Wat is het verschil tussen programmabestanden en programmabestanden (x86)?

Heb je ooit in Verkenner rondgedoken en je afgevraagd waarom er twee mappen met programmabestanden zijn? Als u zich dieper in de mappen begeeft, zult u zien dat de ene bepaalde programma's bevat en de andere andere bestanden. Nu vraagt ​​u zich misschien af ​​waarom dit zo is en of deze twee mappen afzonderlijke functies hebben. Welnu, we zijn hier om u te laten zien hoe u het verschil kunt ontdekken tussen de mappen Program Files en Program Files (x86).

Programmabestanden en programmabestanden (x86) Definitie

Microsoft biedt al meer dan 15 jaar het Windows-besturingssysteem aan in zowel 32-bits als 64-bits versies. Als u nu een 64-bits Windows-besturingssysteem heeft, zult u zien dat twee afzonderlijke mappen de programmabestanden bevatten:

  • Programmabestanden - Deze map bevat 64-bits toepassingen en programma's.
  • Programmabestanden (x86) - Deze map bevat 32-bits toepassingen en programma's.

Microsoft heeft de map Program Files ontworpen om de uitvoerbare bestanden, gegevens en andere belangrijke informatie van toepassingen op te slaan. Op 64-bits Windows-besturingssystemen worden 64-bits programma's automatisch in deze map geïnstalleerd. Dat gezegd hebbende, ondersteunt deze OS-versie nog steeds 32-bits applicaties. Natuurlijk wil Microsoft geen technische problemen veroorzaken wanneer 64-bits en 32-bits software in dezelfde map door elkaar wordt gehaald. Dus 32-bits apps worden in plaats daarvan in de map Program Files (x86) geïnstalleerd.

Om 32-bits programma's te laten draaien op 64-bits Windows-versies, gebruikt het besturingssysteem een ​​functie genaamd Windows 32-bits op Windows 64-bits (WOW64). In feite leidt de WOW64-emulatielaag de bestandstoegang van de 32-bits programma's van de map Program Files naar de map Program Files (x86). Aan de andere kant gebruiken 64-bits toepassingen de standaardprocedure voor toegang tot de map Program Files.

Als u nu een 32-bits Windows-besturingssysteem gebruikt, heeft u alleen een map Program Files. Alle applicaties die op uw computer zijn geïnstalleerd, bevinden zich in deze map. Als u daarentegen een 64-bits Windows-besturingssysteem hebt, worden de 64-bits programma's opgeslagen in de map Program Files, terwijl de 32-bits toepassingen worden opgeslagen in de map Program Files (x86). Nu u deze informatie kent, zou u niet denken dat de programma's willekeurig over de twee mappen zijn verspreid.

Een diepere kijk op hoe 32-bits en 64-bits programma's toegang krijgen tot gegevensbestanden

Nu vraagt ​​u zich misschien af: "Kan ik programmabestanden (x86) verwijderen?" Nou, dat is misschien geen goed idee. De mappen met programmabestanden zijn opgesplitst als compatibiliteitsfunctie. Oude 32-bits applicaties herkennen mogelijk niet eens dat er een 64-bits Windows OS-versie bestaat. Het besturingssysteem slaat ze op in een aparte map om ze weg te houden van de 64-bits codering.

Het is ook vermeldenswaard dat 32-bits toepassingen geen 64-bits DLL-bestanden kunnen laden. Als ze nu proberen toegang te krijgen tot een specifiek DLL-bestand en alleen een 64-bits versie vinden, kunnen ze crashen. Het is dus belangrijk om de programmabestanden voor verschillende CPU-architecturen in hun respectievelijke mappen te bewaren. Als u dit doet, voorkomt u dat dit soort problemen optreedt.

Laten we eens kijken naar dit scenario: het besturingssysteem gebruikt een enkele map Program Files. Als u nu een 32-bits programma gebruikt, zoekt en laadt het een Microsoft Office DLL-bestand vanaf dit pad:

C: \ Program Files \ Microsoft Office

Als u nu een 64-bits versie van Microsoft Office hebt geïnstalleerd, loopt de app vast of werkt deze niet goed. Aan de andere kant, als er aparte mappen zijn, heeft het programma helemaal geen toegang tot de andere DLL-versie. De 64-bits versie van Microsoft Office wordt opgeslagen in C: \ Program Files \ Microsoft Office. Ondertussen heeft de 32-bits app alleen toegang tot C: \ Program Files (x86) \ Microsoft Office.

De afzonderlijke mappen zijn ook handig voor programma's die worden geleverd met zowel 64-bits als 32-bits versies. Als u beide tegelijk installeert, wordt de 64-bits versie opgeslagen in Program Files, terwijl de 32-bits versie wordt opgeslagen in Program Files (x86). Als het besturingssysteem nu één map voor programmabestanden gebruikt, moet de ontwikkelaar de toepassing zo ontwerpen dat de 64-bits versie op een andere locatie wordt opgeslagen.

Is het schadelijk om 32-bits applicaties uit te voeren op een 64-bits Windows-besturingssysteem?

U hoeft zich geen zorgen te maken over het uitvoeren van 32-bits programma's op een 64-bits Windows-besturingssysteem. Zoals we al zeiden, emuleert WOW64 een uitstekende 32-bits omgeving. Over het algemeen valt elk prestatieverlies niet op. Mogelijk merkt u zelfs dat de geëmuleerde applicaties een voordeel hebben. WOW64 kan er immers de maximale hoeveelheid RAM aan toewijzen. Als u een 32-bits programma op een x86 Windows-besturingssysteem uitvoert, wordt een groot deel van dat RAM-geheugen toegewezen aan andere actieve toepassingen en de kernel van het besturingssysteem.

Waarom geen 32-bits in plaats van x86?

Als het gaat om de 32-bits en 64-bits architecturen, zie je ze meestal respectievelijk 'x86' en 'x64' worden genoemd. De reden hiervoor is dat oudere pc's de Intel 8086-chip hadden. Oorspronkelijk waren de chips 16-bits. Nieuwere versies werden echter 32-bits. Tegenwoordig wordt alles - of het nu 16-bits of 32-bits is - dat vóór de 64-bits architectuur kwam, x86 genoemd. Ondertussen worden de 64-bits versies meestal x64 genoemd.

Dus als u Program Files x86 ziet, betekent dit dat dit de map is die bedoeld is voor programma's die de 16-bits of 32-bits CPU-architectuur gebruiken. Even terzijde: u moet niet vergeten dat 64-bits Windows-besturingssystemen geen 16-bits programma's kunnen uitvoeren. Daar heb je een 32-bits besturingssysteem voor nodig.

Moet ik handmatig kiezen waar de programma's worden geïnstalleerd?

U hoeft zich hier geen zorgen over te maken, want Windows installeert applicaties in de juiste mappen. Het maakt niet uit waar ze zijn opgeslagen, programma's verschijnen in het Start-menu en functioneren zonder problemen. In plaats van een map met programmabestanden te gebruiken, slaan zowel 64-bits als 32-bits toepassingen de gegevens van de gebruiker op in de mappen ProgramData en AppData. U kunt het programma automatisch laten beslissen in welke map Program Files de bestanden worden opgeslagen.

Wat moet ik doen als een programma zichzelf in andere mappen installeert?

Idealiter zouden toepassingen alleen de mappen Program Files en Program Files (x86) moeten gebruiken. Als u nu merkt dat een programma ergens anders is geïnstalleerd, moet u achterdochtig zijn. Het kan malware zijn die uw bestanden infecteert en langzaam de teugels van uw besturingssysteem vasthoudt. Voor de zekerheid raden we u aan een betrouwbaar antivirusprogramma te gebruiken om uw computer te beschermen.

Er zijn veel beveiligingstoepassingen beschikbaar, maar Auslogics Anti-Malware is een van de weinige die uitgebreide bescherming kunnen bieden. Het kan bedreigingen detecteren, ongeacht hoe discreet ze op de achtergrond opereren. U kunt dus gerust zijn, wetende dat geen enkel kwaadaardig programma langzaam de controle over uw besturingssysteem krijgt.

Geeft u de voorkeur aan het x64 OS boven de x86 CPU-architectuur?

We horen graag uw mening! Deel ze in de reacties hieronder!