Hoe dual-boot Windows 7 en Windows 10 Preview-builds te maken?

Als je lid bent van het Windows Insider-programma, heb je het voorrecht om vroege preview-builds van Windows 10 uit te proberen. Door deel te nemen aan dit programma kun je aanstaande wijzigingen en functies testen voordat ze worden vrijgegeven aan het grote publiek. Omdat u echter in feite onafgemaakte software gebruikt, is het mogelijk dat u verschillende problemen tegenkomt.

U kunt bepaalde problemen tegenkomen, waaronder:

 • Een mislukte upgrade die uw huidige systeemconfiguratie kan verpesten
 • Bugs die uw programma's en applicaties kunnen beïnvloeden
 • Onderontwikkelde functies die mogelijk niet correct werken

Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om een ​​reservecomputer te gebruiken om de preview-builds van Windows 10 te testen. Als je er echter geen hebt, kun je Win 7 upgraden naar dual-boot Win 10. Het belangrijkste voordeel van de dual-boot-setup is het stelt u in staat om twee verschillende besturingssystemen op één pc te draaien. Bovendien hebben de systemen geen invloed op elkaars installatieconfiguratie. Dit betekent ook dat zelfs als een programma niet compatibel is met een van de systemen, het nog steeds op uw computer kan draaien. Aangezien u een virtualisatie-oplossing zou gebruiken, zijn er geen hardwarebeperkingen.

In dit artikel zullen we u leren hoe u Windows 7 en 10 dual-boot kunt, waarbij we u zorgvuldig door de stappen leiden. Door onze instructies te volgen, kunt u de testversie van Windows 10 uitvoeren zonder uw Windows 7-systeem te verpesten.

Voor iets anders…

Zoals we al zeiden, kunt u de preview-build van Windows 10 alleen proberen als u lid bent van het Insider-programma van Microsoft. Dus het eerste dat u hoeft te doen, is lid worden van dat programma om het ISO-bestand van de preview-build te downloaden. Zorg ervoor dat u de versie kiest die compatibel is met uw processor (32-bits of 64-bits). U moet ook een opstartbare USB-flashdrive of dvd maken.

Vergeet niet om een ​​back-up te maken voordat u verder gaat. Dit zou geen ingewikkelde procedure moeten zijn en het zorgt ervoor dat u een vangnet heeft voor het geval er iets misgaat. U kunt het installatieproces ook soepeler maken door uw stuurprogramma's bij te werken. U kunt dit handmatig doen, maar we raden u aan het proces te automatiseren met Auslogics Driver Updater. Met één klik op de knop kunt u al uw stuurprogramma's bijwerken naar de nieuwste door de fabrikant aanbevolen versies.

U kunt al uw stuurprogramma's met slechts één klik bijwerken

Hoe dual-boot Windows 7 en 10?

Als je Win 7 wilt upgraden naar dual-boot Win 10, moet je drie fasen doorlopen:

 • Een nieuwe partitie aanmaken
 • De opstartprioriteit wijzigen
 • Windows 10 Preview-build installeren

Volg zorgvuldig onze instructies hieronder om Windows 7 en Windows 10 Preview op uw computer te gebruiken. Het is vermeldenswaard dat sommige stappen lastig kunnen zijn. Zorg er dus voor dat u ze zorgvuldig leest en opvolgt.

Fase 1: een nieuwe partitie aanmaken

Voordat u Windows 10 Preview-build kunt installeren, moet u een nieuwe partitie maken. Nadat u uw opstartbare USB-flashdrive hebt gemaakt, hoeft u alleen maar de onderstaande stappen te volgen:

 1. Druk op uw toetsenbord op Windows-toets + R. Dit zou het dialoogvenster Uitvoeren moeten openen.
 2. Typ "diskmgmt.msc" (zonder aanhalingstekens) en druk op Enter.
 3. Zodra Schijfbeheer is voltooid, verkleint u een partitie op de harde schijf. U moet degene zoeken die meer vrije ruimte bevat. Klik met de rechtermuisknop op de partitie en selecteer Volume verkleinen in het menu.
 4. Ga naar het gedeelte 'Voer de hoeveelheid ruimte in die moet worden verkleind in MB' en typ vervolgens de gewenste grootte voor de nieuwe partitie.
 5. Zorg ervoor dat u de grootte van de nieuwe partitie noteert. Je hebt het tijdens het proces nodig.
 6. Druk op de knop Verkleinen.Verklein een partitie naar dual-boot Windows 7 en 10
 7. Klik met de rechtermuisknop op het gedeelte 'Niet-toegewezen ruimte' en selecteer vervolgens Nieuw eenvoudig volume.
 8. Gebruik een NTFS-bestandssysteem om een ​​nieuwe partitie te maken.
 9. Nadat u het proces hebt voltooid, sluit u Schijfbeheer af en start u uw computer opnieuw op.

Fase 2: de opstartprioriteit wijzigen

 1. Start je computer opnieuw op.
 2. Terwijl uw pc opstart, houdt u de Delete-, Esc- of een van de F-toetsen ingedrukt om het BIOS te openen.

Opmerking: Als u de juiste sleutel niet kunt bepalen, raadpleegt u gewoon de handleiding van uw moederbord.

 1. Zodra u zich in het BIOS bevindt, stelt u uw opstartbare USB-drive of dvd in als het eerste opstartapparaat. Volg hiervoor de instructies in uw moederbordhandleiding.
 2. Zorg ervoor dat u de zojuist aangebrachte wijzigingen opslaat.

Fase 3: Windows 10 Preview-build installeren

 1. Plaats uw Windows 10-dvd of opstartbare USB-flashdrive in uw computer.
 2. U ziet een bericht met de tekst: "Druk op een willekeurige toets om op te starten vanaf een USB." Start het opstartproces door op een willekeurige toets te drukken.
 3. Klik op Volgende en selecteer vervolgens Nu installeren.
 4. Volg de instructies op het scherm. U ziet een venster met het bericht "Welk type installatie wilt u?" Selecteer 'Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd)'.
 5. Deze stap is een beetje ingewikkeld. Zorg er dus voor dat u de instructies zorgvuldig volgt. Gebruik het hulpprogramma Schijfbeheer om het station te selecteren dat u hebt gemaakt. Let op: stations zijn niet gemarkeerd met letters. U moet dus heel voorzichtig zijn om te voorkomen dat u uw Windows 7 overschrijft. U kunt bepalen wat de recentelijk gemaakte partitie is door de grootte te controleren. Uw nieuw gemaakte partitie bevat geen bestanden. Het zou dus dezelfde hoeveelheid totale ruimte en vrije ruimte hebben.
 6. Nadat u de partitie heeft geselecteerd, klikt u op Volgende om het installatieproces te starten.
 7. Nadat u het installatieproces hebt voltooid, heeft u nu de mogelijkheid om te kiezen tussen Windows 7 en Windows 10 Preview wanneer u uw computer opstart.

Wil je meer tips krijgen over dual-boot setups?

We horen graag uw mening in de onderstaande opmerkingen!