'Uw DNS-server is mogelijk niet beschikbaar'-fout

Op computers is DNS (Domain Name System) de instelling waarmee domeinnamen kunnen worden opgeslagen en opgehaald voor de sites die gebruikers bezoeken.

Wat betekent het bericht 'DNS-server is mogelijk niet beschikbaar'?

Wanneer u een bepaalde website wilt bezoeken, zoekt uw webbrowser naar zijn domeinnaam en uw router stuurt de zoektaak door naar uw DNS-server. Als de domeinnaam is opgeslagen, verzendt het systeem het bijbehorende IP-adres. Gezien de manier waarop de dingen werken, verloopt het laadproces daarom soepel.

Het proces wordt mogelijk gemaakt door de DNS-instellingen en werkt voor het grootste deel prima. Soms raakt het systeem echter kapot, wordt het beschadigd of stopt het met werken om een ​​groot aantal mogelijke redenen. In dergelijke scenario's slaagt de DNS-server er niet in om de noodzakelijke verbinding tot stand te brengen, en daarom ziet u een fout in deze vorm:

Uw DNS-server is mogelijk niet beschikbaar

Mogelijk ziet u de fout ook na het uitvoeren van een Windows-probleemoplosser (of Windows Network Diagnostics) om problemen op te lossen waardoor uw computer geen verbinding met internet kan maken. U hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken: u bent niet de enige gebruiker die met het probleem in kwestie wordt geconfronteerd.

Andere DNS-problemen - vooral die vergelijkbaar met die gedefinieerd door de DNS-onbeschikbaarheidsmelding - kunnen zich op andere manieren manifesteren en Windows dwingen de volgende berichten weer te geven:

 • DNS-server reageert niet
 • DNS-server is uitgeschakeld
 • DNS-server is niet beschikbaar
 • DNS-server time-out
 • Verbinding met DNS-server verbroken
 • DNS-server niet gevonden
 • DNS-server kan niet worden gevonden

Dus als u een van de bovenstaande meldingen ziet, kunt u erop vertrouwen dat u zich in goed gezelschap bevindt. We gaan nu verder met het primaire deel van deze handleiding, waar we u laten zien hoe u de meldingen van uw DNS-server mogelijk niet beschikbaar kunt verwijderen en de daarmee samenhangende problemen kunt oplossen. We zijn van plan alle DNS-problemen in de vermelde formulieren aan te pakken.

Oplossing voor 'Uw DNS-server is mogelijk niet beschikbaar' in Windows 10

Voor efficiëntiedoeleinden raden we u aan uw probleemoplossing te beginnen met de eerste procedure op de lijst. En als dat nodig is, moet u de rest van de oplossingen doorlopen in de volgorde waarin ze verschijnen.

Herstart / reset uw router:

De snelste oplossing voor een breed scala aan DNS-problemen vereist dat gebruikers hun internetinstellingen vernieuwen. En de snelste manier om dat te doen is door de router te resetten of opnieuw op te starten, waardoor de verbinding tussen uw computer en uw internetprovider wordt gevoed.

Veel gebruikers zijn erin geslaagd om de fout 'DNS-server mogelijk niet beschikbaar' op te lossen door dit te doen, dus het is logisch dat u nu hetzelfde doet. Idealiter zou u dit moeten doen om uw router opnieuw te starten:

 • Pak de router (fysiek).
 • Zoek en druk op de aan / uit-knop. Nu moet u zo lang wachten als nodig is totdat het apparaat uitgaat.

Of u kunt gewoon uw router loskoppelen van de stroombron en een minuut wachten. Op deze manier ben je zeker van dingen (als je niet weet waar de aan / uit-knop van je router is of als je niet weet hoe lang je moet wachten tot je router stroom verliest).

 • Hier moet u nogmaals op de aan / uit-knop op uw router drukken om het apparaat in te schakelen.
 • Wacht tot je router is geïnitialiseerd.

Het zal binnenkort beginnen met het verzenden van draadloze signalen.

 • Maak nu op uw pc verbinding met uw wifi.
 • Test uw internetverbinding om te zien of het beter is gegaan: start uw webbrowser en probeer enkele websites te bezoeken.

Als het DNS-probleem aanhoudt, doet u er goed aan om uw computer opnieuw op te starten en vervolgens dezelfde tests opnieuw uit te voeren.

Probeer een andere webbrowser:

Hier willen we dat u een andere webbrowser-applicatie gebruikt om erachter te komen of de DNS-problemen beperkt zijn tot de browser die u gebruikte. Welnu, soms sluipen er inconsistenties of discrepanties in de instellingen of code van browsers om problemen voor gebruikers te veroorzaken, dus we willen dat u de waarheid in uw geval ontdekt.

Er zijn veel goede browsertoepassingen voor het Windows-platform. Afhankelijk van de browser die u momenteel gebruikt, kunt u een van de volgende proberen: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera en Internet Explorer.

Als webpagina's normaal in een andere browser worden geladen of als dezelfde DNS-fouten zich niet manifesteren, hebt u min of meer uw bevestiging dat het DNS-probleem te wijten is aan problemen in uw browser. In een dergelijk scenario doet u er goed aan om de problemen voor die browser op te lossen door ofwel de volledige browserinstellingen te resetten of door de browsertoepassing opnieuw te installeren.

Voer de Windows-probleemoplosser voor netwerken en andere probleemoplossers uit:

Als u nog geen probleemoplosser moet uitvoeren om de DNS-problemen op te lossen, wordt het tijd dat u er een gebruikt en er wat hulp van krijgt. Door hun ontwerp zijn probleemoplossers in Windows ongelooflijk nuttige programma's die problemen diagnosticeren en oplossingen bieden of oplossen (waar mogelijk). Microsoft heeft verschillende probleemoplossingsprogramma's aan Windows toegevoegd voor verschillende gebeurtenissen, problemen, instellingen, hulpprogramma's, enzovoort.

Aangezien u te maken heeft met een DNS-serverprobleem dat uw gebruik van internet beïnvloedt, is de Windows-probleemoplosser voor netwerken de probleemoplosser die u waarschijnlijk op de een of andere manier kan helpen, dus we willen dat u deze specifieke probleemoplosser eerst uitvoert. Als deze probleemoplosser niet genoeg doet om de zaken recht te zetten, zullen we andere probleemoplossers voorstellen die u kunt gebruiken.

Deze instructies hebben betrekking op het volledige proces waarbij probleemoplossers worden gebruikt:

 • Houd de Windows-knop op het toetsenbord van uw apparaat ingedrukt en tik op de letter S-toets.
 • Aangenomen dat de zoekfunctie op het Windows-startscherm zichtbaar is, moet u de volgende tekst in het tekstvak daar typen: Netwerkprobleemoplosser.
 • Zodra Netwerkproblemen zoeken en oplossen (Configuratiescherm) verschijnt als het primaire item in de resultatenlijst, moet u erop klikken.

Het hoofdvenster of dialoogvenster van Internetverbindingen wordt nu geopend.

 • Klik op Geavanceerd. En nu moet u klikken op het vakje Reparaties automatisch toepassen (om deze parameter te selecteren).
 • Hier, met alles ingesteld, moet u op Uitvoeren als beheerder klikken.
 • Volg de instructies op het scherm om de probleemoplosser de nodige taken te laten uitvoeren.

De probleemoplosser voert een scan uit om te bepalen wat er mis is met uw internetinstellingen en brengt de nodige wijzigingen aan. Wat er ook gebeurt, zodra de probleemoplosser klaar is met werken, moet u alle dialoogvensters en toepassingen sluiten en vervolgens uw computer opnieuw opstarten.

Na het opnieuw opstarten moet u uw webbrowser openen en vervolgens naar enkele sites gaan om te zien wat er gebeurt.

Als de verbindingsbewerkingen mislukken en het bericht 'DNS-server niet beschikbaar' opnieuw verschijnt, moet u doorgaan met de procedure met probleemoplossers. Deze keer willen we dat u verschillende probleemoplossers uit de app Instellingen probeert. Doorloop nu deze stappen:

 • Eerst moet u de app Instellingen openen: gebruik de toetsencombinatie Windows-knop + letter I.
 • Zodra het venster Instellingen verschijnt, moet u op Update en beveiliging klikken.
 • Ga nu naar het linkerdeel van het venster en klik op Problemen oplossen.
 • Hier, in het rechterdeelvenster, onder Problemen oplossen, moet u zorgvuldig alle vermelde probleemoplossers doorlopen.

U ziet internetverbindingen, maar u hoeft deze probleemoplosser niet opnieuw uit te voeren, aangezien we u onlangs al door de procedure hebben geleid. U moet het nu alleen gebruiken als u het toen niet hebt gebruikt.

 • Deze keer raden we je aan om op Inkomende verbindingen te klikken (om deze probleemoplosser te markeren).
 • Klik op de knop Probleemoplosser uitvoeren.

Windows zal nu het geselecteerde probleemoplosser-venster openen. Dezelfde richtlijnen die we eerder gaven, spelen hier een rol.

 • Volg de instructies op het scherm om de probleemoplosser de nodige taken te laten uitvoeren.

Wat er ook gebeurt, als de probleemoplosser zijn werk heeft gedaan, moet u alle dialoogvensters en programma's sluiten en vervolgens de pc opnieuw opstarten. En na het opnieuw opstarten, moet u enkele tests uitvoeren om te weten of het DNS-probleem is opgelost.

Als de zaken hetzelfde blijven, moet u dezelfde stappen hierboven volgen om andere probleemoplossers uit te voeren via het menu Problemen oplossen in Instellingen. U kunt bijvoorbeeld de probleemoplosser voor de netwerkadapter uitvoeren (aangezien deze verband houdt met uw probleem). Dezelfde richtlijnen en aanbevelingen zijn weer van toepassing.

Schakel uw antivirus en firewall tijdelijk uit; verwijder uw antivirusprogramma:

Hier bekijken we de mogelijkheid dat het DNS-serverprobleem waarmee u worstelt volledig te wijten is aan uw antivirus- of firewall. Antivirussen en firewalls zijn zeer goed in staat om inkomende en uitgaande verbindingen af ​​te schermen, te onderscheppen en te stoppen.

Misschien gebruikt uw antivirusprogramma of firewall een slechte of onredelijke configuratie; uw antivirus of firewall kan te ver reiken en tegen uw belangen handelen (ook al heeft het goede bedoelingen). Wat er is gebeurd of wat er nu gebeurt, doet er niet toe. We willen dat u uw antivirusprogramma verwijdert en uw firewall verwijdert om te zien of het beter wordt.

Om uw antivirusprogramma uit te schakelen, moet u dit doen:

 • Open het programma en ga naar het instellingenmenu of het hoofdconfiguratiescherm.
 • Zoek de knop Uitschakelen of Uitschakelen en gebruik deze.

U zult waarschijnlijk moeten specificeren hoe lang uw antivirusprogramma uitgeschakeld moet blijven. We raden u aan de permanente optie te kiezen (als deze bestaat) of de optie die deze uitschakelt tot de volgende herstart.

 • Sla de wijzigingen op en verlaat vervolgens het instellingen- of configuratiescherm.
 • Start uw browser opnieuw en bezoek vervolgens verschillende websites om te zien of het beter is geworden.

Om uw firewall uit te schakelen, moet u dit doen:

 • Open het Windows firewall-hulpprogramma of de setup waarmee u de firewall in de eerste plaats hebt geconfigureerd.
 • Ga naar het scherm voor firewallregels.

Als de applicatie u toestaat om alle firewallregels uit te schakelen, dan moet u de gok wagen. Anders - als u alleen de regels voor specifieke apps kunt versoepelen - moet u uw browsertoepassing zoeken en de regels voor het programma uitschakelen.

 • Sla de wijzigingen op en sluit vervolgens het firewallhulpprogramma of de installatie.
 • Sluit uw browser en open deze vervolgens opnieuw. Test dingen om te zien of uw internetverbinding nu werkt.

Als het DNS-probleem u in ieder geval blijft storen, zelfs nadat u de nodige taken hebt uitgevoerd om uw antivirusprogramma of firewall uit te schakelen, doet u er goed aan om meer stappen te ondernemen tegen het verdedigingsprogramma of de beveiligingsinstellingen. Hier willen we dat u uw antivirus- of firewallhulpprogramma verwijdert - omdat verwijderen het proces is dat aantoont dat uw antivirus- of firewallhulpprogramma al dan niet betrokken is bij de problemen waarmee u wordt geconfronteerd.

Om een ​​applicatie te verwijderen, ga je naar het Apps-scherm in Instellingen of ga je naar het Programma's en Functies-menu in het Configuratiescherm. U moet dan het ongewenste programma lokaliseren en vervolgens de verwijderingstaak ervoor starten. Volg de instructies op het scherm en speel uw steentje om ervoor te zorgen dat de app correct wordt verwijderd. Nadat u de toepassing hebt verwijderd, moet u uw computer opnieuw opstarten.

Na het opnieuw opstarten moet u uw internetverbinding testen om te bevestigen dat het DNS-probleem niet langer actief is.

Als je ontdekt dat je antivirus of firewall een rol heeft gespeeld bij het veroorzaken van de DNS-problemen waarvoor je hard hebt gewerkt om het op te lossen, dan moet je terecht het programma of de installatie schrappen. Verwijder uw antivirusprogramma of verwijder uw firewallconfiguratie - als u dit nog moet doen. U hebt geen hulpprogramma's of instellingen nodig die meer problemen veroorzaken dan ze oplossen.

Waarom krijgt u geen beveiligingshulpprogramma dat uw computer kan beschermen tegen bedreigingen en u geen problemen oplevert? U hoeft geen compromissen te sluiten. We raden u aan Auslogics Anti-Malware te installeren. Dit programma implementeert beschermingsschema's op het hoogste niveau, voegt sterke verdedigingslagen toe en biedt u geavanceerde scanfuncties voor het detecteren van bedreigingen. En het belangrijkste is dat het geen verbindingen blokkeert of processen verstoort om problemen voor u te veroorzaken.

Reset uw TCP / IP; spoel je DNS door:

Hier willen we dat u bepaalde netsh- en winsock-opdrachten uitvoert op een verhoogd opdrachtpromptvenster om ernstige opschudding in uw netwerkinstellingen, internetconfiguratie en systeeminstellingen te forceren. Door uw TCP / IP opnieuw in te stellen en uw DNS door te spoelen, kunt u beschadigde, slechte invoer wissen en uw cache een nieuwe start geven.

Deze instructies omvatten alles:

 • Gebruik de Windows-toets + letter X-toetsencombinatie om toegang te krijgen tot de handige programma's en opties die het Power User-menu vormen.
 • Klik in de lijst op uw scherm op Command Prompt (Admin).

Uw computer zal nu een opdrachtpromptvenster openen met beheerdersrechten of privileges.

 • Nu moet u in het opdrachtpromptvenster deze regels met opdrachten uitvoeren (in de volgorde waarin ze verschijnen):
 1. ipconfig / flushdns
 2. ipconfig / release
 3. ipconfig / renew
 4. nbtstat –r
 5. netsh int ip reset
 6. netsh winsock reset
 • Sluit het admin-opdrachtpromptvenster.
 • Start uw pc opnieuw op om dingen af ​​te ronden.
 • Open uw browser en test daar dingen om te zien of de fout 'DNS-server mogelijk niet beschikbaar' u weer stoort.

Voer het IP-adres handmatig in:

In sommige scenario's verschijnt de foutmelding 'Uw DNS-server is mogelijk niet beschikbaar' wanneer Windows moeite heeft om het IP-adres in te stellen. Welnu, Windows zou het relevante IP-adres moeten bepalen en automatisch dingen voor dat adres configureren, maar we weten maar al te goed dat dingen niet altijd volgens plan verlopen.

Welnu, we willen dat u Windows een handje helpt door te vertellen welk IP-adres het moet gebruiken. Volg deze instructies:

 • Open de app Uitvoeren: druk op de Windows-logoknop en tik vervolgens op de letter R-toets.
 • Zodra het dialoogvenster Uitvoeren verschijnt, typ je deze code in:

ncpa.cpl

 • Druk op de Enter-knop op het toetsenbord van uw apparaat.

Windows voert de ingevoerde code uit en leidt u naar het scherm Netwerkverbindingen in het Configuratiescherm.

 • Nu moet u de internetverbinding vinden die uw computer gebruikt (of de internetconfiguratie die u wilt gebruiken).
 • Klik met de rechtermuisknop op de internetverbinding om de beschikbare opties te zien. Selecteer Eigenschappen.

Uw computer zal nu het venster Eigenschappen of dialoogvenster voor de gekozen verbinding openen.

 • Onder de tekst Deze verbinding gebruikt de volgende items moet u Internet Protocol versie 4 (TCP / IPv4) zoeken en erop klikken (om het te markeren).
 • Klik op de knop Eigenschappen (net onder het vak met de lijst).

Uw computer zal nu het venster Eigenschappen of dialoogvenster voor de parameter Internet Protocol versie 4 (TCP / IPv4) openen.

 • Klik op het keuzerondje voor Gebruik het volgende IP-adres (om deze optie te selecteren).
 • Nu moet u de vakjes voor het IP-adres, het subnetmasker en de standaardgateway vullen met de juiste waarden.
 • Klik op het keuzerondje voor Gebruik de volgende DNS-serveradressen (om deze optie te selecteren).
 • Klik op de OK-knop.
 • Klik op de knop Toepassen en klik vervolgens op de knop OK om de zaken af ​​te ronden.
 • Sluit de Configuratiescherm-app.
 • Start uw webbrowser. Bezoek enkele websites om te zien hoe uw internet presteert.

Geef uw computer de instructie om de DNS automatisch te configureren:

Als de handmatige DNS-instelling - op basis van de vorige procedure - niet de gewenste resultaten oplevert, kunt u Windows net zo goed dwingen om zelf dingen voor uw DNS in te stellen. In het geprojecteerde scenario kunt u de handmatige installatie voor IP behouden.

Volg deze instructies om het werk hier te doen:

 • Open de Run-app via de bekende sneltoets (Windows-knop + letter R).
 • Ook hier moet u het tekstvak in het venster Uitvoeren vullen met ncpa.cpl en vervolgens op Enter tikken om het uit te voeren.
 • Ervan uitgaande dat u zich nu op het scherm Netwerkverbindingen in het Configuratiescherm bevindt, moet u dezelfde taken uitvoeren die we in de vorige procedure hebben beschreven.

We willen dat u naar het venster Eigenschappen of dialoogvenster voor Internet Protocol versie 4 (TCP / IPv4) gaat.

 • Laat de instelling voor IP-adres zoals deze momenteel is.
 • Klik op het keuzerondje voor Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen (om deze optie te selecteren).
 • Klik op de OK-knop.
 • In de overige dialoogvensters of vensters moet u op de knop Toepassen klikken en vervolgens op de knop OK (indien van toepassing).
 • Sluit de Configuratiescherm-app.
 • Start uw favoriete webbrowser. Gebruik internet om te zien wat er nu gebeurt.

Gebruik de openbare DNS of OpenDNS van Google:

Hier overwegen we eindelijk de mogelijkheid dat de DNS-server die uw computer heeft geprobeerd te gebruiken, defect of defect is. DNS-servers zijn grotendeels stabiel; ze ervaren zelden uitvaltijden. Als u op dit punt echter nog geen manier moet vinden om voorbij de fout 'Uw DNS-server is mogelijk niet beschikbaar' te komen - zelfs met alle fixes die u hebt geprobeerd - dan heeft Windows misschien gelijk dat uw DNS-server onbruikbaar is.

De openbare DNS van Google is gratis en snel. Het is waarschijnlijk de beste DNS-server die voor iedereen toegankelijk is. Er zijn bijna geen risico's of nadelen verbonden aan het gebruik van de DNS-server van Google. Als u echter niets van Google wilt gebruiken, kunt u OpenDNS gebruiken. Of u kunt zelfs de DNS van Cloudflare proberen, die beter zou moeten werken dan zowel de openbare DNS als OpenDNS van Google.

Volg deze instructies om de openbare DNS van Google te gebruiken:

 • Open de app Uitvoeren: u kunt op de Windows-logoknop drukken en vervolgens op de letter R-toets tikken.
 • Zodra het dialoogvenster Uitvoeren verschijnt, moet u deze tekst in het vak daar typen:

ncpa.cpl

 • Tik op de Enter-knop op het toetsenbord van uw apparaat.

Windows voert de code uit en brengt u naar het scherm Netwerkverbindingen in het Configuratiescherm.

 • Nu moet u de internetverbinding vinden die uw computer gebruikt (of de internetconfiguratie die u wilt gebruiken).
 • Klik met de rechtermuisknop op de internetverbinding om de beschikbare opties te zien. Kies Eigenschappen.

Windows zal nu het venster Eigenschappen of dialoogvenster voor de gekozen verbinding openen.

 • Onder Deze verbinding gebruikt de volgende items, moet u Internet Protocol versie 4 (TCP / IPv4) vinden en erop klikken (om het te markeren).
 • Klik op de knop Eigenschappen.

Windows zal nu het venster Eigenschappen of dialoogvenster voor de parameter Internet Protocol versie 4 (TCP / IPv4) openen.

 • Klik op het keuzerondje voor Automatisch een IP-adres laten toewijzen (om deze optie te selecteren).
 • Nu moet u op het keuzerondje klikken voor Gebruik de volgende DNS-serveradressen (om deze optie te selecteren).
 • Hier moet u de vakjes voor Voorkeurs-DNS-server en Alternatieve DNS-server vullen met respectievelijk 8.8.8.8 en 8.8.4.4.

Nou, dat zijn de cijfers voor de openbare DNS-server van Google. Als u OpenDNS of CloudFlare's DNS wilt gebruiken, doet u er goed aan om online wat onderzoek te doen om hun cijfers voor Preferred DNS-server en Alternate DNS-server te achterhalen. U kunt vervolgens de relevante vakjes vullen met de juiste waarden.

 • Klik op de OK-knop.
 • Klik op de knop Toepassen en klik vervolgens op de knop OK (in de overige vensters of dialoogvensters).
 • Sluit de Configuratiescherm-app.
 • Start uw browser opnieuw. Probeer een aantal websites te bezoeken om te zien of er dingen zijn veranderd.

Als de fout Uw DNS-server mogelijk niet beschikbaar is, verschijnt opnieuw wanneer u internet op uw computer probeert te gebruiken, dan doet u er goed aan uw pc opnieuw op te starten en de zaken vervolgens opnieuw te controleren.

Andere dingen die u kunt proberen om de fout 'Uw DNS-server is mogelijk niet beschikbaar' op een Windows 10-pc te herstellen

Als het probleem met uw internetverbinding aanhoudt, doet u er goed aan deze oplossingen en tijdelijke oplossingen te proberen.

 • Probeer een andere internetverbinding (gebruik bijvoorbeeld een ander Wi-Fi-netwerk).
 • Probeer een andere internetconfiguratie (gebruik bijvoorbeeld Ethernet in plaats van Wi-Fi).
 • Download en installeer alle Windows-updates.
 • Schakel alle proxy's uit. Schakel alle VPN's uit.
 • Probeer een andere router.