Hoe de alleen-lezen-modus in PowerPoint-presentaties te verwijderen?

Dus uw collega heeft u de PowerPoint-presentatie gestuurd voor uw grote klantvergadering. U heeft echter enkele fouten opgemerkt die u wilt corrigeren en bepaalde gebieden die u wilt verbeteren. U probeert het bestand te bewerken, maar tot uw ontzetting heeft u geen redactionele rechten omdat het in de modus Alleen-lezen is. Nou, het goede nieuws is dat je die presentatie nog steeds kunt perfectioneren! In dit bericht leren we je hoe je een alleen-lezen PowerPoint 2019-presentatie ontgrendelt. Aan het einde van het artikel kunt u dat bestand openen en zonder enige beperking bewerken.

Alleen-lezen PowerPoint-presentaties ontgrendelen

Sommige mensen vragen zich nog steeds af hoe ze weten of een PPT-bestand zich in de modus Alleen-lezen bevindt. Er zijn twee manieren om vergrendelde presentaties te identificeren. De eerste methode is om te controleren of er de 'Alleen-lezen'-tekst achter de titel van het bestand staat. Ten tweede, wanneer u de presentatie opent, ziet u een gele berichtenbalk bovenaan de presentatie, die aangeeft dat u beperkte toegang tot het bestand heeft. Nu laten we u twee methoden zien om een ​​PPT-bestand te ontgrendelen.

Methode 1: toch op Bewerken klikken

 1. Open de PowerPoint-presentatie.
 2. Ga nu naar het gele bannerbericht en zoek naar de knop met de tekst 'Toch bewerken'.
 3. Om de PowerPoint-presentatie te ontgrendelen, klikt u op de knop Toch bewerken.

U zult merken dat de gele berichtenbalk verdwijnt. Ook ziet u niet langer het achtervoegsel 'Alleen-lezen' bij de bestandsnaam. Probeer enkele wijzigingen aan te brengen in het PPT-bestand om te zien of het nu bewerkbaar is.

Methode 2: Markeren als definitief selecteren

Er is natuurlijk meer dan één manier om te leren hoe u alleen-lezen PowerPoint-bestanden kunt ontgrendelen. Als u liever de schilderachtige route neemt, zou u het niet erg vinden om een ​​paar extra stappen te gebruiken om de Alleen-lezen-functie in uw PPT-presentatie te verwijderen. Hier zijn de stappen:

 1. Het eerste dat u hoeft te doen, is natuurlijk de PowerPoint-presentatie openen.
 2. Ga nu naar het bovenste menu en klik op het tabblad Bestand. U zou naar de Info-pagina moeten worden geleid wanneer u dit doet.
 3. U zult zien dat de optie Presentatie beveiligen geel is. Mogelijk ziet u zelfs een bericht met de tekst: "De presentatie is gemarkeerd als definitief om bewerken te ontmoedigen."
 4. Selecteer Presentatie beveiligen om deze functie ongedaan te maken.
 5. Er verschijnt een contextmenu. Klik op Markeren als definitief om de PowerPoint-presentatie te ontgrendelen.

Nadat u de bovenstaande stappen heeft uitgevoerd, zult u merken dat de gele berichtbalk is verdwenen. Natuurlijk zal het alleen-lezen achtervoegsel bij de bestandsnaam ook verdwenen zijn.

Het belang van het gebruik van de alleen-lezen-functie op PowerPoint-presentaties

U vraagt ​​zich misschien af ​​waarom de functie Alleen-lezen in de eerste plaats bestaat. Het is vermeldenswaard dat het voor veel mensen verschillende toepassingen heeft. Door het bestand te vergrendelen, kunnen gebruikers bijvoorbeeld bewerkingen ontmoedigen. Door deze functie te activeren, kunnen ze ontvangers waarschuwen dat ze al over de definitieve versie van het bestand beschikken. Bovendien beveiligt de Alleen-lezen-functie het bestand tegen onbedoelde bewerkingen die andere mensen onbewust kunnen uitvoeren. Het vergrendelen van een presentatie is in veel opzichten een beschermende maatregel. Het is ook een beleefde manier om andere mensen te vragen het bestand niet te wijzigen.

Verschillende manieren om uw PowerPoint-presentatie te beschermen

Mogelijk wilt u weten hoe u uw PPT-bestanden kunt beveiligen. Als dit waar is, dan zult u verrukt zijn te horen dat we u drie manieren kunnen laten zien om dit te doen. Hier zijn enkele van de methoden die u kunt gebruiken om te voorkomen dat andere gebruikers met uw presentatie knoeien:

Methode 1: Alleen-lezen inschakelen

 1. Open de PowerPoint-presentatie en klik op het tabblad Bestand boven in het venster.
 2. Zodra u op de infopagina bent, klikt u op Presentatie beveiligen.
 3. Selecteer Markeren als definitief in het vervolgkeuzemenu.
 4. U ziet een dialoogvenster dat u vertelt dat de actie het bestand als definitief en opgeslagen markeert. Klik OK.

Methode 2: toegang beperken

U kunt ook de optie Toegang beperken gebruiken om te voorkomen dat andere mensen uw PowerPoint-presentatie bewerken. Hier zijn de stappen:

 1. Start het PPT-bestand en ga naar het tabblad Bestand.
 2. Selecteer Presentatie beveiligen om het vervolgkeuzemenu weer te geven.
 3. Selecteer Toegang beperken.

Nadat u de functie Toegang beperken heeft ingeschakeld, hebben mensen nog steeds toegang tot het bestand. Ze hebben echter niet de mogelijkheid om de presentatie aan te passen, te kopiëren of af te drukken.

Methode 3: de presentatie versleutelen

Als u PowerPoint 2010, 2013 of 2016 gebruikt, kunt u de onderstaande stappen volgen:

 1. Open het PowerPoint-bestand en klik vervolgens op het tabblad Bestand boven in het venster.
 2. Ga naar het linkerdeelvenster en selecteer Opslaan als.
 3. Kies een locatie om het bestand op te slaan.
 4. Klik onderaan het venster Opslaan als op Extra.
 5. Selecteer Algemene opties in het contextmenu.
 6. Klik op het wachtwoord om te wijzigen en voer vervolgens een wachtwoord in dat u wilt.
 7. Sla de wijzigingen op door op OK te klikken.
 8. Dien het wachtwoord opnieuw in en klik op OK om de actie te bevestigen.
 9. Zodra u terugkeert naar het dialoogvenster Opslaan als, klikt u op Opslaan.

Vergeet het wachtwoord dat u hebt gebruikt niet, want er is geen manier om het te herstellen. Microsoft kan u niet eens helpen het wachtwoord te verwijderen.

Pro-tip: als u zich zorgen maakt dat uw PowerPoint-bestanden beschadigd raken of beschadigd raken, raden we u aan een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren. Er zijn veel beveiligingssoftwareprogramma's, maar Auslogics Anti-Malware is een van de weinige die uitgebreide bescherming kunnen bieden. Deze tool kan kwaadaardige items detecteren waarvan u nooit vermoedde dat ze bestonden. Het is ook gemakkelijk in te stellen en uit te voeren, vooral omdat het een gebruiksvriendelijke interface heeft.

Wat geweldig is aan Auslogics Anti-Malware, is dat het is ontworpen door een gecertificeerde Microsoft Gold Application Developer. U kunt dus gerust zijn, wetende dat het uw besturingssysteem en uw belangrijkste antivirusprogramma niet zal verstoren. In zekere zin is het installeren van dit programma hetzelfde als het toevoegen van een extra beschermingslaag op uw computer.

Heeft u suggesties hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

We zouden graag van je horen! Laat ons je mening weten in de reacties hieronder!