Wat zijn de nieuwe functies in Bluetooth 5.1?

De volgende iteratie van Bluetooth staat op het punt nieuwe mogelijkheden te openen voor ontwikkelaars om aan hun creatieve kant te werken. Het kan even duren voordat Bluetooth 5.1 zijn weg vindt naar de meeste laptops, telefoons en andere apparaten. De branchegroep die toezicht houdt op de Bluetooth-technologie - de Bluetooth Special Interest Group (SIG) - heeft onlangs enkele van de belangrijkste kenmerken van de technologie gedeeld die u enthousiast zullen maken.

Als u de neiging heeft uw sleutels en andere kleine bezittingen te vergeten, zult u de verbeterde nauwkeurigheid van de volgmogelijkheden van Bluetooth 5.1 waarderen. Afgezien daarvan zijn er andere nieuwe functies waar u naar uit zou moeten kijken. In dit bericht gaan we bespreken wat er nieuw is in Bluetooth 5.1.

Nabijheidsnauwkeurigheid met Bluetooth 5.1

De nabijheidssystemen die de huidige Bluetooth-technologie heeft, kunnen alleen de afstand van een apparaat raden. Door de signaalsterkte te detecteren, weet het dat het apparaat zich een paar meter verderop bevindt. Het zal echter niet kunnen zien uit welke richting het signaal komt.

De SIG kondigde aan dat de nieuwe richtingzoekfunctie in Bluetooth 5.1 is verbeterd. Er komt een positioneringssysteem dat kan bepalen vanuit welke richting het signaal komt. Bluetooth-apparaten kunnen de richting en afstand beoordelen om de precieze locatie van de signaalbron tot op de centimeter nauwkeurig te bepalen.

Er zijn twee methoden die Bluetooth 5.1 gebruikt om de richting te identificeren, namelijk "Angle of Arrival" (AoA) en "Angle of Departure" (AoD). Het is essentieel dat een van de twee apparaten meerdere antennes heeft. Die antennes ontvangen de gegevens waarmee het apparaat kan bepalen waar het Bluetooth-signaal vandaan komt.

Inmiddels vraag je je misschien af ​​hoe Bluetooth 5.1 werkt op Windows 10? Welnu, zodra u de Bluetooth-versie op uw apparaat bijwerkt, kan een goed positioneringssysteem de exacte locatie bepalen. Dus als u binnenshuis aan het navigeren bent of uw laptop in huis bent kwijtgeraakt, helpt Bluetooth 5.1 het zoekproces voor u eenvoudiger en gemakkelijker te maken. Voorbij zijn de dagen dat je het huis moest omdraaien om je sleutels of je kleine Bluetooth-oordopjes te vinden.

Minder vermogen en toch snellere verbinding

Voor velen is versie 5.1 van de Bluetooth-technologie geen grote sprong voorwaarts ten opzichte van versie 5.0. Hoewel de wijzigingen relatief klein zijn, zijn ze nog steeds behoorlijk nuttig. De nieuwe Bluetooth-versie heeft bijvoorbeeld een betere caching die de verbindingssnelheid verbetert en het stroomverbruik verlaagt.

Apparaten met de Bluetooth Low Energy-functie gebruiken de Generic Attribute Profile (GATT) -technologie die 'service-detectie' uitvoert wanneer een clientapparaat verbinding probeert te maken. Op deze manier kan het bepalen wat het serverapparaat ondersteunt. Het is vermeldenswaard dat dit proces een aanzienlijke hoeveelheid tijd en energie kan vergen.

Aan de andere kant zal Bluetooth 5.1 een agressievere methode van caching uitvoeren. Als zodanig hoeven klanten niet door de fase van service discovery te gaan. De verbetering van GATT-caching zorgt voor een snellere verbinding met minder stroomverbruik.

Verbeteringen aan verbindingsadvertenties

  • Bluetooth 5.1 wordt ook geleverd met verschillende verbeteringen voor verbindingsadvertenties. Houd er rekening mee dat de term 'reclame' in deze technologie verwijst naar de manier waarop Bluetooth-apparaten aankondigen dat ze beschikbaar zijn om verbinding te maken. In feite zenden ze hun aanwezigheid uit naar andere Bluetooth-apparaten in de buurt. Idealiter zorgt deze functie ervoor dat verbindingen beter functioneren.
  • Een andere nieuwe functie die u van Bluetooth 5.1 kunt verwachten, is 'randomized advertising channel indexing'. De huidige versie van Bluetooth vereist dat apparaten strikt en chronologisch door kanalen 37, 38 en 39 bladeren. Met versie 5.1 kunnen apparaten willekeurig kanalen kiezen. Als zodanig wordt de kans kleiner dat twee Bluetooth-apparaten met elkaar interfereren via hetzelfde kanaal. Deze verbetering is handig op plaatsen met meerdere Bluetooth-apparaten.
  • Bluetooth 5.0 heeft een functie waarmee apparaten hun 'reclameschema' kunnen synchroniseren met het scannen van verbindingen van een ander apparaat. Als u bijvoorbeeld Bluetooth gebruikt om uw smartphone met een tv te verbinden, kan de tv uw telefoon laten weten wanneer deze adverteert via een gegevensveld met de naam 'SyncInfo'. Als zodanig hoeft uw telefoon niet langer constant naar de tv te zoeken. Aan de andere kant weet het precies wanneer de tv zijn beschikbaarheid uitzendt. Omdat de apparaten weten wanneer ze gegevens moeten uitwisselen, kunnen ze mogelijk energie besparen.
  • Het is vermeldenswaard dat de hoeveelheid energie die de uitwisseling van 'periodieke advertentiesynchronisatie' gebruikt, nog steeds relatief groot is, vooral voor apparaten met een laag stroomverbruik. Aan de andere kant wordt Bluetooth 5.1 geleverd met een functie 'periodieke advertentiesynchronisatieoverdracht' waarmee apparaten tijdens het proces gegevens naar elkaar kunnen verzenden. Stel dat uw smartphone aan het scannen is naar een Bluetooth-verbinding met uw tv. Tijdens het proces kan het ook het reclameschema van de tv naar een aangesloten smartwatch verzenden. Bijgevolg kunt u stroom besparen op uw smartwatch met batterijbeperking, omdat deze de scan niet zelf hoeft uit te voeren.

We moeten even wachten voordat fabrikanten de juiste hardware kunnen uitbrengen, die de mogelijkheden van Bluetooth 5.1 kunnen maximaliseren. We kunnen ons echter al op de juiste manier voorbereiden op de nieuwe technologie. Zoals we in een van onze berichten hebben gedeeld, kan malware zich verspreiden via Bluetooth-verbindingen. U moet er dus voor zorgen dat uw apparaat de juiste bescherming heeft. Er zijn veel beveiligingsprogramma's, maar we kunnen getuigen van de mogelijkheden en betrouwbaarheid van Auslogics Anti-Malware.

Auslogics Anti-Malware heeft de mogelijkheid om bedreigingen en kwaadaardige programma's te detecteren waarvan u nooit vermoedde dat ze bestonden. Bovendien is het ontworpen om niet in conflict te komen met uw belangrijkste antivirusprogramma. U kunt het zien als een andere beveiligingslaag voor uw apparaat die uw gegevens kan beschermen zodra u verbinding maakt via Bluetooth 5.1.

Wat vind je van Bluetooth 5.1?

Deel uw opmerkingen hieronder!