Wat is het verschil tussen infrastructuur en ad-hoc wifi?

Het kennen van de verschillende soorten Wi-Fi-netwerken kan in verschillende scenario's handig zijn. Misschien wilt u twee laptops aansluiten in een kamer zonder draadloos internet. In dit geval zou het ideaal zijn als u weet wat voor soort netwerkverbinding u kunt gebruiken. Dat gezegd hebbende, werken Wi-Fi-toegangspunten meestal in 'infrastructuur'- of' ad-hoc'-modus. Bovendien kunnen veel apparaten met Wi-Fi alleen verbinding maken met netwerken in infrastructuurmodus, niet met ad-hocnetwerken.

Dus, wat is het verschil tussen infrastructuur en ad-hoc draadloze netwerken? In dit artikel gaan we dat bespreken. Bovendien zullen we met u delen waar elke netwerkoptie het beste werkt. We zullen u helpen infrastructuur en ad-hocnetwerken te vergelijken om te zien welke geschikt is voor uw behoeften. Hier is een korte samenvatting van de onderwerpen die we zullen bespreken:

  • Het verschil tussen infrastructuur en draadloze ad-hocnetwerken
  • Voors en tegens van infrastructuur en ad-hocnetwerken
  • Uw laptop gebruiken als toegangspunt voor infrastructuurmodus

Wat is het verschil tussen infrastructuur en draadloze ad-hocnetwerken?

De meeste mensen zijn bekend met Wi-Fi-netwerken die in de infrastructuurmodus werken. Dit is tenslotte het type draadloze verbinding dat je aantreft in cafés, hotels, kantoren, huizen en scholen. Kort gezegd, wanneer apparaten op dit netwerk zijn aangesloten, communiceren ze via één toegangspunt, in het algemeen de draadloze router.

Laten we als voorbeeld twee laptops nemen die naast elkaar zijn geplaatst. Ze kunnen worden aangesloten op hetzelfde draadloze netwerk, maar communiceren niet rechtstreeks met elkaar. Wat er gebeurt, is dat het ene apparaat pakketten naar het toegangspunt stuurt en de pakketten naar de andere laptop. Om alle apparaten met elkaar te verbinden, heb je een netwerk in infrastructuurmodus met een centraal toegangspunt nodig.

Ad-hocnetwerken, ook wel 'peer-to-peer'-modus genoemd, hebben geen gecentraliseerd toegangspunt nodig. In dit type draadloos netwerk kunnen de apparaten rechtstreeks met elkaar worden verbonden. U kunt twee laptops in ad-hoc draadloze modus instellen en ze hebben geen gecentraliseerd toegangspunt nodig om rechtstreeks met elkaar te verbinden.

Voors en tegens van infrastructuur en ad-hocnetwerken

Het is gemakkelijker om twee apparaten in ad-hocmodus aan te sluiten omdat ze geen gecentraliseerd toegangspunt nodig hebben. U bevindt zich bijvoorbeeld in een hotelkamer zonder wifi en u wilt twee laptops direct met elkaar verbinden. U kunt dit doen door een tijdelijk Wi-Fi-netwerk te vormen via de ad-hocmodus. U hebt geen router nodig omdat de nieuwe Wi-Fi Direct-standaard voortbouwt op de ad-hocmodus, waardoor de laptops rechtstreeks via Wi-Fi-signalen kunnen communiceren.

Aan de andere kant, als u een meer permanent netwerk wilt creëren, kunt u dit het beste instellen in de infrastructuurmodus. Het is vermeldenswaard dat draadloze routers over het algemeen krachtigere antennes en radio's hebben. Ze zijn dus de beste toegangspunten om een ​​groter gebied te bestrijken. Wanneer je infrastructuur en adhoc-netwerken vergelijkt, vertrouwt de laatste alleen op het beperkte vermogen van de draadloze radio van de laptop.

Dat gezegd hebbende, vereist de ad-hocmodus ook meer systeembronnen. Wanneer de apparaten bewegen, verandert de fysieke lay-out van het netwerk. Aan de andere kant blijft het toegangspunt van de infrastructuurmodus over het algemeen stationair. Er zal ook meer draadloze interferentie zijn als er veel apparaten op het ad-hocnetwerk zijn aangesloten. In plaats van via één toegangspunt te gaan, moet elk apparaat een directe verbinding met elkaar tot stand brengen. Dus als u een laptop moet aansluiten op een andere laptop die buiten zijn bereik valt, moet het apparaat de gegevens onderweg doorgeven via andere apparaten. Zoals u zich kunt voorstellen, is het doorgeven van gegevens via verschillende apparaten gewoon langzamer dan via één toegangspunt.

Uw laptop gebruiken als toegangspunt voor infrastructuurmodus

Of uw besturingssysteem nu Linux, Windows of Mac OS X is, het is relatief eenvoudig om een ​​lokaal Wi-Fi-netwerk op uw laptop te maken. U moet echter weten dat de meeste systemen standaard een ad-hocnetwerk zullen creëren. U kunt bijvoorbeeld het Configuratiescherm in Windows gebruiken om een ​​ad-hocnetwerk te maken. Dit is handig als u tijdelijk twee laptops wilt aansluiten. Dit kan echter lastig zijn als u een apparaat moet aansluiten dat de ad-hocmodus niet ondersteunt. Enkele voorbeelden zijn de Chromecast van Google, draadloze printers en Android-apparaten.

Als u het besturingssysteem Windows 7 of Windows 8 heeft, kunt u een paar opdrachten uitvoeren op de opdrachtprompt om een ​​toegangspunt voor de infrastructuurmodus op uw laptop te maken. Aan de andere kant kunt u dit eenvoudig doen door Connectify te gebruiken. Als u Linux gebruikt, kunt u een toegangspunt voor de infrastructuurmodus maken met behulp van de AP-Hotspot-tool. U kunt de functie Internet delen op Mac inschakelen om een ​​toegangspunt voor infrastructuurmodus te maken.

Over het algemeen hoeft u niet te veel na te denken over deze twee verschillende netwerkmodi. Standaard zijn draadloze routers geconfigureerd om de infrastructuurmodus te gebruiken. Bovendien verbind je snel twee laptops door middel van de ad-hoc modus. Waar u zich wel zorgen over hoeft te maken, is hoe uw apparaat wordt beschermd tijdens het verbinden met een netwerk. Zoals we in een vorig artikel hebben besproken, is het mogelijk om een ​​computer te hacken via een draadloos netwerk.

Daarom raden we aan om uw apparaat te beveiligen met Auslogics Anti-Malware. Deze tool detecteert kwaadaardige items waarvan u nooit vermoedde dat ze bestonden. Bovendien kan het items opvangen die uw antivirusprogramma mogelijk mist, waardoor uw laptop veilig en beveiligd blijft terwijl u verbinding maakt met elk type netwerk.

Vermijd onveilige verbindingen en houd uw pc veilig.

Dus, wat heeft uw voorkeur: netwerken in infrastructuurmodus of ad-hocmodus?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!