Adaptieve helderheid in- of uitschakelen op Windows 10?

Te licht of te donker? Hier leest u hoe u adaptieve helderheid in Windows 10 kunt in- of uitschakelen

Displays op gadgets zoals laptops en tablets kunnen omgevingslichtsensoren gebruiken om omgevingslichtniveaus te detecteren en aan te passen. De adaptieve helderheidsfunctie in Windows volgt omgevingslichtsensoren, identificeert veranderingen in omgevingslicht en past automatisch de helderheid van het scherm aan op basis van natuurlijke lichtomstandigheden rondom.

Veel gebruikers passen de helderheid van het scherm echter liever handmatig aan. Afhankelijk van de omstandigheden kan adaptieve helderheid storend of vervelend zijn, bijvoorbeeld wanneer Windows de schermhelderheid constant voor je aanpast.

Hier is een korte handleiding voor het inschakelen van adaptieve helderheid op Windows 10 en voor het uitschakelen van dezelfde functie op uw computer.

Adaptieve helderheid in Windows 10: hoe het werkt

Adaptieve helderheid in Windows 10 werkt op dezelfde manier als uw telefoon de helderheid van het scherm aanpast, afhankelijk van het licht dat het waarneemt. Dit voorkomt dat het scherm te allen tijde fel verlicht is en spaart de batterij als de computer niet wordt opgeladen.

Microsoft introduceerde de functie voor het eerst in Windows 8. In Windows 10 lijkt adaptieve helderheid echter buggieriger te zijn dan de eerdere versie. Als u bijvoorbeeld een touchscreen-apparaat gebruikt, kan het af en toe gebeuren dat de adaptieve helderheid het beeldscherm van het bureaublad verprutst, alsof u een eigen mening heeft.

Leren hoe u adaptieve helderheid inschakelt op Windows 10, geeft u wat het systeem gelooft dat het ideale helderheidsniveau is op basis van de omgevingslichtomstandigheden. Als u op een batterij werkt, helpt dit de levensduur van de batterij te verlengen door de helderheid van het scherm te verminderen, onmiskenbaar een van de grootste batterijladers die er zijn.

U kunt zich ook afvragen: moet ik adaptieve helderheid uitschakelen op een Windows-computer? Het antwoord is ja, als u totale controle zoekt over de helderheid van uw scherm terwijl u het gebruikt.

Als uw computer de helderheid niet goed kan aanpassen, kan het zijn dat u meerdere monitoren gebruikt of dat de videostuurprogramma's het ingestelde helderheidsniveau in de weg staan, om een ​​paar mogelijke redenen te noemen. We zullen later naar pc-prestatiecontroles en optimalisatie gaan.

Tips voor het in- of uitschakelen van adaptieve helderheid

Hier is een snelle, gemakkelijke manier om deze functie in Windows 10 in of uit te schakelen.

  1. Zoek in het menu Start naar "Configuratiescherm" en open het.
  2. Zoek in het configuratiescherm naar "Energiebeheer". Zorg ervoor dat de weergave van het Configuratiescherm is ingesteld op Grote of Kleine pictogrammen. U kunt het venster Energiebeheer ook openen door met de rechtermuisknop op het batterijpictogram in de taakbalk te klikken en daarna "Energiebeheer" te selecteren. Klik erop.
  3. Klik in het venster Energiebeheer op de link "Plan-instellingen wijzigen" naast uw huidige energiebeheerschema. Hiermee worden de huidige instellingen voor het energiebeheerschema geopend.
  4. Klik op de link "Geavanceerde energie-instellingen wijzigen" onderaan het venster. Hierdoor wordt het venster Geavanceerde energiebeheer geopend.
  5. Scroll naar beneden, zoek de "Display" -optie en vouw deze uit om de "Adaptive Brightness" -optie weer te geven. Vouw de optie uit om de functie in of uit te schakelen voor zowel de batterijvoeding als wanneer de computer is aangesloten.
  6. Sla de instellingen op door op "Toepassen" en vervolgens op "OK" te klikken.

Als u problemen ondervindt bij het vinden van de Adaptive Display-instelling, heeft uw laptop waarschijnlijk geen ingebouwde omgevingslichtsensor.

Wat moet ik doen als het uitschakelen van adaptieve helderheid niets heeft veranderd? Hier moet u de Sensor Monitoring-service uitschakelen door op "Win + R" te drukken en services.msc te typen. Druk op de “Enter” -knop.

Dubbelklik in het servicesvenster op "Sensor Monitoring Service", waarna het venster met service-instellingen wordt geopend. Klik op 'Stop' en selecteer 'Uitgeschakeld' in het vervolgkeuzemenu naast 'Opstarttype'. Sla de wijzigingen op door op 'OK' te klikken.

Conclusie

Adaptieve helderheid blijkt een geweldige, intuïtieve functie te zijn op kleinere gadgetschermen, zoals op smartphones. Maar afhankelijk van hoe u uw pc gebruikt en waarvoor u deze gebruikt, is deze functie mogelijk niet zo betrouwbaar als u zou willen.

De sleutel is om te leren hoe u adaptieve helderheid in of uit kunt schakelen, waardoor extra vermoeide ogen en ongemak worden voorkomen door uw scherm naar wens op te helderen of te dimmen.

Het correct aanpassen van de helderheid van het scherm is slechts één manier om de levensduur van de batterij te optimaliseren en de prestaties van uw pc te verbeteren. Optimalisatiesoftware zoals Auslogics BoostSpeed ​​stelt veilig en intelligent een diagnose van uw Windows-systeem, verwijdert ongewenste bestanden, verbetert de computersnelheid en -stabiliteit en zorgt voor soepele prestaties voor al uw belangrijke taken.