Hoe het aanraakscherm op elke Windows 10-laptop uit te schakelen?

Bent u op zoek naar het uitschakelen van een touchscreen in Windows 10? Dan ben je bij ons aan het goede adres.

Desktops, laptops, tablets en 2-in-1-apparaten (een unieke combinatie van een laptop en tablet) hebben touchscreens en Windows 10 is ontworpen om er goed mee samen te werken.

Als u een tablet gebruikt, is het touchscreen de enige invoereenheid. Maar op desktops, laptops en 2-in-1-apparaten, waar je ook een toetsenbord en muis hebt, dient het gewoon als secundaire ingang. En u kunt ervoor kiezen om het om een ​​aantal persoonlijke redenen uit te schakelen.

Waarom uw touchscreen (TS) uitschakelen?

Apparaten met TS maken het mogelijk om taken sneller uit te voeren, omdat tikken op het scherm veel sneller is dan de cursor rond te slepen.

Hoewel een aanraakscherm voor een frisse ervaring zorgt, waardoor u wat afwisseling heeft met de standaard toetsenbord- en muisinvoer, kunnen er zich bepaalde situaties voordoen waarin u het tijdelijk zou willen uitschakelen:

 • Uit mijn hoofd kan het zijn dat je regelmatig te maken krijgt met onbedoelde inzendingen. Misschien bent u een moeder die thuis werkt en blijven uw kinderen naar uw pc-scherm reiken en de pagina waarop u zich bevindt sluiten, de positie van de cursor op uw Word-document wijzigen of ongewenste programma's openen.
 • Een andere goede reden is dat de TS mogelijk niet goed functioneert en willekeurige invoer maakt, zelfs als u hem niet probeert te gebruiken.
 • Wanneer de TS is ingeschakeld, vergroot Windows 10 ook de afstand tussen de pictogrammen in uw systeemvak (systeemvak in de taakbalk), zodat ze gemakkelijker kunnen worden ingedrukt. Op deze manier kunt u niet per ongeluk een programma aanraken en openen dat u niet wilt.

Gebruikers die veel items in hun systeemvak hebben, kunnen het uiterlijk echter onaantrekkelijk vinden en zouden daarom het aanraakscherm liever uitschakelen, vooral als ze het niet vaak genoeg gebruiken.

 • Ten slotte kan het zijn dat u geen zin heeft om uw pc-scherm aan te raken en er vlekken op achterlaat. Sommigen van ons houden ervan dat onze apparaten er altijd netjes uitzien. Of misschien werk je meestal met fotobewerkingstoepassingen en kun je het je gewoon niet veroorloven om een ​​fout in je ontwerp te maken vanwege een vlek op het scherm die je zicht zou kunnen belemmeren.

Wat de reden ook mag zijn, als u niet vertrouwd bent met het beheer van het touchscreen op uw apparaat, is het gemakkelijk om het te deactiveren.

Een aanraakscherm uitschakelen

Als u Windows 10 gebruikt, is de procedure voor het uitschakelen van de TS hetzelfde, ongeacht het type apparaat dat u gebruikt (of het nu een laptop, desktop, tablet of 2-in-1 is).

Maar u moet weten dat Windows 1o geen optie biedt waarmee u aanraakinvoer eenvoudig kunt uitschakelen. Daar is ook geen software van derden voor beschikbaar. U moet het dus handmatig doen via Apparaatbeheer.

Opmerking: in Apparaatbeheer geeft Windows alle apparaten op uw computer weer en kunt u ze beheren. U kunt het openen via het Configuratiescherm, het dialoogvenster Uitvoeren, het WinX-menu, Cortana of de zoekbalk in het menu Start.

Handmatig een aanraakscherm uitschakelen:

Waarschuwing: voordat we beginnen, moet u ervoor zorgen dat u een alternatieve invoermethode heeft. Als u een laptop, desktop of 2-in-1 gebruikt, controleer dan of het toetsenbord en de muis functioneel zijn.

Probeer de TS niet uit te schakelen op een tablet die geen via USB aangesloten toetsenbord of muis heeft. Als u dat doet, kunt u uw apparaat niet meer bedienen en moet u een harde reset uitvoeren.

Nu kan de onderstaande procedure worden toegepast op Windows 10, Windows 8 en Windows 8.1.

Laten we er meteen op ingaan:

 1. Ga naar Device Manager. Typ gewoon 'Apparaatbeheer' in het zoekvak van de taakbalk en selecteer vervolgens de optie wanneer deze in de resultaten verschijnt.

Er zijn ook andere manieren om Apparaatbeheer te openen:

Via Configuratiescherm:

 • Typ 'Configuratiescherm' in de zoekbalk van het menu Start en selecteer de optie wanneer deze verschijnt.
 • Ga naar Hardware en geluiden. Om het te vinden, moet u ervoor zorgen dat 'Categorie' is geselecteerd onder de vervolgkeuzelijst 'Weergeven op:' in de rechterbovenhoek van het scherm.
 • Selecteer Apparaatbeheer onder Apparaten en printers in het venster dat wordt geopend.

Via het WinX-menu:

 • Druk op de Windows-logotoets + X-combinatie op uw toetsenbord.
 • Klik op Apparaatbeheer in de lijst.

Via het dialoogvenster Uitvoeren:

 • Druk op de Windows-logotoets + R-combinatie op uw toetsenbord.
 • Typ 'devmgmt.msc' in het tekstveld en klik op Ok of druk op Enter op je toetsenbord.
 1. Zodra het venster Apparaatbeheer is geopend, zoekt u 'Human Interface Devices' en vouwt u het uit door erop te dubbelklikken of op de pijl ernaast te klikken.
 2. Selecteer nu 'HID-compatibel touchscreen' en klik vervolgens op het tabblad Actie bovenaan het scherm. U kunt ook gewoon met de rechtermuisknop klikken op het HID-compatibele touchscreen.
 3. Selecteer 'Apparaat uitschakelen' in het contextmenu.
 4. Klik op 'Ja' om de actie te bevestigen wanneer u een waarschuwing krijgt die zegt: 'Als u dit apparaat uitschakelt, werkt het niet meer. Wil je het echt uitschakelen? '

Nadat u deze stappen heeft voltooid, is de aanraakinvoer niet langer actief. U kunt dit verifiëren door op uw pc-scherm te tikken.

Als u het opnieuw wilt inschakelen, volgt u dezelfde procedure hierboven, maar selecteert u in plaats daarvan 'Apparaat inschakelen' wanneer u bij stap 4 komt.

<

Pro-tip: als uw touchscreen niet meer werkt, zelfs nadat u het hebt ingeschakeld, moet u de stuurprogramma's bijwerken. We raden u aan hiervoor Auslogics Driver Updater te gebruiken. De tool herkent uw systeemspecificaties en downloadt vervolgens de nieuwste driverversie die wordt aanbevolen door uw pc-fabrikant.

Als u Windows 7 gebruikt, is de procedure voor het uitschakelen van het aanraakscherm heel anders. U moet het Configuratiescherm doorlopen en het menu Pen en aanraken openen.

Volg deze eenvoudige stappen:

 1. Ga naar het menu Start en typ 'Configuratiescherm' in de zoekbalk. Selecteer de optie wanneer deze in de zoekresultaten wordt weergegeven.
 2. Klik op Pen en tik op en ga vervolgens naar het tabblad Aanraken.
 3. Schakel het selectievakje 'Gebruik uw vinger als invoerapparaat' uit.

U kunt nu controleren of het aanraakscherm niet langer actief is.

We hopen dat je deze gids nuttig hebt gevonden.

Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u deze achterlaten in het onderstaande gedeelte.

We horen graag van je.