Waarom voert een Windows 10-pc Chkdsk uit bij het opstarten?

Je hebt je waarschijnlijk gerealiseerd dat elke keer dat je je computer aanzet, hij een schijfcontrole uitvoert, iets wat hij voorheen nooit deed. Moet dit een reden tot ongerustheid zijn? Hoewel het scannen van schijven niet altijd schadelijk is, probeert het meestal te communiceren over een onderliggend probleem.

Wat is chkdsk.exe?

Dit wordt uitgesproken als "check disk", en het is eigenlijk een commando dat drives controleert. Het werkt door het statusrapport van de schijf weer te geven en kan zelfs de gevonden problemen oplossen. Om deze tool te gebruiken, moet uw computer Autochk.exe in zijn systeem hebben.

De harde schijf van de computer slaat alle bestanden op in mappen. Het bevat ook enkele beveiligingsinformatie over wie toegang heeft tot die bestanden. De harde schijf bevat zoveel informatie, en het is het werk van CHKDSK om ervoor te zorgen dat alle informatie over de mappen, gegevens en beveiligingsstatus correct is. Helaas kan er een fout optreden wanneer de computer abrupt wordt uitgeschakeld of wanneer u een USB-apparaat op onveilige wijze uitwerpt of verwijdert. Het kan ook het gevolg zijn van hardwareproblemen of malware. Deze problemen worden weerspiegeld in de administratieve informatie van de harde schijf, waardoor de CHKDSK-opdracht wordt uitgevoerd om deze problemen op te sporen en op te lossen.

De opdracht CHKDSK scant de harde schijf en lost eventuele bestandsproblemen op de schijf op. Er is een aantal mogelijke redenen waarom de opdracht Check Disk wordt geactiveerd, waaronder:

Onjuiste uitschakelingen

De primaire trigger van het schijfcontroleproces is als het systeem op ongepaste wijze wordt afgesloten. Het is de bedoeling dat u de computer uitschakelt via het menu Start en hem de tijd geeft om volledig af te sluiten. Als de computer abrupt uitschakelt of als u hem uitschakelt door op de Start-knop te drukken, zult u waarschijnlijk gegevensverlies en problemen met het bestandssysteem ervaren die hem dwingen om tijdens het opstarten een schijfcontroleroutine te doorlopen. U mag ook niet de fout maken de computer uit te schakelen door de stekker uit het stopcontact te halen. De check disk-opdracht wordt geactiveerd om te controleren of de harde schijf in orde is na het onjuist afsluiten. Dit kan ook gebeuren als u een stroomstoring ervaart.

Een malware-aanval

Een check disk scan kan ook een indicatie zijn dat uw computer wordt aangevallen door malware, waaronder mogelijk virussen en andere buitenlandse programma's die de functionaliteit van het bestandssysteem ondermijnen. U hebt waarschijnlijk een onbeveiligde link geopend die de veiligheid van het computersysteem bedreigde, en hierdoor wordt het hulpprogramma Check Disk uitgevoerd om er zeker van te zijn dat er geen bedreigingen zijn. De beste manier om dit te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat u te allen tijde een antivirusprogramma van hoge kwaliteit hebt geïnstalleerd. In dat geval moet u investeren in betrouwbare antimalwaresoftware om malware op afstand te houden.

Problemen met de harde schijf

De kans is groot dat er enkele problemen met de schijf zijn gedetecteerd. Dit is de belangrijkste oorzaak van het feit dat Windows 10 elke keer dat u uw pc aanzet CHCKDSK uitvoert. Het doet dit om te controleren op problemen met het bestandssysteem, zoals slechte sectoren die het hele computersysteem in gevaar brengen en zelfs kunnen leiden tot een defect aan de harde schijf. Het is aan te bevelen het programma de tijd te geven om uit te voeren, in de hoop dat het probleem hiermee wordt opgelost. Het geeft aan of het problemen heeft gevonden en laat zien hoe deze moeten worden opgelost. Het rapport bevindt zich in het logbestand van Check Disk, dat u kunt openen door naar het menu Start te gaan en vervolgens 'gebeurtenisviewer' te typen. Klik erop en selecteer de applicatie. U vindt uitgebreide informatie over gevonden problemen, en u kunt dat ook doen door de systeemlogboeken te controleren op bronnen die worden vermeld als de oorzaak van de onderliggende problemen.Als u merkt dat het hulpprogramma Schijfcontrole na elke keer opstarten blijft werken, betekent dit dat de harde schijf defect is en dat dit een alarm moet veroorzaken.

Hoe check disk in Windows 10 te annuleren

De check disk-opdracht is handig omdat het continu controleert op bugs en fouten in het computersysteem, maar je hoeft het niet elke keer uit te voeren nadat je de computer hebt opgestart. Als u de opdracht heeft ingeschakeld, is het gemakkelijker om deze te stoppen omdat u alleen op een willekeurige toets hoeft te klikken om deze stap over te slaan. U heeft ongeveer 8 seconden om de controle snel over te slaan, waarna het proces automatisch wordt uitgevoerd. De problemen treden op wanneer u een geplande schijfcontrole heeft en geen tijd hebt om te wachten tot het proces is voltooid. In dergelijke scenario's heeft u geen andere keuze dan de schijfcontrole te annuleren.

Voordat u dit doet, moet u bepalen of een van de schijven een geplande controle heeft, zodat u deze kunt annuleren door bij de volgende keer opnieuw opstarten op overslaan te drukken.

Moet ik schijf controleren in Windows 10?

Het antwoord op deze vraag is een simpel ja. Het is je misschien opgevallen dat schijfcontrole in Windows 10 een beetje verschilt van die in andere Windows-versies, maar het biedt grote hulp bij het wegwerken van bugs en andere problemen die het systeem zouden kunnen vertragen. De check disk-opdracht helpt bij het corrigeren van problemen die kunnen zijn veroorzaakt door beschadigde software, plotselinge of onjuiste afsluitingen of malwareaanvallen. Dit helpt op zijn beurt bij het verbeteren van de prestaties van de computer.

Windows 10 heeft een schijfcontrole, een tool die bedoeld is om schijfproblemen automatisch te detecteren en op te lossen. Dit betekent dat u de traditionele schijfcontrole niet hoeft uit te voeren om onderliggende problemen te identificeren en op te lossen. De opdracht controleert periodiek de harde schijf op beschadigde sectoren en systeemfouten en voert automatisch onderhoud uit, zodat u deze niet hoeft uit te voeren.

Om chkdsk in Windows 10 uit te voeren, moet u:

  1. Klik met de rechtermuisknop op het station dat u wilt scannen.
  2. Klik op Eigenschappen.
  3. Klik op het tabblad Extra.
  4. Druk op de knop Check.

Hiermee controleert het hulpprogramma chkdsk op eventuele fouten in het bestandssysteem.

Als er fouten worden gedetecteerd, vraagt ​​het systeem u om de schijf te controleren, en als er geen fouten zijn, verschijnt er een bericht dat aangeeft dat u de scan niet nodig hebt. Als de chkdsk-tool echter blijft werken nadat de computer is opgestart, kan dit een teken zijn van een onderliggend probleem en moet u het probleem laten controleren.

Moet men de controleschijf uitschakelen?

Het hangt af van hoe het systeem zich gedraagt ​​of werkt. Zoals eerder vermeld, is het proces van schijfcontrole cruciaal voor het detecteren en herstellen van schijfgerelateerde fouten. Als het echter hinderlijk wordt, moet u het uitschakelen. Het meest vervelende aan het uitvoeren van een schijfcontrole is wanneer deze blijft draaien wanneer deze niet nodig is. Dit gebeurt meestal als u de computer niet correct uitschakelt. Het blauwe scherm kan verschijnen, en dit betekent gevaar. Bij het opstarten van de computer, zegt het dat het het bestandssysteem controleert of dat een van de schijven moet worden gecontroleerd. Hoewel u de opdracht kunt annuleren en door kunt gaan met het opstarten van de computer, is het raadzaam de scan te laten voltooien.

Als u op een willekeurige toets drukt, wordt het proces voor het controleren van de schijf gestopt, maar zodra u de computer opnieuw opstart, wordt de opdracht waarschijnlijk opnieuw uitgevoerd. Als dit gebeurt, betekent dit dat uw computer een onderliggend probleem heeft dat u niet langer moet negeren. Het betekent dat Windows nog steeds wil dat de schijf wordt gescand. Als u het negeert, blijft het u eraan herinneren totdat u het hebt gecontroleerd.

De schijfcontrole zijn werk laten doen is het beste wat u kunt doen, maar het kan soms tijdrovend zijn en u heeft niet al die tijd om te wachten. U kunt zich ook realiseren dat zelfs nadat u het de scan hebt laten uitvoeren, het na de volgende opstartsessie nog steeds wil worden uitgevoerd. Als u een USB-flash uitwerpt voordat het systeem klaar is met werken of als het systeem niet goed wordt uitgeschakeld, waarschijnlijk als gevolg van een stroomstoring, detecteert Windows het probleem automatisch en forceert het opnieuw een schijfcontrole. In dat geval kunt u het uitschakelen.

Eindoordeel

Uit deze informatie blijkt dat CHKDSK een cruciaal aspect van uw computer is, omdat het helpt om bugs op afstand te houden. Het is echter het meest efficiënt wanneer het is gepland of wanneer u het handmatig uitvoert. Als u zich realiseert dat het blijft werken bij het opstarten, betekent dit dat uw computer enkele harde-schijffouten ondervindt die moeten worden gecontroleerd. U moet de schijfcontrole de scan laten voltooien en de problemen identificeren. Als er problemen zijn gedetecteerd, laat u de tool deze oplossen voordat u doorgaat met opstarten. Als het laat zien dat er geen fouten zijn, bent u klaar om te gaan.

Als u het echter de scan laat uitvoeren en het dezelfde opdracht uitvoert tijdens de volgende opstartsessie, kan dit een teken zijn dat uw computersysteem is aangevallen door malware en moet u controleren of u over een up-to-date antivirusprogramma beschikt. software. Als het probleem zich blijft voordoen, kunt u het beste een expert het probleem laten onderzoeken, aangezien dit een aanwijzing kan zijn voor een groter onderliggend probleem.