Hoe kan ik eenvoudig een standaardprinter instellen in Windows 10?

Als u meer dan één printer gebruikt, stelt Windows 10 de printer die u het laatst hebt gebruikt automatisch in als standaardprinter. Er kan zich echter een situatie voordoen waarin u de standaardprinter wilt wijzigen. Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken om uw doel te bereiken, en dat is wat we in deze gids zullen beschrijven.

Maar dat is niet alles. Sommige gebruikers hebben gemeld dat Windows deze blijft wijzigen na het instellen van een standaardprinter. Als u dit probleem bent tegengekomen, blijf dan gewoon lezen, want we hebben enkele eenvoudige oplossingen samengesteld om u te helpen het probleem op te lossen.

Een printer instellen als de standaardprinter in Windows 10

Hier zijn de verschillende methoden die voor u beschikbaar zijn:

 1. Gebruik de app Instellingen
 2. Met behulp van het dialoogvenster Afdrukken
 3. Met behulp van het Configuratiescherm
 4. Met behulp van een verhoogde opdrachtprompt

Wijzig de standaardprinter in de app Instellingen

Volg de onderstaande stappen om uw standaardprinter in te stellen:

 1. Druk op de Windows-pictogram + I toetsenbordcombinatie om de app Instellingen te openen. U kunt ook het menu Start openen en op het pictogram Instellingen klikken.
 2. Klik op Apparaten.
 3. Klik op Printers en scanners in het linkerdeelvenster.
 4. Klik in het rechterdeelvenster op de schakelaar om de optie 'Laat Windows mijn standaardprinter beheren' uit te schakelen. Zodra u dit doet, stelt Windows niet langer automatisch een printer in als de standaardprinter. Deze stap is vereist voordat u uw standaardprinter kunt wijzigen.
 5. Ga daarna naar het gedeelte Printers & scanners en klik op de printer die u als standaard wilt instellen. Zodra u dat doet, krijgt u de opties te zien. Klik op de knop Beheren.
 6. Op de nieuwe pagina die wordt geopend, vindt u de knop 'Instellen als standaard'. Klik erop.

Opmerking: als de knop 'Instellen als standaard' niet beschikbaar is, betekent dit dat u stap 4 niet hebt gevolgd. U moet ervoor zorgen dat Windows 10 niet automatisch een standaardprinter kiest.

Nadat u de bovenstaande stappen heeft voltooid, wordt de gewenste printer nu weergegeven als het geselecteerde apparaat wanneer u probeert een document af te drukken. De status zal "Standaard" tonen in de printerlijst.

Wijzig de standaardprinter via het bedieningspaneel

De optie Apparaten en printers is ook te vinden in het configuratiescherm. Hier leest u hoe u er toegang toe krijgt:

 1. Open het vak Uitvoeren door op de Windows-pictogram + R-snelkoppeling te drukken.
 2. Typ 'Configuratiescherm' in het tekstgedeelte en klik op OK of druk op Enter op uw toetsenbord.

U kunt ook 'Configuratiescherm' typen in de zoekbalk van het menu Start en op de optie klikken wanneer deze in de zoekresultaten verschijnt.

 1. Richt uw aandacht op de vervolgkeuzelijst 'Weergeven: door' in de rechterbovenhoek van het Configuratiescherm en zorg ervoor dat deze is ingesteld op 'Kleine pictogrammen'.
 2. Zoek 'Apparaten en printers' in de lijst met opties en klik erop.
 3. Ga naar het gedeelte Printers op de nieuwe pagina die wordt geopend en klik met de rechtermuisknop op de printer van uw keuze. Klik vervolgens op 'Instellen als standaardprinter' in het contextmenu.

Wijzig de standaardprinter via het dialoogvenster Afdrukken

Hier is wat je moet doen:

 1. Open Kladblok en klik op het tabblad Bestand.
 2. Klik op Afdrukken om het dialoogvenster Afdrukken te openen.

Tip: u kunt gewoon op Ctrl + P drukken om het dialoogvenster Afdrukken snel te openen nadat u Kladblok hebt gestart.

 1. Klik met de rechtermuisknop op de printer waarvan u de standaardprinter wilt maken en klik vervolgens op de optie 'Instellen als standaardprinter' in het contextmenu.
 2. U krijgt een waarschuwing te zien waarin staat dat Windows stopt met het beheren van uw standaardprinter als u deze printer als standaardprinter instelt. Klik op de OK-knop om door te gaan. De door u geselecteerde printer wordt nu de standaardprinter.

"Hoe wijzig ik de standaardprinter in CMD?"

Dit is gemakkelijk te doen. Volg onderstaande stappen:

 1. Open het Power User-menu door op de Windows-pictogramtoets + X-toetsenbordcombinatie te drukken.
 2. Klik op Command Prompt (Admin).
 3. Bevestig de actie door op 'Ja' te klikken wanneer het vak Gebruikersaccountbeheer (UAC) op uw scherm verschijnt.
 4. Zodra u zich in het opdrachtprompt (Admin) -venster bevindt, kopieert en plakt u de volgende regel en drukt u op enter om het uit te voeren:

RUNDLL32 PRINTUI.DLL, PrintUIEntry / y / n "Printernaam"

Opmerking: zorg ervoor dat u "Printernaam" in de bovenstaande opdracht vervangt door de naam van de printer die u als uw standaardprinter wilt instellen. Als u de naam van de printer niet weet, opent u Kladblok of Microsoft Word en drukt u op Ctrl + P om het dialoogvenster Afdrukken te openen. Daar vindt u de naam van uw printer.

Hoe u uw standaardprinter automatisch kunt laten wisselen op basis van uw locatie

Zoals eerder vermeld, kunt u Windows 10 configureren om uw standaardprinter automatisch te beheren. Het voordeel is dat het besturingssysteem een ​​standaardprinter kiest op basis van uw locatie. Dus als u op kantoor bent, wordt de kantoorprinter gebruikt als de standaardprinter en als u naar huis gaat, wordt uw thuisprinter gebruikt.

Om deze instelling in te schakelen, hoeft u alleen maar naar de app Instellingen te gaan (druk op het Windows-pictogram + I-snelkoppeling) en klik op Apparaten> Printers en scanners. Schakel vervolgens de optie 'Laat Windows mijn standaardprinter beheren' in.

Nadat u Windows hebt toegestaan ​​uw standaardprinter te beheren, stelt het besturingssysteem altijd de meest recent gebruikte printer op een bepaalde locatie in als uw standaardprinter. Dus als je thuis bent, wordt de laatste printer die je thuis hebt gebruikt als standaardprinter ingesteld. En als u op kantoor bent, is de printer die u daar het laatst hebt gebruikt uw standaardprinter.

"Waarom verandert mijn standaardprinter steeds in Windows 10?"

Als Windows uw standaardprinter blijft wijzigen, zijn er twee redenen waarom dat kan gebeuren:

 • De eerste reden is dat u de optie heeft ingeschakeld waarmee u uw printers automatisch kunt beheren. Dus als u een andere printer gebruikt die niet de huidige standaardprinter is, gaat Windows ervan uit dat u nu de voorkeur geeft aan die printer en maakt het daarom de standaardprinter.
 • Er is een onverwachte fout opgetreden, waardoor het besturingssysteem is gedwongen om standaard naar een andere printer te gaan. Dergelijke fouten omvatten verouderde of defecte printersoftware, corrupte registervermeldingen, systeemfouten, kapotte printersnoeren, enz.

Hoe het ook zij, er zijn verschillende oplossingen die u kunt gebruiken om het probleem op te lossen en te voorkomen dat Windows uw standaardprinter wijzigt.

"Hoe stel ik permanent een standaardprinter in Windows 10 in?"

 1. Schakel 'Laat Windows mijn standaardprinter beheren' uit en stel zelf een standaardprinter in
 2. Controleer de printerstatus
 3. Installeer de printerstuurprogramma's opnieuw
 4. Wijzig uw printerinstellingen in de Register-editor
 5. Verwijder oude printerverbindingen
 • Verwijder oude vermeldingen uit het Windows-register
 • Verwijder ongewenste printers via Apparaatbeheer
 • Verwijder ongewenste printers via de app Windows-instellingen
 1. Installeer de laatste Windows-updates
 2. Maak een nieuw gebruikersaccount aan
 3. Voer een systeemherstel uit

Pas deze fixes toe in de aangegeven volgorde om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Windows zal uw standaardprinter niet langer wijzigen tegen de tijd dat u een of meer van de oplossingen hebt geprobeerd. We zullen nu alle noodzakelijke procedures presenteren.

Oplossing 1: Schakel 'Laat Windows mijn standaardprinter beheren' uit en stel zelf een standaardprinter in

Als u een andere printer gebruikt, maakt Windows dit automatisch tot het standaardapparaat. Als u de instelling voor automatisch printerbeheer uitschakelt, kan het besturingssysteem deze wijzigingen niet doorvoeren. Daarna kunt u de printer selecteren die u als standaard wilt gebruiken.

Volg deze stappen:

 1. Roep de app Instellingen op door op de Windows + I-toetsenbordcombinatie te drukken.
 2. Klik op Apparaten op de pagina Instellingen.
 3. Klik op Printers en scanners in het linkerdeelvenster.
 4. Klik in het rechterdeelvenster op de schakelaar voor de optie 'Laat Windows mijn standaardprinter beheren' om deze uit te schakelen.
 5. Blader nu naar het gedeelte waar uw aangesloten printers worden weergegeven en klik op de printer die u standaard wilt gebruiken. Klik vervolgens op de knop Beheren die eronder wordt weergegeven.
 6. Klik op de knop 'Instellen als standaard'.

Daarna zal Windows niet langer een andere printer als standaardprinter selecteren. Als er echter opnieuw een wijziging optreedt, probeer dan de onderstaande oplossingen.

Oplossing 2: controleer de printerstatus

Windows gebruikt standaard een andere printer als het een probleem met uw voorkeursprinter detecteert. U moet de status van de printer controleren en kijken of deze is ingeschakeld en online is:

 1. Open snel Apparaten en printers door de naam in de zoekbalk van het menu Start te typen.
 2. Zoek uw printer in de lijst met printers. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer 'Als standaard instellen'. Zodra u dat heeft gedaan, heeft de printer een groen vinkje. Klik nu op de printer om deze te selecteren en de status te zien. Er moet 'Klaar' staan.
 3. Als de printer grijs is wanneer u bij stap 2 komt, betekent dit dat hij offline is. Zorg ervoor dat het is ingeschakeld en aangesloten. Als het een draadloze printer is, controleer dan of deze is verbonden met uw draadloze netwerk. Als het een printer is die is aangesloten via een USB-poort, voert u de installatiesoftware uit en voegt u de printer opnieuw toe. Als u de software uitvoert, worden ook eventuele problemen met stuurprogramma's opgelost.

Controleer ook de USB- en stroomkabels en zorg ervoor dat ze niet zijn losgekoppeld of beschadigd. Als er een probleem is met deze kabels, zal de printer een probleem hebben en zal Windows automatisch een andere printer gebruiken die goed werkt.

Oplossing 3: installeer de printerstuurprogramma's opnieuw

Zoals eerder vermeld, kan Windows uw standaardprinter wijzigen omdat deze een probleem detecteert. Zorg er dus voor dat de software voor al uw printers up-to-date en compatibel is. Begin met het verwijderen van de stuurprogramma's en installeer vervolgens hun bijgewerkte versies. Volg deze stappen:

 1. Roep het Power User-menu op door op de Windows + X-snelkoppeling te drukken.
 2. Klik op Device Manager in het menu.
 3. Zodra u zich in het venster Apparaatbeheer bevindt, zoekt u uw printerapparaat en klikt u er met de rechtermuisknop op. Klik vervolgens op Apparaat verwijderen in het contextmenu.
 4. Bevestig de actie door op 'Verwijder de stuurprogrammasoftware voor dit apparaat' te klikken en vervolgens op Verwijderen.
 5. Start uw pc opnieuw op en bezoek de website van uw printerfabrikant. Zoek naar het nieuwste stuurprogramma voor uw printermodel en download en installeer het.

Tip: u kunt een automatisch hulpprogramma voor het bijwerken van stuurprogramma's gebruiken om uw stuurprogramma-updates te beheren. Hiervoor raden we Auslogics Driver Updater aan. De tool zoekt op internet naar de nieuwste officiële stuurprogramma's die worden geleverd door de fabrikanten van uw printer. Het downloadt en installeert vervolgens de stuurprogramma's zonder enige moeite van uw kant.

Oplossing 4: wijzig uw printerinstellingen in de Register-editor

Als uw standaardprinter blijft veranderen, kunt u een registerwijziging aanbrengen om het probleem op te lossen. Hier is hoe:

 1. Open het Run-accessoire door op de Windows + R-snelkoppeling te drukken.
 2. Typ 'Regedit' in het tekstveld en klik op de knop OK.
 3. Klik op de knop Ja op de prompt Gebruikersaccountbeheer.
 4. Zodra u zich in het Register-editorvenster bevindt, maakt u eerst een back-up door in het linkerdeelvenster op 'Computer' te klikken. Klik vervolgens op het tabblad Bestand en klik op Exporteren. Voer een naam in voor het back-upbestand, selecteer een locatie waar het zal worden opgeslagen en klik op de knop Opslaan.
 5. Dubbelklik in het linkerdeelvenster op HKEY_CURRENT_USER om de opties uit te vouwen en navigeer vervolgens naar SOFTWARE> Microsoft> Windows NT> CurrentVersion> Windows.
 6. Als u eenmaal bij Windows bent, dubbelklikt u op LegacyDefaultPrinterMode in het linkerdeelvenster en stelt u de waardegegevens in op 1.

Stel daarna uw standaardprinter opnieuw in.

Fix 5: verwijder oude printerverbindingen

Als er printers zijn die u niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt, kunt u deze uit Windows verwijderen om de standaardprinterwijzigingen op te lossen.

Verwijder vermeldingen van ongewenste printers uit het Windows-register

Vermeldingen van printers die u niet meer gebruikt, blijven mogelijk in uw register staan. Deze vermeldingen kunnen een negatief effect hebben op Windows. Het is raadzaam om ze te verwijderen. Hier is hoe:

 1. Roep het dialoogvenster Uitvoeren op door op de Windows + R-toetsenbordcombinatie te drukken.
 2. Typ 'Regedit' in het tekstveld en druk op Enter om de Register-editor te openen.
 3. Klik op de knop Ja op de prompt Gebruikersaccountbeheer.
 4. Maak een back-up van uw register door in het linkerdeelvenster op 'Computer' te klikken en vervolgens op het tabblad Bestand. Voer een naam in voor het back-upbestand en bewaar het op een veilige locatie.
 5. Dubbelklik op HKEY_USERS in het linkerdeelvenster van het Register-editorvenster en navigeer vervolgens naar USERS_SID_HERE> Printers> Verbindingen.

Opmerking: klik op uw eigen gebruikers-SID om de map Printers te vinden. De SID is meestal de langste.

 1. Klik met de rechtermuisknop op uw oude printerverbindingen en selecteer Verwijderen.
 2. Navigeer daarna naar de toets HKEY_USERS> USERS_SID_HERE> Printers> Instellingen en verwijder de ongewenste printerinstellingen.

Waarschuwing: het aanbrengen van wijzigingen in uw register kan riskant zijn. Als u de bovenstaande stappen een uitdaging vindt, kunt u het beste het programma Auslogics Registry Cleaner gebruiken om een ​​scan uit te voeren. De tool verwijdert automatisch ongewenste sleutels en vermeldingen uit uw register zonder enig risico op schade aan uw besturingssysteem.

Stel uw standaardprinter opnieuw in nadat u de vermeldingen van oude printers uit uw register heeft verwijderd.

Verwijder ongewenste printers via Windows-instellingen

Volg deze eenvoudige stappen:

 1. Open de app Instellingen door op de Windows + I-toetsenbordcombinatie te drukken.
 2. Klik op Apparaten en klik vervolgens op Printers en scanners in het linkerdeelvenster.
 3. Scrol naar het gedeelte in het rechterdeelvenster waar uw printers worden vermeld. Selecteer de printer die u niet langer nodig heeft door erop te klikken.
 4. Klik op de knop Apparaat verwijderen en klik vervolgens op 'Ja' om de actie te bevestigen.

Verwijder ongewenste printers via Apparaatbeheer

U kunt ook de stuurprogramma's van ongewenste printers verwijderen via Apparaatbeheer:

 1. Open het Power User-menu door op de Windows + X-toetsenbordcombinatie te drukken.
 2. Klik op Apparaatbeheer in de lijst.
 3. Lokaliseer het ongewenste apparaat en klik er met de rechtermuisknop op. Selecteer vervolgens Stuurprogramma's verwijderen.

Fix 6: installeer de nieuwste Windows-updates

Systeemfouten kunnen ervoor zorgen dat uw standaardprinter blijft veranderen, zelfs nadat u alle benodigde configuraties hebt gemaakt. Gelukkig brengt Microsoft regelmatig updates uit die patches voor verschillende bugs, recente stuurprogramma's voor uw hardwareapparaten en meer bevatten. Door deze updates te installeren, kunt u niet alleen het probleem met uw printers oplossen, maar ook andere problemen die u nog niet herkent op uw computer.

Windows 10 is standaard geconfigureerd om automatisch nieuwe updates te downloaden en te installeren. U kunt echter nog steeds op updates controleren wanneer u maar wilt door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Open de app Instellingen: ga door het menu Start of druk op de Windows + I-snelkoppeling.
 2. Klik op Updates en beveiliging.
 3. Klik op Windows Updates in het linkerdeelvenster en klik vervolgens op de knop Controleren op updates in het rechterdeelvenster om het proces te starten. Als er updates worden gevonden, downloadt Windows deze.
 4. Start de computer opnieuw op wanneer daarom wordt gevraagd om de installatie te voltooien.

Fix 7: maak een nieuw gebruikersaccount aan

Als u nog steeds niet voorbij het probleem kunt komen, hoewel dat op dit moment vrij onwaarschijnlijk is, is een andere oplossing die kan helpen, het aanmaken van een nieuw gebruikersaccount. Hier is hoe:

 1. Open Windows-instellingen door op het Windows-pictogram + I snelkoppeling te drukken en klik op Accounts.
 2. Klik op het gedeelte Familie en andere mensen.
 3. Klik op 'Iemand anders toevoegen aan deze pc'.
 4. Voer de details van uw tweede Microsoft-account in, of u kunt aangeven dat u niet over de inloggegevens van deze persoon beschikt door op de gerelateerde link te klikken.
 5. Klik op 'Een gebruiker toevoegen zonder een Microsoft-account'.
 6. Volg de instructies zoals weergegeven om het proces te voltooien.

Als u klaar bent, logt u in op het nieuwe account dat u heeft gemaakt en kijkt u of het printerprobleem zich blijft voordoen. U kunt uw bestanden naar het account migreren en het gebruiken in plaats van uw oude account.

Fix 8: voer een systeemherstel uit

Het probleem 'Standaardprinter blijft veranderen' kan het gevolg zijn van recente updates of wijzigingen die u op uw computer hebt aangebracht. Een goede oplossing hiervoor is om een ​​systeemherstel uit te voeren tot het laatste punt waarop alles normaal werkte:

 1. Ga naar het menu Start en typ 'Systeemherstel' in de zoekbalk. Klik vervolgens op de optie in de zoekresultaten.
 2. Klik op de knop Systeemherstel en klik vervolgens op Volgende wanneer de pagina Systeemherstel wordt geopend.
 3. Kies ervoor om meer herstelpunten weer te geven, indien beschikbaar. Kies vervolgens een herstelpunt met een datum waarop u zeker weet dat Windows geen problemen heeft gehad met uw printers.
 4. Klik op 'Volgende' en volg de instructies die u worden gegeven om het herstelproces te voltooien.
 5. Start uw computer daarna opnieuw op en kijk of het probleem met de 'standaardprinter blijft veranderen' is opgelost.

Opmerking: houd er rekening mee dat als u een systeemherstel uitvoert, de programma's die u hebt geïnstalleerd worden verwijderd en de systeeminstellingen die u hebt gewijzigd na de datum van uw geselecteerde herstelpunt, ongedaan worden gemaakt.

Conclusie

Nu weet u hoe u uw standaardprinter moet instellen als u meerdere printers heeft. U kunt Windows 10 toestaan ​​uw printers automatisch te beheren. Het besturingssysteem zal altijd de laatst gebruikte printer instellen als de standaardprinter. Windows beheert ook uw standaardprinter op basis van uw locatie. Dit betekent dat wanneer u thuis meer dan één printer heeft, de printer die u onlangs heeft gebruikt, wordt ingesteld als de standaardprinter. Evenzo, wanneer u naar uw werkplek gaat, wordt de laatste printer die u hebt gebruikt, ook ingesteld als de standaardprinter.

We hebben ook besproken hoe u problemen kunt oplossen die ervoor zorgen dat de door u gekozen printer niet de standaardprinter blijft. Omdat Windows 10 uw standaardprinter automatisch kan beheren, kunnen er problemen optreden waardoor uw favoriete printer niet meer de standaardprinter is. U kunt ze echter oplossen door de handige oplossingen toe te passen die we hierboven hebben gepresenteerd.

We hopen dat je dit artikel de moeite waard hebt gevonden. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u deze met ons delen via de opmerkingen hieronder. We horen graag van je.