Hoe verwijder ik alle sectie-einden in een Word-document in één keer?

In onze Windows 10-zelfstudie van vandaag leert u hoe u alle sectie-einden in MS Word kunt verwijderen. Als u niet bekend bent met deze functie, vindt u hier een samenvatting van alles wat u moet weten over sectie-einden.

Wat zijn sectie-einden?

Microsoft Word biedt gebruikers een groot aantal tools waarmee ze tekst in een document kunnen opmaken. Een handige functie zijn sectie-einden. Met een sectie-einde kunt u uw document opsplitsen in verschillende delen en specifieke pagina-indeling en opmaakopties instellen voor afzonderlijke delen van een document. In wezen kunt u met deze functie een of meer delen van een document opmaken zonder het hele document te beïnvloeden.

Deze functie is handig wanneer u een document met honderden pagina's genereert en u verschillende opmaakopties wilt gebruiken, zoals staand en liggend. Een ander voorbeeld is wanneer u een rapport, boek of paper schrijft met meerdere hoofdstukken. Een manier om te voorkomen dat de hoofdstukken onder aan een pagina verschijnen, is door een sectie-einde te gebruiken.

Er zijn verschillende soorten sectie-einden, namelijk:

 • Volgende pagina - Indien toegepast, dwingt dit type sectie-einde de tekst rechts van uw cursor naar een nieuwe sectie op de volgende pagina. Bovendien wordt alle opmaak die aan de tekst is gekoppeld, overgebracht naar de nieuwe sectie.
 • Doorlopend - Dit type sectie-einde maakt een nieuwe sectie, maar houdt de tekst op dezelfde pagina. Dat wil zeggen dat u twee verschillende secties op dezelfde pagina kunt hebben met verschillende opmaak (zoals in ons voorbeeld hieronder, waar we een alinea met één kolom en een alinea met twee kolommen op dezelfde pagina hebben).
 • Even pagina - Dit type sectie-einde verplaatst de tekst rechts van de cursor naar de bovenkant van de volgende even genummerde pagina. Dus als u zich op pagina 10 bevindt en u voegt een sectie-einde van een even pagina in, dan begint de nieuwe sectie op pagina 12 en laat pagina 11 leeg.
 • Oneven pagina - Dit is het tegenovergestelde van een sectie-einde van een even pagina, waarbij de tekst rechts van uw cursor naar de volgende oneven genummerde pagina wordt verplaatst.

Waarom zijn sectie-onderbrekingen nuttig?

Gewoonlijk behandelt Word uw document als één sectie totdat u een sectie-einde invoegt. Als u bijvoorbeeld een document heeft waarop u verschillende opmaakopties wilt toepassen, zoals kop- en voetteksten, kolommen of regelnummering, moet u sectie-einden invoeren, wat uw werk vervolgens gemakkelijker maakt.

Sectie-einden, in tegenstelling tot pagina-einden, verdeelt niet alleen de hoofdtekst van het document, maar ook de paginamarges, paginanummers, kopteksten en voetteksten. Houd er rekening mee dat er geen limiet is voor het aantal sectie-einden dat u in een document kunt invoegen. Bovendien bepaalt elk sectie-einde de lay-out en opmaakopties van de voorgaande sectie.

Stel dat u uw document in twee delen heeft opgesplitst. In het eerste deel heb je de normale alinea als een enkele kolom en in het tweede deel je deze op als twee kolommen. Als u het sectie-einde verwijdert, neemt de tekst vóór het einde de opmaakopties over van de sectie na het einde. Met andere woorden, het eerste deel van uw document wordt opgemaakt als twee kolommen.

Evenzo kunt u met MS Word-sectie-einden kleine letters gebruiken voor paginanummers bij de introductie van uw boek en Arabische cijfers voor de rest van de pagina's. Sectie- en pagina-einden zijn ook handig bij het beheren van de paginering van uw document.

Bestaande sectie-einden in MS Word bekijken

In MS Word zijn sectie-einden en pagina-einden standaard onzichtbaar, en u kunt alleen de wijzigingen in opmaak en paginering voor elke sectie zien. De reden hiervoor is dat de pauzes niet op uw document mogen verschijnen wanneer u ze afdrukt.

Wanneer u echter uw .doc-bestand bewerkt, wilt u wellicht de sectie- en pagina-einden zien. Om dit te doen, selecteert u de Home-knop en klikt u op de optie "Show / Hide ¶" (de pilcrow, ¶, teken).

Soms wilt u misschien weten hoe u alle sectie-einden in Word kunt verwijderen. Als dat het geval is, vindt u hieronder enkele handige tips.

Hoe u alle sectie-einden in MS Word in één keer kunt verwijderen

 1. Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat de sectie-einden zichtbaar zijn door op de optie Home> Tonen / verbergen ¶ te klikken, zoals hierboven uitgelegd. Om handmatig een sectie-einde te verwijderen, scrollt u totdat u het vindt.
 2. Als je dat eenmaal hebt gedaan, selecteer je het sectie-einde door je cursor van de linkerrand helemaal naar de rechterrand te slepen en op de Delete-toets te drukken. U kunt ook uw cursor net voor het sectie-einde plaatsen en op Delete drukken.

De bovenstaande stappen kunnen worden toegepast als u slechts een paar sectie-einden in uw .doc-bestand heeft. Als u echter met meerdere pagina's te maken heeft, is een gemakkelijkere manier om snel het hele sectie-einde in Word te verwijderen, door het hulpprogramma "Zoeken en vervangen" te gebruiken.

Hier zijn de te volgen stappen:

 1. Herhaal stap 1 hierboven en open het vak Zoeken en vervangen. Het bevindt zich in de uiterste rechterhoek van uw Word-document. U kunt ook de sneltoetsen Ctrl + H gebruiken.
 2. Zodra het is geopend, klikt u op de knop Meer in de linkerhoek van het venster.
 3. Deze bewerking zal geavanceerde instellingen onthullen. Klik op de knop Speciaal en selecteer Sectie-einde in de vervolgkeuzelijst die verschijnt.
 4. U zou "^ b" moeten zien in het tekstvak "Zoeken naar:". U kunt ook "^ b" rechtstreeks invoeren in het tekstvak "Zoeken naar:" na stap 2.
 5. Klik ten slotte op de knop Alles vervangen. U hoeft niets in te voeren in het tekstvak Vervangen door.
 6. Klik op OK als u een bevestigingsvenster ziet.

Dat is het! Met deze bewerking worden alle sectie-einden in een .doc-bestand verwijderd.

Wordt MS Word langzaam geladen of loopt het vaak vast?

Is het je opgevallen dat MS Word en andere apps op je computer de laatste tijd traag werken? Het kan worden veroorzaakt door ongewenste bestanden. Normaal gesproken verzamelt uw pc veel ongewenste bestanden wanneer u een applicatie installeert of verwijdert, op internet surft met uw favoriete browsers, applicaties zoals Microsoft Word gebruikt en zelfs wanneer Windows updates installeert.

Na verloop van tijd stapelen deze ongewenste bestanden zich op, nemen waardevolle schijfruimte in beslag en verhinderen dat sommige Windows-functies optimaal werken. Als dit niet wordt aangevinkt, kan uw systeem onstabiel worden en kunt u een groot aantal computerproblemen krijgen, zoals constante vertraging, systeemstoringen en, in het ergste geval, Blue Screen of Death (BSOD) -fouten.

U hoeft echter niet in paniek te raken. We raden aan om de ultieme pc-optimalisatietool, Auslogics BoostSpeed, te installeren. Dit programma is bedoeld om alle soorten pc-rommel op te ruimen, systeeminstellingen aan te passen en stabiliteits- en prestatieproblemen op uw computer op te lossen. Als gevolg hiervan laat het uw pc draaien alsof deze nieuw is.

Auslogics BoostSpeed ​​schoont naast andere functies het register op, verwijdert dubbele bestanden, defragmenteert uw schijven, optimaliseert uw internetinstellingen voor snellere browse- en downloadsnelheden en verwijdert onnodige applicaties, waardoor u een compact en efficiënt systeem heeft.

We raden aan om minimaal eenmaal per week systeemonderhoud uit te voeren. Omdat u echter zoveel te doen heeft, weten we dat u het gemakkelijk kunt vergeten. Daarom is er de functie Scheduler waarmee u automatische scans met regelmatige tussenpozen kunt laten uitvoeren.