.

We zijn er zeker van dat er meer methoden zijn om de Wmpnscfg.exe-fout op te lossen.

Als je er een kent, aarzel dan niet om deze in de reacties hieronder te delen!