Is het schadelijk om uw laptop ingeschakeld te laten?

'Je wordt voor altijd verantwoordelijk voor wat je hebt getemd'

Antoine de Saint-Exupery

Goed voor je computer zorgen is geen rocket science - het is een kunst. En het is ook een plicht, wat betekent dat we onze verplichtingen moeten nakomen.

Het probleem is dat bepaalde computerpraktijken nog steeds veel discussie uitlokken en de zaden van vijandschap zaaien.

Die kwesties kunnen als volgt worden geformuleerd:

 • Is het veilig om uw pc 24/7 aan te laten staan?
 • Kan de batterij beschadigd raken als u uw 100% opgeladen laptop aangesloten laat?

Deze vragen zijn eigenlijk grote twistpunten waar sommige gebruikers zelfs hun tanden bij kunnen breken.

Dus de gevechtslijnen zijn getekend - het is tijd om de juiste antwoorden te vinden.

Pc 24/7 actief

Tegenwoordig is het idee om je computer altijd aan te hebben behoorlijk populair: het leven is te kort om je tijd te verspillen aan langzame startups, toch?

Desalniettemin is er nog steeds veel onenigheid over de vraag of u uw pc aan moet laten of uit moet zetten terwijl u weg bent.

Dus waarom lijkt het een goed idee om uw computer de hele tijd aan de gang te houden?

Omdat het handig is:

Uw pc is altijd klaar voor gebruik en is gemakkelijk toegankelijk:

 1. Ten eerste, hoewel moderne computers de neiging hebben om snel op te starten, duurt het voor sommige oldtimers een eeuwigheid om te starten.
 2. Ten tweede kan het navigeren door pre-desktopschermen nogal vervelend lijken.
 3. Ten derde kunt u op afstand toegang krijgen tot uw pc of deze als server gebruiken.

Die klinken als redelijk goede redenen, nietwaar?

Uw computer kan worden bijgewerkt en / of gescand terwijl u weg bent.

Het is best handig om uw beveiligingsoplossing, of het nu een antivirusprogramma van een derde partij is of de goede oude Windows Defender , 's nachts systeemscans uit te laten voeren. U kunt de beveiliging van uw computer ook versterken door een speciale antimalwaretool te gebruiken, bijvoorbeeld Auslogics Anti-Malware.

En waarom plant u uw computer niet om te updaten terwijl u weg bent? Ga gewoon naar:

 1. Start -> Instellingen -> Update en beveiliging -> Windows Update
 2. Update-instellingen -> Herstartopties -> Schakel Tijd plannen in -> Stel een geschikte updatetijd in

Elk verhaal heeft echter altijd twee kanten.

En hier zijn enkele goede redenen waarom u uw computer zou moeten afsluiten:

 • Het trekt kracht om actief te blijven.
 • Stroomstoten en -uitval zijn risicofactoren.
 • Uw pc-componenten hebben een beperkte levensduur.
 • Herstart laat uw machine opnieuw beginnen.

Zoals u kunt zien, heeft het 24/7 aanhouden van uw computer zijn voor- en nadelen. We raden u aan de juiste balans te vinden tussen uw behoeften en de functies van uw pc.

Laptop altijd aangesloten?

Om te beginnen de vraag 'Moet ik mijn laptop aangesloten laten als deze volledig is opgeladen?' is zeer discutabel.

In principe zijn er twee stromingen over dit onderwerp: terwijl sommige experts beweren dat als je je laptop altijd op het stopcontact laat zitten, de batterij naar het hiernamaals kan leiden, zijn anderen van mening dat een laptop die continu wordt opgeladen een lange carrière voor de boeg heeft.

In feite is er enige waarheid in beide perspectieven, en we raden u aan om de volgende feiten en tips in overweging te nemen bij het kiezen van een actie:

Aanbevelingen van de fabrikant

Elke leverancier heeft zijn eigen mening over de kwestie in kwestie. Hoewel Apple wil dat u ervoor zorgt dat uw laptop niet 24/7 is aangesloten, heeft Dell niets tegen continu opladen van uw laptop. Acer zegt dat u de batterij uit uw laptop moet verwijderen als u deze lange tijd op het stopcontact laat zitten.

Het lijkt dus een verstandig idee om de website van de verkoper te bezoeken en te zoeken naar onderhoudstips voor laptopbatterijen.

Uw batterij mag niet worden overladen

Sommige mythen laten letterlijk een erfenis van angst achter. Daarom achten we het onze plicht om ze te pakken te krijgen: dus als u uw volledig opgeladen laptop op het stopcontact laat zitten, zal de batterij niet naar het koninkrijk komen - dat is een feit. Je laptop is slim genoeg om verder opladen te voorkomen wanneer de batterij 100% bereikt.

Is het eigenlijk schadelijk om uw laptop aan te laten staan?

Een laptop overladen is inderdaad onmogelijk.

Alle lithiumbatterijen zijn dodelijk

Er zijn twee hoofdtypen draagbare energiebronnen die worden gebruikt om onze laptops van stroom te voorzien: lithium-polymeerbatterijen en lithium-ionbatterijen . Lithium-polymeerbatterijen zijn iets dunner en duurder. Bovendien zitten ze in een polymeeromhulsel en hebben ze een microporeuze elektrolyt - niet alleen een poreuze scheider.

De trieste waarheid is dat zowel Li-polymeerbatterijen als Li-ionbatterijen één essentieel kenmerk delen: ze gaan uiteindelijk allemaal dood. Helaas kan uw batterij een eindig aantal oplaad- en ontlaadcycli doorstaan ​​- dan begint hij erg snel leeg te lopen en kunt u er niet meer op vertrouwen om uw computer van stroom te voorzien.

Lang leve uw batterij

De experts van Battery University beweren dat u niet hoeft te wanhopen - u kunt de levensduur van uw batterij verlengen door deze optimaal opgeladen te houden. Ze beweren dat de optimale laadspanning (ongeveer 60%) ervoor zorgt dat uw batterij lang genoeg meegaat op een enkele lading en het aantal toekomstige ontlaadcycli verhoogt.

Voorkom volledige ontladingen

Hoewel het op zichzelf geen probleem is om uw volledig opgeladen laptop aangesloten te houden, is het een heel slecht idee om uw batterij tot 0% te ontladen:

 1. Ten eerste verkort een volledige ontlading de algehele levensduur van uw batterij.
 2. Ten tweede kan een volledig lege batterij nooit meer op het goede spoor komen.

Dus als je je batterij volledig laat leeglopen, kun je hem letterlijk doden.

Denk aan hitte-gerelateerde problemen

Hitte is de aartsvijand van je batterij, punt uit. Daarom moet je je laptop altijd koel houden. Dus als het warm wordt wanneer het is aangesloten, raden we u aan om de batterij te verwijderen voordat u het apparaat oplaadt. Inspecteer bovendien zorgvuldig je ventilatoren: defecte ventilatoren kunnen ervoor zorgen dat je laptop oververhit raakt en in de war raakt - repareer ze zo snel mogelijk!

Pas op voor stroomstoten

Stroompieken zijn meedogenloos: ze kunnen uw laptop beschadigen en uw leven verpesten. Daarom raden we u ten zeerste aan om een ​​piekstroomonderdrukker of een batterij-backupeenheid te gebruiken bij het opladen van uw laptop - een beetje vooruitzien doet nooit pijn.

Elektriciteitsrekeningen

Houd er rekening mee dat als u uw volledig opgeladen apparaten op het stopcontact laat, elektriciteit verspilt. Daarom bespaart u door het loskoppelen van uw laptop een beetje geld op de rekening.

Al met al is het aan jou om te beslissen of je je laptop loskoppelt of niet. Zorg er in ieder geval voor dat het veilig is en geen problemen heeft.

Opsommen

Over het algemeen zal het niet schadelijk zijn voor uw batterij om uw 100% opgeladen laptop aangesloten te houden. En uw pc de hele tijd aan laten staan ​​is ook geen misdaad. Desalniettemin is uw kostbare machine nogal een individu en heeft hij persoonlijke zorg nodig - houd uw computer altijd goed in de gaten en zorg ervoor dat u weet hoe u hem goed moet behandelen.

We hopen dat je onze tips nuttig hebt gevonden.

Heeft u ideeën of vragen over de betreffende vraagstukken?

We kijken uit naar uw opmerkingen!