Hoe de SoftwareDistribution-map van een Windows 10-pc te verwijderen?

Heeft u zich ooit afgevraagd wat het doel van de map SoftwareDistribution is? Misschien heb je dit artikel gevonden omdat je er meerdere vragen over hebt.

Is de map SoftwareDistribution nuttig? Kunt u het van uw computer verwijderen? Is het veilig om deze map te verwijderen? Welnu, we zijn hier om uw vragen te beantwoorden.

Het is vermeldenswaard dat Windows deze map gebruikt om tijdelijke bestanden op te slaan voor het installeren van de nieuwste updates op uw apparaat. Onthoud dat deze updates nodig zijn om uw pc veilig en in goede staat te houden. Windows-updates bevatten immers fixes voor bugs en beveiligingspatches. Beheerd door Windows Update Agent (WUAgent), is de map SoftwareDistribution te vinden in de Windows-directory.

Waarom de SoftwareDistribution-map verwijderen?

Over het algemeen is het niet nodig om de map SoftwareDistribution leeg te maken. Er zijn echter van tijd tot tijd gevallen waarin u de inhoud ervan moet wissen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u moeite heeft om uw besturingssysteem bij te werken. In dit soort scenario's zijn de updatebestanden in de map SoftwareDistribution waarschijnlijk onvolledig of beschadigd.

Wanneer u ontdekt dat Windows Update niet meer goed werkt, is het van vitaal belang dat u deze map opschoont. Uiteindelijk zal de map SoftwareDistribution veel ongewenste bestanden verzamelen die de prestaties van uw computer kunnen beïnvloeden. U kunt de map natuurlijk openen en de inhoud handmatig wissen. Als Windows Update u echter een foutmelding blijft geven, kunt u het beste de map SoftwareDistribution volledig verwijderen.

Is er enig gevaar voor het verwijderen van de SoftwareDistribution-map?

Onder normale omstandigheden mag u niets doen met de map SoftwareDistribution. Alles verandert echter wanneer u ontdekt dat er synchronisatieproblemen zijn met Windows Update of wanneer de bestanden in de map beschadigd zijn. Maakt u zich geen zorgen, want het is volkomen veilig om de map SoftwareDistribution te verwijderen.

Dat gezegd hebbende, moet u nog steeds enkele voorzorgsmaatregelen nemen voordat u deze map verwijdert. U moet ervoor zorgen dat de hoofdoorzaak van de fouten op uw pc Windows Update is. Dus als de updatebestanden klaar zijn, zal uw besturingssysteem de map opnieuw maken.

Hoe de softwaredistributiemap op Windows 10 te verwijderen

Telkens wanneer u besluit wijzigingen aan uw systeem aan te brengen, is het essentieel dat u een herstelpunt maakt. Op deze manier kunt u, als er iets misgaat, uw besturingssysteem altijd weer in een werkende staat brengen. Volg dus onderstaande stappen:

 1. Ga naar je taakbalk en klik op het zoekpictogram.
 2. Typ "Herstelpunt" in het zoekvak (zonder aanhalingstekens).
 3. Selecteer een herstelpunt maken uit de resultaten.
 4. Klik op de knop Maken.

Laat uw systeem een ​​herstelpunt maken. Het kan enkele minuten duren voordat het proces is voltooid.

Nadat u een herstelpunt hebt gemaakt, kunt u nu de map SoftwareDistribution verwijderen. Om dat te doen, moet u de onderstaande instructies volgen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het Windows-pictogram op uw taakbalk.
 2. Selecteer Windows PowerShell (Admin) in het menu.

Opmerking: u kunt voor deze methode ook een verhoogde vorm van opdrachtprompt gebruiken. Om dat te doen, typ je "Command Prompt" (zonder aanhalingstekens) in het zoekvak. Klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt in de resultaten en selecteer vervolgens Als administrator uitvoeren.

 1. Voor deze methode moet u de services Windows Update en Background Intelligent Transfer stoppen. Dus, zodra Command Prompt (Admin) is opgestart, voer je de volgende commandoregels uit:

net stop wuauserv

net stop bits

 1. Druk nu op Windows-toets + E op uw toetsenbord om Verkenner te openen.
 2. Navigeer naar deze map: C: \ Windows \ SoftwareDistribution
 3. Verwijder de bestanden in de map.

Opmerking: u kunt de bestanden die in gebruik zijn niet verwijderen. Als dit gebeurt, hoeft u alleen maar uw computer opnieuw op te starten. Nadat u opnieuw bent opgestart, kunt u teruggaan naar de map SoftwareDistribution om de inhoud ervan te verwijderen.

 1. Na het verwijderen van de bestanden in de SoftwareDistribution-map, voert u de volgende opdrachtregels uit:

net start wuauserv

net start bits

 1. Opmerking: met deze opdrachten worden de services Windows Update en Background Intelligent Transfer opnieuw gestart.

Hoe de SoftwareDistribution-map op Windows 10 te wissen: alternatieve methode

 1. Druk op uw toetsenbord op Windows-toets + R.
 2. Zodra het dialoogvenster Uitvoeren is geopend, typt u "services.msc" (zonder aanhalingstekens) en drukt u op Enter.
 3. Zoek in het venster Services naar de Windows Update-service. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Stop uit de opties.
 4. Druk nu op Windows-toets + E op uw toetsenbord om Verkenner te openen. Als u dat eenmaal heeft gedaan, navigeert u naar deze locatie:

C: \ Windows \ SoftwareDistribution

 1. Selecteer alle bestanden en mappen in de map SoftwareDistribution.
 2. Ga terug naar het venster Services en klik nogmaals met de rechtermuisknop op de Windows Update-service. Selecteer Start in het contextmenu.

De naam van de SoftwareDistribution-map wijzigen

Sommige gebruikers maken zich zorgen over het verwijderen van de map SoftwareDistribution. Het is tenslotte een essentieel onderdeel van Windows Update. Als u hetzelfde gevoel deelt, raden we u aan de naam van de map te wijzigen. Zodra u dit heeft gedaan, maakt uw besturingssysteem automatisch een nieuwe SoftwareDistribution-map aan om beschikbare updates te downloaden. Hier zijn de stappen:

 1. Druk op Windows-toets + X op uw toetsenbord en selecteer vervolgens Command Prompt (Admin).

Opmerking: als de opdrachtprompt (Admin) niet beschikbaar is, kunt u op Windows PowerShell (Admin) klikken.

 1. Er zijn verschillende Windows Update-services die u moet stoppen. Voer de volgende opdrachtregels een voor een uit:

net stop wuauserv

net stop cryptSvc

net stop bits

net stop msiserver

 1. De volgende stap is het hernoemen van de map SoftwareDistribution. Voer de onderstaande opdrachtregels uit:

ren C: \ Windows \ SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old

ren C: \ Windows \ System32 \ catroot2 catroot2.old

 1. Ten slotte kunt u de Windows Update-services die u eerder stopte opnieuw starten. Om dat te doen, moet u de volgende opdrachtregels een voor een uitvoeren:

net start wuauserv

net start cryptSvc

net start bits

net start msiserver

Kon u de map SoftwareDistribution hernoemen met de stappen die we hebben gedeeld? Als het hetzelfde blijft, raden we u aan om op te starten in de veilige modus en vervolgens de naam van de map te wijzigen in SoftwareDistribution.old.

U hoeft zich geen zorgen te maken dat u uw computer beschadigt. Dit proces omvat immers alleen het verwijderen van de historische informatie van de map. Als u de map SoftwareDistribution verwijdert, worden de geschiedenisgegevens van Windows Update van uw pc verwijderd. Verwacht dus dat het updateproces meer tijd zal kosten dan vroeger, vooral omdat WUAgent de Datastore-informatie moet controleren en aanmaken.

Pro-tip: als u een gemakkelijkere manier wilt om ongewenste bestanden te verwijderen, moet u Auslogics BoostSpeed ​​gebruiken. Deze tool heeft een krachtige opschoningsmodule die alle soorten ongewenste bestanden verwijdert, inclusief overgebleven Windows Update-bestanden, webbrowsercache en ongebruikte foutlogboeken, naast vele andere. Het past zelfs niet-optimale systeeminstellingen aan om bewerkingen en processen sneller te laten verlopen. Zodra het proces is voltooid, krijgt u een sneller en efficiënter besturingssysteem.

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren door uw suggesties in de onderstaande opmerkingen te delen!