Wat is het wsappx-proces en waarom wordt het op mijn pc uitgevoerd?

Het kan frustrerend zijn als u probeert uw werk gedaan te krijgen, maar uw computer werkt niet met u samen. U zou merken dat het overzetten van de ene app naar de andere langer duurt dan normaal en dat alles op uw pc over het algemeen traag is. Het is natuurlijk niet meer dan normaal dat u nieuwsgierig wordt en onderzoekt wat dit probleem veroorzaakt. Misschien kom je zelfs op het punt waarop je alle actieve processen in Taakbeheer zou controleren.

U zou enkele programma's zien die u momenteel gebruikt. Als u dieper graaft, zult u ontdekken dat enkele onbekende processen een aanzienlijk deel van uw CPU- en schijfbronnen in beslag nemen. Dus, wat is wsappx en hoe lost u het probleem met het hoge schijfgebruik op? Nou, je zou blij zijn dat je dit artikel hebt gevonden, want we hebben alle antwoorden voor je.

Wat is wsappx en hoe u het probleem met het hoge schijfgebruik kunt oplossen

Er draaien twee aparte services achter wsappx. Windows 8 en Windows 10 hebben het wsappx-proces, inclusief de AppX Deployment Service (AppXSVC). Als u Windows 8 gebruikt, ziet u de Windows Store Service (WSService). Aan de andere kant, als u Windows 10 gebruikt, ziet u de Client License Service (ClipSVC).

U kunt beide of een van deze services zien door de inhoud van het wsappx-proces uit te breiden. Deze services zijn cruciaal voor het uitvoeren van bepaalde taken, waaronder het installeren, bijwerken en verwijderen van Store-apps. Ze zijn er ook verantwoordelijk voor dat de programma's op uw computer dienovereenkomstig worden gelicentieerd.

AppX Deployment Service (AppXSVC) uitgelegd

De rol van AppXSVC is om Store-apps te starten. Het is vermeldenswaard dat Universal Windows Platform-apps worden gedistribueerd in AppX-pakketten. Dit is ook de reden waarom AppXSVC zo wordt genoemd.

Anders gezegd: dit proces is essentieel voor het bijwerken, installeren en verwijderen van Store-apps. Het is ervoor verantwoordelijk dat Windows Store-apps automatisch op de achtergrond kan bijwerken. Veel Windows-apps, waaronder Paint 3D en Mail, hebben dit proces nodig.

Het is vermeldenswaard dat traditionele desktop-apps op Windows ook CPU- en schijfbronnen gebruiken wanneer u ze toevoegt, verwijdert of bijwerkt. Het enige verschil met Store-apps is dat AppXSVC deze taken beheert in plaats van het specifieke programma-installatieprogramma.

U vraagt ​​zich misschien af ​​waarom dit proces wordt uitgevoerd, zelfs als u niets installeert. Nou, dat komt omdat het je Store-apps op de achtergrond bijwerkt. U zult ook merken dat het een groot deel van uw CPU- en schijfbronnen gebruikt tijdens het proces. Het is dus volkomen begrijpelijk waarom u zou willen leren hoe u appxsvc op Windows 10 uitschakelt. U kunt dit echter heroverwegen zodra u dieper in het proces kijkt.

Klantlicentieservice (ClipSVC) uitgelegd

Als u Windows 10 gebruikt, ziet u de ClipSVC-achtergrondservice die 'infrastructuurondersteuning' voor de Store afhandelt. Microsoft zei dat als u deze service uitschakelt, uw in de Store gekochte apps niet correct werken. Bovendien is het verantwoordelijk voor het beheer van licenties en zorgt ervoor dat u alleen legitieme apps uit de Store gebruikt.

Windows Store Service (WSService) uitgelegd

Voor Windows 8 is de WSService-achtergrondservice cruciaal bij het afhandelen van 'infrastructuurondersteuning' voor de Store. In wezen hebben ClipSVC en deze service identieke beschrijvingen op de Services-interface. Het WSService-proces voert in principe dezelfde taken uit als ClipSVC, maar u zult het niet zien op Windows 10.

Waarom gebruikt wsappx zoveel CPU- en schijfbronnen?

U zult alleen merken dat wsappx een aanzienlijke hoeveelheid CPU-bronnen in beslag neemt wanneer uw computer Store-apps installeert, verwijdert of bijwerkt. Misschien heeft u besloten een app toe te voegen of te verwijderen, of werkt de Store de programma's op uw systeem automatisch bij.

Als u de gratis apps die bij uw Windows-installatie zijn geleverd niet gebruikt, kunt u de Store zo instellen dat deze niet automatisch worden bijgewerkt. Om dat te doen, hoeft u alleen de onderstaande instructies te volgen:

    1. Start de winkel.
    2. Ga naar de rechterbovenhoek van het venster en klik op uw gebruikerspictogram.
    3. Kies instellingen.
    4. Zet de 'Update apps automatisch' op Uit.

Voorkom dat Windows Store uw apps bijwerkt.

Als je je apps wilt updaten, ga je terug naar de Store. Klik op uw gebruikerspictogram en kies Downloads en updates. U kunt beschikbare updates voor uw apps zien. Op dit punt heeft u de vrijheid om te kiezen welke u wilt installeren.

Door deze optie te kiezen, kunt u voorkomen dat de wsappx-service op de achtergrond wordt uitgevoerd voor alle in de winkel gekochte apps. Houd er rekening mee dat zelfs wanneer u uw apps handmatig bijwerkt, u nog steeds systeembronnen zoals RAM en CPU gebruikt. Deze optie geeft u echter meer vrijheid om te kiezen wanneer ze moeten worden gebruikt.

Als u vaak Mail, Films en tv, OneNote, Foto's en Rekenmachine gebruikt, raden we u af de automatische updatefunctie uit te schakelen. Het is vermeldenswaard dat Microsoft deze apps vaak bijwerkt.

Kan ik wsappx uitschakelen?

Helaas kunt u de wsappx-service en zijn subservices (ClipSVC en AppXSVC) niet uitschakelen. Het enige dat u kunt doen, is voorkomen dat ze automatisch op de achtergrond worden uitgevoerd. Bovendien draaien ze wanneer ze nodig zijn. Als u bijvoorbeeld een Store-app zoals Paint 3D start, ziet u ClipSVC in Taakbeheer worden uitgevoerd. Als u het wsappx-proces probeert te beëindigen, ziet u een waarschuwing van Windows, waarin staat dat uw systeem wordt afgesloten of onbruikbaar wordt.

Bovendien zou het niet raadzaam zijn om te voorkomen dat deze processen worden uitgevoerd. Ze zijn tenslotte een cruciaal onderdeel van uw systeem. Als u ervoor wilt zorgen dat uw Store-apps soepel werken, laat u ze hun zaken doen.

Is wsappx een virus?

Zoals we al zeiden, is de wsappx-service een integraal onderdeel van Windows 10. Op het moment van schrijven zijn er geen rapporten die aangeven dat wsappx-, AppXSVC-, ClipSVC- of WSService-processen zijn gebruikt om malware te verhullen. Zelfs als u Auslogics Anti-Malware start, zou de tool het niet als een virus identificeren. Aan de andere kant, als u zich zorgen maakt over de beveiliging van uw pc, is het altijd een goed idee om een ​​volledige scan van uw systeem uit te voeren. Als u een uitgebreide bescherming wilt tegen veelvoorkomende en moeilijk te herkennen bedreigingen en aanvallen, raden we u aan Auslogics Anti-Malware te gebruiken.

Voer een antimalwarescan van uw systeem uit.

Vond u iets nuttigs in dit artikel?

We horen graag uw mening in de onderstaande opmerkingen!