Hoe verander ik standaardapps voor het openen van bestanden in Windows?

Het is niet ongebruikelijk dat Windows bepaalde bestanden opent met de verkeerde applicatie. Dus als u hetzelfde probleem ondervindt, kunt u troost vinden in de wetenschap dat u niet de enige bent. Natuurlijk is er altijd de gemakkelijkere optie om met de rechtermuisknop op het bestand te klikken dat u met een bepaalde app wilt openen en de optie Openen met te kiezen. Het kan echter frustrerend zijn om elke keer dat u het gewenste bestand opent, die extra stap te moeten uitvoeren.

Daarom leren we u hoe u de standaardapps in Windows 10 per bestandstype kunt wijzigen. Deze methode, ook wel 'bestandsassociaties wijzigen' genoemd, zal u helpen om bestanden gemakkelijker te openen.

Wat zijn standaardapps in Windows 10?

Wanneer je Windows 10 installeert, zul je merken dat er al enkele ingebouwde apps in zitten. U bent ook vrij om tools te gebruiken om aan te passen hoe u bestanden op dit besturingssysteem beheert en opent. Deze functie kan handig zijn als u professionele voorkeuren heeft als het gaat om bepaalde apps.

De ingebouwde app voor het afspelen van muziek op Windows 10 is bijvoorbeeld Groove Music. De meesten van ons gebruiken echter liever Windows Media Player of VLC Media Player. Met Microsoft kunt u uw standaardapps op Windows 10 wijzigen. Op deze manier kunt u mediabestanden openen, beheren of bewerken met het softwareprogramma van uw voorkeur.

Het wijzigen van de standaardapps is geen nieuwe functie in het Windows-besturingssysteem. Windows 8 heeft ook dezelfde functionaliteit. Aan de andere kant biedt Windows 10 een nieuwe gebruikersinterface voor het beheren van standaard-apps. Het proces verschilt nogal van wat Windows XP, 7 of 8 biedt.

Voor iets anders…

U moet het type bestand weten waarvan u de koppeling wilt wijzigen. U kunt dat doen door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en vervolgens Eigenschappen te selecteren in het contextmenu. Als het eigenschappenvenster eenmaal is geopend, kijkt u naar het gebied Type bestand. De aanduiding van drie letters ernaast moet het bestandstype zijn.

Nu zijn er twee manieren om bestandsassociaties in Windows 10 te wijzigen:

 • Gebruik de optie Openen met
 • Met behulp van de instellingen-app

Blijf dit artikel lezen om te leren hoe u de standaardapps in Windows 10 per bestandstype kunt wijzigen. We zullen in dit bericht ook enkele bonustips geven met betrekking tot bestandsassociaties.

Methode 1: de optie Openen met gebruiken

De gemakkelijkste manier om de associatie voor een enkel bestandstype te wijzigen, is door de optie Openen met te gebruiken, die we eerder noemden. Aan de andere kant, als u de associaties voor meerdere bestandstypen moet wijzigen, moet u naar de volgende methode gaan. Volg de onderstaande stappen om te beginnen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op een bestand van het type waarvoor u de standaardapp wilt wijzigen.
 2. Selecteer Openen met in het resulterende menu.
 3. U ziet de app of lijst met apps die uw besturingssysteem voor het bestand aanbeveelt. Elk van deze apps kan functioneren als standaard voor het bestandstype waarmee u te maken hebt. Als je een app ziet die je leuk vindt, selecteer deze dan. Vergeet niet het vakje aan te vinken dat zegt: 'Gebruik deze app altijd om [file type] bestanden te openen.'

Opmerking: als uw favoriete app niet in de lijst staat, kunt u ernaar zoeken door op Meer apps te klikken. Als u dit doet, krijgt u een uitgebreide lijst met geïnstalleerde applicaties op uw pc te zien. Aan de andere kant kunt u uw favoriete app toevoegen door op de knop 'Zoek een app in de winkel' te klikken.

 1. Nadat je de app als bestandstype hebt gekozen, kun je op de grijze OK-knop klikken om deze als standaard in te stellen.

Van daaruit worden alle bestanden van dat type gestart met de door u gekozen toepassing.

Methode 2: de app Instellingen gebruiken

Als u de standaardapps voor meerdere bestandstypen wilt instellen, kunt u het beste de app Instellingen gebruiken. Hier zijn de stappen:

 1. Druk op je toetsenbord op Windows-toets + X.
 2. Selecteer Instellingen in het menu.
 3. Opmerking: u kunt ook op Windows-toets + I drukken om de app Instellingen te starten.
 4. Klik op Apps uit de opties.
 5. Ga nu naar het menu aan de linkerkant en klik op Standaardapps.
 6. Ga naar het rechterdeelvenster en scrol omlaag. Klik op de link 'Kies standaard apps op bestandstype'.

Opmerking: u ziet een lijst met alle bestandstypen die Windows 10 ondersteunt. Naast de bestandstypen ziet u de toepassingen die eraan zijn gekoppeld. U ziet een grijs '+' pictogram als er nog geen app is gekoppeld aan het bestandstype.

 1. Blader door de lijst totdat u het bestandstype vindt waarvoor u de koppeling wilt wijzigen. Om de standaardapp te wijzigen, klikt u op het + pictogram aan de rechterkant.
 2. Selecteer uw favoriete app in de lijst en als deze niet beschikbaar is, klikt u op de optie 'Zoek een app in de Microsoft Store'.

Windows kan voor sommige bestandstypen meerdere app-opties aanbevelen. Ondertussen zie je anderen die geen voorgestelde apps hebben. Als u geen optie krijgt, kunt u een geschikte app downloaden van internet. Aan de andere kant kun je altijd op het pictogram 'Zoek een app in de Microsoft Store' klikken. Zodra u uw favoriete app heeft geselecteerd, bent u klaar!

Alle standaardapps opnieuw instellen in Windows 10

Als u de aangebrachte wijzigingen ongedaan wilt maken, kunt u dezelfde stappen gebruiken die we in de twee bovenstaande methoden hebben gedeeld. Als u echter om welke reden dan ook de standaardkoppelingen wilt herstellen, kunt u de onderstaande stappen volgen:

 1. Druk op uw toetsenbord op Windows-toets + S. Hierdoor wordt het zoekvak geopend.
 2. Typ "Instellingen" (geen aanhalingstekens) in het zoekvak en druk op Enter.
 3. Selecteer Apps uit de opties.
 4. Ga naar het linkerdeelvenster en selecteer Standaardapps.
 5. Ga nu naar het rechterdeelvenster en scrol omlaag totdat u de knop Reset ziet.
 6. Klik op de knop Reset om de ingebouwde apps als standaardinstellingen voor alle bestandstypen te gebruiken.

Nadat u op de knop Reset hebt geklikt, worden de bestandstypen geopend met hun oorspronkelijke standaardsysteem-apps. Weblinks worden bijvoorbeeld in Edge geladen en muziekbestanden worden geopend in Groove.

Hoe u de standaardapps voor andere Windows-versies kunt wijzigen

We begrijpen dat sommige gebruikers dit artikel zelfs vinden wanneer ze zoeken naar handleidingen voor andere Windows-versies. Daarom hebben we ook instructies toegevoegd voor Windows 8 en oudere varianten van het besturingssysteem.

De standaardapps wijzigen in Windows 8, 7 of Vista

 1. Start het Configuratiescherm. U kunt het Power User Menu (Windows Key + X) gebruiken in Windows 8. Als u Windows 7 of Vista gebruikt, kunt u het Configuratiescherm openen via het menu Start.
 2. Selecteer Programma's.
 3. Zorg ervoor dat u zich in het configuratiescherm bevindt of de categorieweergave van het configuratiescherm. Selecteer Standaardprogramma's -> Koppel een bestandstype.
 4. Na een paar seconden wordt de tool Koppelingen instellen geladen. Blader door de lijst totdat u het bestandstype vindt waarvoor u het standaardprogramma wilt wijzigen.
 5. Boven de schuifbalk ziet u de knop Programma wijzigen.
 6. Voor Windows 8: Klik op 'Hoe wil je dit type bestand openen [bestandsextensie]?' venster, zoek je favoriete programma voor het bestandstype.
 7. Voor Windows 7 en Vista: zoek in het venster 'Openen met' naar de app die u aan de bestandsextensie wilt koppelen. U kunt kiezen uit de lijst met aanbevolen programma's. U bent echter ook vrij om te kiezen uit de lijst met andere programma's. Als u naast de beschikbare apps andere apps wilt kiezen, kunt u handmatig naar programma's zoeken.
 8. Zodra u de app heeft gevonden, kunt u op OK klikken. Om de nieuwe standaardapp te zien die aan het bestandstype is toegewezen, kunt u de lijst met bestandskoppelingen vernieuwen. Als u klaar bent met het aanbrengen van wijzigingen, kunt u het venster Koppelingen instellen sluiten.

Nadat u deze stappen hebt uitgevoerd, worden bestanden van dat type geopend met het standaardprogramma dat u hebt gekozen.

Standaardapps wijzigen in Windows XP

 1. Klik op de Start-knop en selecteer Configuratiescherm.
 2. Kies Vormgeving en thema's.
 3. Zorg ervoor dat u zich in de categorieweergave van het configuratiescherm bevindt.
 4. Selecteer onder aan het venster Mapopties.
 5. Ga naar het tabblad Bestandstypen.
 6. Blader door de geregistreerde bestandstypen totdat u de bestandsextensie vindt die u wilt beheren.
 7. Selecteer de extensie om deze te markeren.
 8. Klik in het onderste gedeelte op Wijzigen.
 9. Selecteer op het scherm Openen met de standaardapp voor het bestandstype.
 10. Als u uw favoriete app niet ziet, kunt u de optie 'Selecteer het programma uit een lijst' kiezen en vervolgens op OK klikken.

Opmerking: mogelijk ziet u uw favoriete app onder de lijst Aanbevolen programma's of Programma's. U kunt de app echter ook handmatig selecteren door op de knop Bladeren te klikken.

Alleen omdat u het standaardprogramma voor een bestandstype hebt gewijzigd, betekent dit niet dat u geen andere apps kunt gebruiken die dit ondersteunen. U kunt bijvoorbeeld Windows Media Player kiezen als de standaardapp voor .mp3-bestanden. U kunt er echter nog steeds voor kiezen om dit bestandstype te openen met VLC Media Player. Het enige dat u hoeft te doen, is met de rechtermuisknop klikken op het.mp3-bestand dat u wilt afspelen en vervolgens Openen met selecteren uit de opties. Wat belangrijk is, is dat bestandstypen worden gestart met de juiste apps.

Als u nu merkt dat bepaalde bestandstypen worden geopend met rare apps, moet u controleren op malware. U kunt de ingebouwde beveiligingsapp op uw besturingssysteem gebruiken. Als u echter een uitgebreidere scan wilt, moet u een betrouwbaardere tool zoals Auslogics Anti-Malware gebruiken. Dit softwareprogramma kan kwaadaardige programma's detecteren, ongeacht hoe discreet ze op de achtergrond werken. U kunt erop vertrouwen dat uw computer en bestanden beschermd zijn tegen bedreigingen en aanvallen.

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen bij het oplossen van uw problemen met betrekking tot standaardapps voor bestandstypen.

Als je suggesties hebt om dit bericht te verbeteren, laat het ons dan weten in de reacties hieronder.