Hoe Windows-foutcode 0x80070005 zonder veel moeite te repareren?

Updates zijn cruciaal om de vlotte en efficiënte prestaties van het Windows-besturingssysteem te garanderen. Microsoft gebruikt ze om stuurprogramma-updates, beveiligingspatches, bugfixes en nieuwe functies uit te rollen. In de meeste gevallen downloadt Windows deze updates discreet op de achtergrond. Bovendien zal een simpele herstart van een computer ze automatisch installeren. Er zijn echter gevallen waarin de updates worden onderbroken door problemen, waaronder de foutcode 0x80070005.

Nu vraagt ​​u zich misschien af: "Wat is de foutcode 0x80070005?" Ook wel de 'Toegang geweigerd'-fout genoemd, geeft de foutcode 0x80070005 meestal aan dat de systeemgebruiker niet de juiste toestemming heeft om de updates uit te voeren. In andere gevallen kan dit probleem illustreren dat de systeemupdate niet kan worden doorgevoerd omdat er nog steeds enkele kritieke bestanden ontbreken. Aan de andere kant kan het erop wijzen dat er slechte sectoren op de harde schijf staan. Zodra het systeem of de updatebestanden in deze slechte sectoren zijn opgeslagen, raken ze beschadigd.

Waarom krijg ik de Windows Update-installatiefout 0x80070005?

Meestal wordt de foutcode 0x80070005 weergegeven wanneer gebruikers systeemupdates proberen te installeren. Als ze niet de vereiste machtigingen hebben om de bewerking uit te voeren, zien ze het foutbericht op hun scherm. Dit probleem heeft waarschijnlijk te maken met de beveiligingsinstellingen en het beleid van de pc. Misschien gebruikt u een standaardaccount in plaats van een account met beheerdersrechten. Aan de andere kant is het mogelijk dat u ongepaste wijzigingen hebt aangebracht in het hulpprogramma voor lokaal beheer van groepsbeleid. Als een van deze het geval is, kunt u de foutcode 0x80070005 tegenkomen terwijl u probeert de updates te installeren.

Het is echter belangrijk op te merken dat de foutcode 0x80070005 ook kan optreden als u bent aangemeld als beheerder. Het is mogelijk dat het wordt veroorzaakt door een probleem met de functies van Gebruikersaccountbeheer, de configuratie van het lokale beveiligingsbeleid of antivirusprogramma's. Het kan bijvoorbeeld verschijnen terwijl u probeert toegang te krijgen tot een gedeelde map binnen een netwerk. Als dit gebeurt, is het waarschijnlijk dat de beveiligings- en deelinstellingen van de gedeelde map de oorzaak zijn van het verschijnen van de fout.

Ten slotte is een andere reden waarom de foutcode 80070005 verschijnt, een malware-infectie. Houd er rekening mee dat computervirussen en schadelijke software updates kunnen blokkeren.

Wat de foutcode 0x80070005 ook veroorzaakt, het is essentieel dat u weet dat het probleem ernstig is en dat u het onmiddellijk moet aanpakken. Het breekt het installatieproces van de Windows-update af. U zult merken dat uw systeem aanzienlijk langzamer wordt. Uw computer wordt abrupt opnieuw opgestart, waardoor er een Blue Screen of Death-fout verschijnt. Houd er rekening mee dat de fout en deze gebeurtenissen ernstig gegevensverlies kunnen veroorzaken.

Onnodig te zeggen dat het van vitaal belang is dat u dit artikel leest om te leren hoe u de foutcode 0x80070005 van de Windows 10-update kunt oplossen. We gaan de stappen delen die u moet volgen om het probleem op te lossen zonder u zorgen te hoeven maken over gegevensverlies of andere complicaties.

Eerste stap: maak een back-up van uw essentiële bestanden

Voordat u begint met het oplossen van de fout, moet u eerst een back-up maken van uw kritieke bestanden. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw bestanden veilig zijn, wat er ook met uw systeem en schijf gebeurt.

Tweede stap: zorg ervoor dat u voldoende schijfruimte heeft

Nadat u een back-up van uw bestanden heeft gemaakt, is het volgende dat u moet doen, controleren of u voldoende schijfruimte op uw pc heeft. Houd er rekening mee dat Windows-updates voldoende opslagruimte nodig hebben om succesvol te kunnen doorgaan. Het is vermeldenswaard dat voor sommige updates ongeveer 7 GB vrije ruimte nodig is voor installatie. Als u ontdekt dat u wellicht niet over voldoende opslagruimte beschikt, moet u proberen de gegevens uit de gebruikersprofielmappen (Documenten, Bureaublad, Afbeelding enz.) Te kopiëren. Verplaats ze naar een externe schijf of naar een ander volume.

Derde stap: voer de probleemoplosser voor Windows Updates uit

Microsoft is zich ervan bewust dat de updates die ze uitrollen, vol problemen zitten. Als zodanig heeft het bedrijf een ingebouwde probleemoplosser opgenomen in het Windows 10-besturingssysteem. U zult een tool vinden die specifiek is ontworpen om updategerelateerde fouten te identificeren en op te lossen. Hier zijn de stappen voor het uitvoeren van de probleemoplosser, afhankelijk van uw Windows OS-versie:

Windows 7 en Windows 8

 1. Start het Configuratiescherm.
 2. Selecteer Systeem en beveiliging en ga naar Problemen oplossen.
 3. Klik op 'Problemen met Windows Update oplossen'.
 4. Selecteer Geavanceerd.
 5. Kies Herstel automatisch toepassen en klik op Als administrator uitvoeren.
 6. Klik op Volgende en laat de probleemoplosser het reparatieproces voltooien.

Ramen 10

 1. Open de app Instellingen door op Windows-toets + I op uw toetsenbord te drukken.
 2. Klik op de tegel Update en beveiliging.
 3. Selecteer Problemen oplossen in het linkerdeelvenster.
 4. Ga nu naar het rechterdeelvenster en selecteer Windows Update.
 5. Klik op Probleemoplosser uitvoeren.
 6. Als u wordt gevraagd om toestemming te geven voor de tool, klikt u op Ja.
 7. Laat de probleemoplosser de fout identificeren en oplossen.

Vierde stap: gebruik de systeembestandscontrole (SFC)

De systeembestandscontrole (SFC) is een ingebouwd Windows-hulpprogramma waarmee u corrupte systeembestanden kunt lokaliseren en herstellen. Door deze bestanden te vervangen of te repareren, kunt u de foutcode 0x80070005 verwijderen en de Windows-updates met succes installeren. Volg de onderstaande stappen om een ​​SFC-scan uit te voeren:

 1. Druk op de Windows-toets op uw toetsenbord en typ "Command Prompt" (zonder aanhalingstekens).
 2. Selecteer Command Prompt uit de resultaten.
 3. Zodra de opdrachtprompt verschijnt, typ je "sfc / scannow" (zonder aanhalingstekens) en druk je op Enter.
 4. Wacht een paar minuten totdat het scan- en reparatieproces is voltooid.

Vijfde stap: verwijder malware en virussen

Zoals we al zeiden, kunnen virussen en malware voorkomen dat de updates met succes worden geïnstalleerd. Daarom raden we u aan een grondige scan van uw computer uit te voeren. Een van de opties die u heeft, is het gebruik van het ingebouwde antivirusprogramma op uw computer. Hier zijn de instructies:

 1. Ga naar je taakbalk en klik op het zoekpictogram.
 2. Typ "Windows Defender" in het zoekvak (zonder aanhalingstekens).
 3. Selecteer Windows Defender-beveiligingscentrum uit de resultaten.
 4. Selecteer Virus- en bedreigingsbeveiliging in het rechterdeelvenster.
 5. Klik op de nieuwe pagina op de link 'Een nieuwe geavanceerde scan uitvoeren'.
 6. Selecteer Volledige scan en klik op Nu scannen.

In veel gevallen kan Windows Defender betrouwbaar genoeg zijn. Het is echter mogelijk niet efficiënt om meer sinistere en complexe malware te verwijderen. Daarom raden we u aan een uitgebreid antivirusprogramma te gebruiken, zoals Auslogics Anti-Malware. Deze tool kan kwaadaardige items detecteren waarvan u nooit vermoedde dat ze bestonden. Bovendien is het krachtig genoeg om uw computer te beschermen tegen bedreigingen en aanvallen die uw belangrijkste antivirusprogramma kan missen.

Zesde stap: werk Windows handmatig bij

Als u de bovenstaande stappen heeft doorlopen maar de foutcode 0x80070005 blijft bestaan, raden we u aan de updates handmatig te installeren. Het is vermeldenswaard dat Microsoft een updatecatalogus aanbiedt waar u belangrijke of cumulatieve Windows-updates kunt krijgen. Volg de onderstaande instructies om door te gaan met deze oplossing:

 1. Druk op Windows-toets + I op uw toetsenbord om de app Instellingen te starten.
 2. Klik op Update en beveiliging.
 3. Ga naar het linkerdeelvenster en klik op Windows Update.
 4. Ga nu naar het rechterdeelvenster en klik op de link 'Updategeschiedenis weergeven'. Let op de versiecode van Windows Update.
 5. Ga online en zoek naar de Microsoft Update-catalogus.
 6. Zodra u zich in de Microsoft Update-catalogus bevindt, klikt u op de zoekbalk.
 7. Typ de updateversiecode en klik op Zoeken.
 8. Klik op Downloaden.
 9. U ziet de downloadlink voor de update. Klik erop om de gedownloade update op uw computer te installeren.
 10. Start uw pc opnieuw op.

Zijn er andere foutcodes die u door ons wilt laten bespreken?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!