Hoe controleer ik mijn grafische kaart op Windows 10?

<

Als je ooit eerder hebt geprobeerd een softwareprogramma met veel afbeeldingen te installeren, dan weet je waarschijnlijk hoe belangrijk een grafische kaart is. Ook wel videoadapter, videokaart en beeldschermadapter genoemd, een grafische kaart is een computeronderdeel dat verantwoordelijk is voor het omzetten van gegevens in een signaal dat uw monitor kan begrijpen. In feite is de primaire functie ervan om een ​​afbeelding op uw scherm weer te geven. Het is vermeldenswaard dat een betere grafische kaart over het algemeen een hogere kwaliteit van foto's en video's betekent. Het heeft natuurlijk de voorkeur van gamers, video-editors en fotografen.

Je hebt dit artikel waarschijnlijk gevonden omdat je vroeg: "Welke grafische kaart heb ik in mijn laptop?" Nou, je zult blij zijn te weten dat we dit onderwerp hebben behandeld. In dit bericht leren we je hoe je een videokaart op verschillende manieren kunt controleren. Zorg ervoor dat u dit artikel leest om te ontdekken welke optie voor u het beste werkt.

Eerste methode: de videokaart automatisch controleren

We beginnen met de gemakkelijkste manier om uw grafische kaartgegevens te controleren. Als u verschillende secties op uw pc niet wilt doorlopen, raden we u aan Auslogics Driver Updater te installeren. Nadat u deze tool heeft geïnstalleerd, herkent deze automatisch de hardware- en softwaregegevens van uw computer. Het kost slechts een paar klikken om de details te krijgen die u nodig heeft. Hier zijn de stappen:

 1. Download Auslogics Driver Updater en installeer het vervolgens op uw pc.
 2. Klik in het linkerdeelvenster op Diagnostics. Hier ziet u de computerhardware-informatie, inclusief details over de CPU, het moederbord, het geheugen en de grafische kaart.

Het geweldige aan Auslogics Driver Updater is dat het niet alleen bedoeld is om informatie te verstrekken over de hardware- en softwarecomponenten van uw pc. Het enige dat u hoeft te doen, is op een knop te klikken en uw computer wordt gescand op ontbrekende, beschadigde of verouderde stuurprogramma's. Binnen enkele ogenblikken kan de tool problematische stuurprogramma's repareren, vervangen en bijwerken. Dus door deze tool te gebruiken, kunt u de prestaties van uw computer verbeteren.

Tweede methode: met behulp van Apparaatbeheer

Om de grafische kaart op een Windows 10-computer te achterhalen, moet u Apparaatbeheer raadplegen. Deze tool biedt een efficiënte manier om de details van alle door Windows erkende hardware op uw pc te controleren. Dus als u informatie wilt verkrijgen over uw hardwareapparaten, inclusief uw geluidskaart, toetsenbord en grafische kaart, kunt u zich wenden tot Apparaatbeheer. Volg de onderstaande instructies om door te gaan:

 1. Ga naar uw taakbalk en klik met de rechtermuisknop op het Windows-pictogram.
 2. Selecteer Apparaatbeheer in de lijst.
 3. Zodra Apparaatbeheer is geopend, dubbelklikt u op de categorie Beeldschermadapters om de inhoud uit te vouwen. U ziet de beschikbare videokaarten op uw computer.
 4. Klik met de rechtermuisknop op uw grafische kaart en selecteer Eigenschappen.
 5. Er verschijnt een nieuw venster met details over de geselecteerde grafische kaart. Je kunt ook controleren wat er wordt aangegeven onder het gedeelte Apparaatstatus om te weten of je videokaart correct werkt.

Derde methode: de weergave-instellingen controleren

Een andere snelle manier om toegang te krijgen tot informatie over uw videokaart, is door de beeldscherminstellingen op het bureaublad van uw computer te controleren. Deze tool is bedoeld voor het aanpassen van bureaubladinstellingen, inclusief beeldconfiguratie. Volg deze stappen om te beginnen:

 1. Ga naar uw bureaublad en klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied.
 2. Selecteer Weergave-instellingen in het contextmenu.
 3. Scroll naar beneden totdat je de link 'Eigenschappen beeldschermadapter' ziet. Klik Het.
 4. Er wordt een nieuw venster geopend. U kunt naar het tabblad Adapter gaan om informatie over uw videokaart te zien, inclusief de details over het grafische geheugen.

Vierde methode: het Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX uitvoeren

Een andere manier om uw grafische kaart te controleren, is door de DirectX Diagnostic Tool uit te voeren. Dit hulpprogramma is bedoeld voor het testen van DirectX-functionaliteit en het oplossen van problemen met geluids- en videohardware. Het is ook handig om de systeeminformatie van uw geluidskaart en grafische kaart te controleren. Volg de onderstaande stappen om de grafische kaart op een Windows 10-computer te achterhalen:

 1. U begint met het starten van het dialoogvenster Uitvoeren. U kunt dit doen door op Windows-toets + R op uw toetsenbord te drukken.
 2. Zodra het dialoogvenster Uitvoeren is geopend, typt u "dxdiag" (zonder aanhalingstekens) en drukt u op Enter.
 3. Het duurt enkele seconden voordat de app is geladen.
 4. Zodra de DirectX Diagnostic Tool is geopend, gaat u naar het tabblad Display. Hier ziet u informatie over uw beeldschermadapter, inclusief het type en de versie.
 5. Als u wilt weten of uw apparaat naar behoren werkt, kunt u het gedeelte Opmerkingen onderaan bekijken.

Dit zijn de verschillende manieren om uw videokaart te controleren. Als je vragen hebt over dit onderwerp, stel ze dan gerust in de comments hieronder.