Oplossen van de fout 'Er ontbreekt een mediadriver' tijdens een schone installatie van Windows 10

'Er is iets moois aan een leeg canvas, het niets van het begin dat zo eenvoudig en adembenemend puur is.'

Piper Payne

Voorbij zijn de dagen dat gebruikers een langdurig proces zouden moeten doorlopen om Windows te installeren. Microsoft heeft de stappen immers eenvoudiger en eenvoudiger gemaakt. Aan de andere kant is het nog steeds mogelijk dat u stuurprogramma-gerelateerde problemen tegenkomt waardoor u het installatieproces niet kunt voltooien.

Hoe kan ik een ontbrekende mediadriver-fout in Windows oplossen?

Dus, wat moet u doen als een mediastuurprogramma ontbreekt op Windows 10? Mogelijk merkt u dat de USB-installatiemedia correct opstart. Het installatieproces is echter niet succesvol vanwege een ontbrekend stuurprogramma voor de USB-hub. Er zijn verschillende redenen waarom deze fout optreedt, en hier zijn er enkele:

 • Beschadigde ISO-media of dvd-station
 • Defecte USB-drive of poort
 • Ontbrekende USB- of dvd-driver
 • Unit gebruikt Serial Advanced Technology Attachment (SATA) in plaats van Integrated Drive Electronics (IDE)

U hoeft niet in paniek te raken, want we zullen u leren hoe u een ontbrekende fout in het mediastuurprogramma kunt oplossen. Blijf dit artikel lezen om de oplossingen te leren waarmee u van dit probleem af kunt komen.

Oplossing 1: voldoen aan de vereisten voor Windows 10

Voordat u zelfs maar kunt proberen het probleem op te lossen, moet u ervoor zorgen dat uw computer voldoet aan de vereisten voor Windows 10. Bovendien moet u uw BIOS bijwerken voordat u een schone installatie van het besturingssysteem start. Hieronder staan ​​de minimale systeemvereisten voor Windows 10:

 • RAM: 2 GB voor 64-bits of 1 GB voor 32-bits
 • CPU: 1 GHz of een snellere processor of SoC
 • HDD: 20 GB voor 64-bits besturingssysteem of 16 GB voor 32-bits besturingssysteem
 • GPU: DirectX 9 of een latere versie met WDDM 1.0-stuurprogramma
 • Display: minimaal 800 × 600

Als u een naadloze workflow wilt, kunt u het beste minimaal 2 GB RAM of 3 GB voor de 64-bits versie hebben. Dit geeft je ook een betere verwerkingskracht.

Oplossing 2: probeer halverwege een andere USB-poort

Sommige gebruikers hebben een manier gevonden om dit probleem te omzeilen, en de oplossing is vrij eenvoudig. Toen ze een schone installatie van Windows 10 begonnen, gebruikten ze de methode om dezelfde fout op te lossen in Windows 7 en Windows 8. In principe hoef je alleen maar de USB-installatiedrive halverwege het proces te verwijderen en vervolgens een andere poort te proberen. Hier zijn de stappen:

 1. Download de Media Creation Tool en maak een USB-installatiestation.
 2. Start uw computer op vanaf de schijf.
 3. Wacht tot alle installatiebestanden zijn geladen.
 4. Selecteer uw voorkeuren en klik op Nu installeren.
 5. Zodra u het foutbericht ziet, klikt u op Annuleren.
 6. Verwijder de USB-drive en sluit deze aan op een andere poort.
 7. Klik op Nu installeren. Het installatieproces zou vanaf hier moeten worden voortgezet.

De bovengenoemde oplossing zou voor u moeten werken. Het is echter vermeldenswaard dat deze methode vooral bedoeld was voor gebruikers die eerder Windows 10 op hun apparaat hadden geïnstalleerd.

Oplossing 3: gebruik een andere USB-stick

Om de een of andere vreemde reden laden sommige USB-flashstations, hoewel compatibel, niet alle installatiebestanden. In dat geval is het raadzaam om Media Creation Tool op een andere USB-stick te installeren.

Het is ook vermeldenswaard dat als u nog nooit Windows 10 op de betreffende computer hebt geïnstalleerd, het mogelijk is dat bepaalde problemen met de USB 3.0-poort ervoor zorgen dat het BIOS de installatiebestanden niet laadt. Gebruik daarom alleen de USB 2.0-poorten wanneer u Windows 10 installeert. U kunt een USB 3.0-poort gemakkelijk herkennen aan de blauwe strip erin.

Oplossing 4: verander de SATA in IDE

Het is mogelijk dat de SATA-modus het probleem veroorzaakt. Deze fout treedt specifiek op wanneer de machine IDE gebruikt, maar de installatiemedia wordt opgestart met SATA. Met dat gezegd, kan het probleem worden opgelost door de SATA naar IDE in BIOS of UEFI te wijzigen. Volg gewoon de onderstaande instructies:

 1. Start op in BIOS.
 2. Selecteer een van de volgende opties: Geavanceerd, Opslagconfiguratie, Schijfconfiguratie of IDE-configuratie.
 3. Ga naar SATA-modus. U kunt ook naar SATA As of SATA Configuration instellen.
 4. Wijzig de optie in IDE, Compatibel of ATA.
 5. Sla de wijzigingen op die u zojuist heeft aangebracht.
 6. Probeer Windows 10 opnieuw te installeren en controleer of de fout is verholpen.
<

Oplossing 5: bepaalde opties in BIOS uitschakelen / inschakelen

Sommige gebruikers hebben geprobeerd de fout te omzeilen door bepaalde opties in het BIOS uit te schakelen. Als u een 64-bits versie van Windows 10 probeert te installeren, kunt u opstarten in het BIOS en proberen Legacy USB en Legacy BIOS uit te schakelen. Voordat u het flash-installatiestation aansluit, moet u ervoor zorgen dat u de AHCI hebt ingeschakeld.

Pas uw BIOS-instellingen aan om het probleem met uw mediadriver op te lossen.

In sommige configuraties kunnen gebruikers de USB-optie alleen op USB 3.0 instellen. Aan de andere kant raden we aan om het in te stellen op Auto als een dergelijke optie beschikbaar is in het BIOS-menu.

Oplossing 6: kiezen voor Rufus

Als je de bovenstaande methoden hebt geprobeerd en de fout blijft bestaan, kun je beter voor Rufus kiezen in plaats van de Media Creation Tool te gebruiken. Dit programma, dat door Microsoft wordt geleverd, werkt doorgaans prima. We raden u echter aan om helemaal opnieuw te beginnen met de alternatieve tool als u alle andere oplossingen hebt uitgeput. Als u Windows 10 vanaf een USB-flashstation hebt geïnstalleerd, raden we u bovendien aan het ISO-bestand te downloaden en het op een dvd te branden.

Nadat u Windows 10 met succes hebt geïnstalleerd, raden we u aan om uw stuurprogramma's regelmatig bij te werken met Auslogics Driver Updater. Zoals de foutmelding suggereert, is het probleem opgetreden vanwege een ontbrekend mediastuurprogramma. Zorg er daarom voor dat u beschikt over de nieuwste door de fabrikant aanbevolen versies van uw stuurprogramma's. Dit voorkomt dat soortgelijke problemen optreden en verbetert zelfs de snelheid en prestaties van uw computer.

Werk uw stuurprogramma's bij om het probleem met het Media-stuurprogramma op te lossen

Heeft u verduidelijkingen of suggesties?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!