Hoe Catalyst Control Center te repareren, wordt niet geopend in Windows 10

Wat moet ik doen als Catalyst Control Center niet wordt geopend in Windows 10? Voordat we doorgaan en de oplossing voor dit probleem bieden, laten we eerst even kijken waar dit Catalyst Control Center-ding over gaat. Catalyst Control Center (CCC) is een hulpprogramma ontworpen door een technologiebedrijf genaamd AMD (Advanced Micro Devices). Het wordt meestal geleverd samen met stuurprogramma's die zijn geïnstalleerd met Radeon-grafische kaarten. Deze GPU's (Graphics Processing Units) zijn oorspronkelijk ontwikkeld door een bedrijf genaamd ATI, dat bekend stond om zijn hightech CPU's (Central Processing Units) genaamd Ryzen. ATI werd later overgenomen door AMD.

Hoewel Nvidia waarschijnlijk de grootste naam op de wereldwijde GPU-markt is, zijn er veel mensen die ervan overtuigd raken dat AMD niet de aandacht krijgt die het verdient. Ze geloven dat AMD een krachtige concurrent is op het gebied van grafische verwerking. Net als wat Nvidia biedt, biedt AMD zijn gebruikers het bovengenoemde Catalyst Control Center.

Het AMD Catalyst Control Center geeft u betere controle over uw videokaart: hiermee kunt u de schermresolutie en weergave-instellingen aanpassen, de prestaties aanpassen, weergaveprofielen inschakelen en zelfs de GPU overklokken. Hiermee kunt u de maximale prestaties uit uw grafische kaart halen door de functionaliteit ervan te verbeteren. Deze functies zijn echter niet beschikbaar wanneer het AMD Catalyst Control Center schijnbaar zonder reden niet kan worden geopend.

Gebruikers die geen grafisch intensieve programma's gebruiken, hebben de functies van het AMD Catalyst Control Center niet nodig. Als de tool echter op hun systeem is geïnstalleerd, wordt het CCC.exe-proces op de achtergrond uitgevoerd en degenen die deze tool hebben geïnstalleerd met een AMD Radeon-stuurprogramma voor de grafische kaart, kunnen zich afvragen waar dit proces vandaan komt.

Gebruikers die het AMD Catalyst Control Center op hun systeem willen installeren om de functionaliteit te kunnen gebruiken, kunnen het downloaden van de officiële AMD-website.

Een andere klacht van gebruikers die CCC niet konden openen, is dat ze niet konden schakelen tussen de speciale grafische kaart en de geïntegreerde grafische kaart. Hierdoor konden ze de volledige kracht van hun GPU's niet gebruiken. Nadat het niet was geopend, gaf het Catalyst Control Center dit foutbericht weer:

AMD Catalyst Control Center

AMD Catalyst Control Center kan niet worden gestart. Er zijn momenteel geen instellingen die kunnen worden geconfigureerd met Catalyst Control Center. "

Zoals te zien is in het foutbericht, is er geen informatie over wat gebruikers kunnen doen om het probleem op te lossen. Daarom zullen we hieronder enkele oplossingen bespreken. Hoewel dit probleem vaak wordt veroorzaakt door een beschadigd of verouderd stuurprogramma voor de grafische kaart, zijn er verschillende andere redenen waarom het hulpprogramma mogelijk niet start. Als echter beschadigde of verouderde stuurprogrammasoftware de schuld is, kunt u dit eenvoudig oplossen door Auslogics Driver Updater uit te voeren. Het zal de problematische stuurprogramma's binnen enkele seconden lokaliseren en repareren en bijwerken. De tool biedt u de beste beschikbare stuurprogramma's en herstelt de normale werking van uw pc.

Laten we nu eens kijken hoe u het AMD Catalyst Control Center correct kunt laten werken:

Oplossing 1: schakel AMD Catalyst Control Center-gerelateerde processen uit

Wanneer u het uitvoerbare bestand van een bepaald programma start, start het het proces op de achtergrond. In bepaalde gevallen kan het gebeuren dat het programma niet correct wordt gestart, ook al is het al begonnen met het uitvoeren van het proces. Hierdoor blijft het proces continu op de achtergrond draaien. Als gevolg hiervan kunt u geen andere sessie van het programma starten, wat in uw geval CCC is. Volg de onderstaande stappen om dit probleem op te lossen:

 • Druk op Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te starten.
 • Selecteer Meer details wanneer het venster wordt geopend.
 • Scroll naar beneden om achtergrondprocessen te vinden .
 • Klik met de rechtermuisknop op Catalyst Control Center en kies Taak beëindigen.

Als dit het probleem niet oplost, ga dan naar de volgende oplossing.

Oplossing 2: start de app vanaf de oorspronkelijke locatie

Een andere oplossing voor het repareren van het AMD Catalyst Control Center houdt in dat u het vanaf de oorspronkelijke locatie moet starten. Het probleem kan zijn dat de snelkoppeling op het bureaublad van het hulpprogramma beschadigd is.

Om de klus te klaren, gaat u naar Program Files / ATI Technologies / ATI.ACE / Core-Static / amd64 / en dubbelklikt u op het CLIStart.exe-bestand.

Oplossing 3: installeer grafische stuurprogramma's opnieuw

Bij gebruik van een speciale GPU zijn grafische stuurprogramma's erg belangrijk. Als ze verouderd zijn of niet goed werken, kan dit ertoe leiden dat het AMD Control Catalyst Center niet wordt geopend.

U kunt dit probleem oplossen door de oude GPU-stuurprogramma's van uw systeem te verwijderen en een nieuwe set te installeren. Hier is hoe dit te doen:

 • Klik met de rechtermuisknop op Start .
 • Klik op Device Manager.
 • Klik op Beeldschermadapters .
 • Ga naar uw grafische kaart, klik er met de rechtermuisknop op en kies Apparaat verwijderen.
 • Schakel het selectievakje Verwijder de stuurprogrammasoftware voor dit apparaat in. Dan klikken
 • Start uw systeem opnieuw op.
 • Ga terug naar Apparaatbeheer .
 • Selecteer Scannen op hardwarewijzigingen .

Hierna zou Windows de ontbrekende stuurprogramma's automatisch opnieuw moeten kunnen installeren. In plaats van door Apparaatbeheer te gaan, kunt u de stuurprogramma's handmatig downloaden van de officiële website van AMD of de klus automatisch klaren met behulp van Auslogic Driver Updater.

Oplossing 4: installeer alle Windows-updates

Een andere oplossing die u kunt proberen om het AMD Catalyst Control Center correct te laten werken, is door een Windows-update uit te voeren. Hier ziet u hoe u ervoor zorgt dat u de nieuwste Windows-updates hebt geïnstalleerd:

 • Ga naar de Start- knop en klik er met de rechtermuisknop op.
 • Klik op
 • Selecteer Update en beveiliging.
 • Ga naar Controleren op updates en klik erop.
 • Wacht tot Windows de installatie van de nieuwste updates heeft uitgevoerd.
 • Start uw computer opnieuw op.

Oplossing 5: voer een systeembestandscontrole uit

Windows heeft een ingebouwde tool genaamd System File Checker. U kunt het gebruiken om de integriteit van uw systeembestanden te controleren. Om een ​​SFC-scan te starten, moet u het volgende doen:

 • Ga naar Windows Search en voer in
 • Zoek de opdrachtprompt en klik er met de rechtermuisknop op. Selecteer Uitvoeren als beheerder.
 • Als een venster Gebruikersaccountbeheer verschijnt, klikt u op
 • Typ in het opdrachtpromptvenster de opdracht sfc / scannow.
 • Druk op Enter
 • Wacht tot Windows de scan heeft voltooid.

Als de SFC-scan niet helpt, probeer dan de DISM-opdracht door het volgende in te typen en op Enter te drukken:

DISM / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth

Oplossing 6: gebruik een systeemherstelpunt

Als geen van de bovenstaande oplossingen voor u heeft gewerkt, kunt u proberen Windows te herstellen naar een eerdere configuratie.

Opmerking:  dit proces kan leiden tot het verlies van geïnstalleerde applicaties, hoewel het geen invloed heeft op uw normale bestanden.

Hier ziet u hoe u Windows kunt herstellen naar een eerdere kopie met Systeemherstel:

 • Ga naar de Windows-zoekbalk en voer Create a Restore Point in.
 • Raken
 • Zoek het System Protection tab en selecteer Systeemherstel.
 • Klik op
 • Selecteer Meer herstelpunten weergeven. Het vakje ernaast moet worden aangevinkt.
 • Kies een herstelpunt waarmee u bekend bent en selecteer
 • Kies Voltooien en start uw computer opnieuw op.

Hopelijk is het AMD Catalyst Control Center nu actief op uw computer.